Egerszeginfo logo

"Mindig arra gondolj, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál." Abraham Lincoln



Banner
Banner


Hírek

- Egészség

2023.10.03

Hírek | Egészség

Október a látás hónapja: ismerd meg a Mesél a szemünk program szakértőinek egyedülálló, játékos módszereit! Sokszor hunyorog, kicsit bizonytalanul mozog, fáradékony, sőt, rajzolni sem szeret igazán? Óvodás korban nehezebb észrevenni a látásromlás jeleit, de nem teljesen lehetetlen. A Mesél a szemünk program szakértőinek új, játékos ötlete, a Fényles, a látásromlás korai felismerésében segíti a kisgyermekes szülőket.
2022.08.26

Hírek | Egészség

Mesékkel a gyerekek egészségéért. Mindjárt itt a szeptember, kezdődik az iskola, sorakozik a sarokban a vonalas füzet, a ceruza, az uzsonnás doboz és a tornazsák. Sokan nem gondolunk azonban arra, hogy a tanévkezdés előtt a látásvizsgálat is fontos része a felkészülésnek.

 
2018.03.17

Hírek | Egészség

Nem erőszakolhatjuk meg az alvásunkat, hogy többet dolgozzunk és sikeresebbek legyünk. Ennek a következményeit semmiképpen nem tudjuk megúszni. – mondta Purebl György, a Semmelweis Magatartástudományi Intézet klinikai igazgatóhelyettese az Alvás Világnapja 2018 rendezvényen.

 

2018.01.30

Hírek | Egészség

 

2017. december 15. után csak e-recept számolható el a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK). Az e-recept modul olyan központi szolgáltatásokat valósít meg, amelyek lehetővé teszik a vényrendelés és kiváltás valamennyi – az ártámogatáson kívüli – központi funkciójának támogatását.

 

2017.09.05

Hírek | Egészség

Augusztusban jelenik meg először a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, így szeptemberben már fokozottan jelentkeznek az allergiás tünetek is. Sajnos városunk környezetében is vannak elhanyagolt területek, ahol jelentős a pollenterhelés. Mire kell figyeljünk, mikor érdemes orvoshoz fordulnunk?

2017.08.31

Hírek | Egészség

Ha az embernek rosszul fizetett vagy stresszes munkája van, az többet árthat az egészségének, mintha munkanélküli lenne – állapították meg a Manchesteri Egyetem kutatói.

 

2017.04.27

Hírek | Egészség

Hogyan kell eltávolítanunk a kullancsot? Mire figyeljünk, és mi az, amit egyáltalán ne csináljunk? A kullancsok kiszedésével kapcsolatban legalább annyi tévhit él, mint amennyi a távoltartásukkal vagy épp a megelőző oltásokkal kapcsolatosak. Íme, a kullancskiszedés tízparancsolata.

2017.01.06

Hírek | Egészség

Decemberben avatták fel országunk legújabb termáltavát az Egri Korona Borház területén. A Demjén Termáltó egyelőre azonban nem fogad vendégeket. Tavasszal azonban már bizonyára sokan igyekeznek felfedezni Zala megyéből is ezt az egészségmegőrző "télből a nyárba" létesítményt.
2016.12.27

Hírek | Egészség

A dietetikus szakemberek azt állítják, hogy segítheti a fogyásunkat, ha citrommal, mézzel és fahéjjal kevert forró vizet iszunk, írja a Daily Mail. A téli forró italok fontos alkotórészei, a citrom, a méz és a fahéj fogyasztásának jelentős egészségi előnyei vannak, különösen az emésztés könnyítésében, mondják a táplálkozástudományi szakértők.

2016.12.22

Hírek | Egészség

Kipróbálta már a forró fürdőt, a bögrényi forró tejet, a birkaszámlálást és még mindig nem tud elaludni? A stresszes életmód gyakorta vezet alvászavarokhoz, amikor bármilyen fáradtnak is érezzük magunkat, nehezen jön álom a szemünkre. Létezik viszont egy módszer, ami megkönnyítheti elalvásunkat.

2016.12.01

Hírek | Egészség

Csak kevesen ússzák meg a telet meghűlés vagy influenza nélkül. Még sincs azonban teljesen kiszolgáltatva a betegségnek, aki megfázott vagy megfertőződött. A természet hathatós eszközökkel siet a megmentésünkre, számos gyógynövényt kínál a megfázás kezelésére. Ideje hát, hogy bekukkantsunk a természet gyógyszeres szekrényébe!

2016.11.29

Hírek | Egészség

Az elmúlt negyven évben csaknem kétszeresére, 1,1 milliárdra nőtt a magas vérnyomásban szenvedők száma a világon. Egy nemzetközi kutatócsapatnak a Lancetcímű tudományos lapban megjelent tanulmánya szerint ez a változás a népességnövekedéssel és az idősebb emberek arányának növekedésével magyarázható.
2016.11.13

Hírek | Egészség

Napi egy doboz cigaretta elszívása évente 150 veszélyes mutációt okozhat a dohányzó minden tüdősejtjében – mutatta ki egy friss kutatás. A Science magazinban megjelent tanulmány közvetlen összefüggést talált a dohányos élete során elszívott cigaretták és a rákos daganatok DNS-ében lévő mutációk száma között.

2016.08.24

Hírek | Egészség

A média beszámolói szerint szinte minden szórakoztató vagy kellemes dolog veszélyezteti az agysejtjei mennyiségét. Létezik azonban néhány tevékenység, amely nem csökkenti, hanem inkább növeli az agysejtek számát, írja a Medical Daily.
2016.05.24

Hírek | Egészség

Egyedülálló, négycsillagos szálloda nyílik június 11-én Körmenden Mjus World Resort & Thermal Park néven, a hotel célcsoportja elsősorban a párok és családok köre. A 123 szobás hotelben étterem, pizzéria, cukrászda, bárok, konferenciaterem, tágas hall, spa és Körmend termálvizével feltöltött, csúszdákkal felszerelt medencék is találhatók.

2016.05.12

Hírek | Egészség

Mindennapi életünkben egyre jobban támaszkodunk a mobilunk szolgáltatásaira. Használjuk navigációra, társas érintkezésre, fizetésre vagy vásárlásra. Ez azonban erős függőséghez vezet. A britek egyötöde rosszul viseli, ha kicsit hosszabb időre kell nélkülöznie kedvenc telefonját vagy tabletjét, állítja egy új felmérés.

2016.04.07

Hírek | Egészség

A dohányzási és alkoholfogyasztási arányok a tinédzserek körében Magyarországon csökkentek 2010-hez képest, derül ki az Egészségügyi Világszervezet iskolás gyermekek körében végzett új páneurópai felmérésének hazai adataiból.

2016.03.12

Hírek | Egészség

A halál a belekben lakik – olvashatjuk egyre gyakrabban az ijesztő szlogent a neten feltűnő blogokban, cikkekben, hirdetésekben, amelyek, természetesen jó pénzért, mindjárt megoldást is kínálnak a problémára. De vajon van-e tudományos alapja a méregtelenítő diétának, és szükség van-e rendszeres vastagbéltisztításra ahhoz, hogy valaki megőrizze a bélrendszere egészségét? 

2016.02.21

Hírek | Egészség

Ha a trendek folytatódnak, három évtized múlva a világ népességének fele (akkorra 5 milliárd ember) rövidlátó lehet, egyötödüknek a megvakulásra is nagyobb lesz az esélye – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya. Ez hétszeres növekedést jelent rövidlátásban (orvosi szakszóval myopia) 2000-től 2050-ig.

2016.02.07

Hírek | Egészség

Egyre több európai ország számol be kiterjedt influenzajárványról, Magyarországon egyelőre lassan terjed a vírus - derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legfrissebb jelentéséből. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleménye szerint Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint lassan terjed az influenza.

2016.01.09

Hírek | Egészség

A vendégek nem egyedül jönnek, hanem baktériumok millióit hozzák magukkal. Ez viszont kifejezetten jót tesz az immunrendszerünknek, állítja egy amerikai kutató. A karácsonyi szilveszteri időszak folyamán az emberek általában sok vendéget fogadnak, illetve maguk is felkeresik a rokonokat és barátokat.

2015.12.29

Hírek | Egészség

Nagyrészt környezeti tényezők számlájára írható a rák, nem csupán szerencse kérdése egy új kutatás szerint, mely a Nature brit tudományos lapban jelent meg. Egy idei kutatás eredményei azt mutatták, hogy a rákos daganatok kétharmada nem vezethető vissza környezeti és életmódbeli tényezőkre, például a dohányzásra, a megállapítást sokan vitatták - tudósított a BBC News.

2015.12.18

Hírek | Egészség

Lehet, hogy távol élünk valamilyen tragikus eseménytől, de valójában csak egy kattintásra történik tőlünk. Az internet és a televízió állandóan bombáz bennünket a közlekedési balesetekről, terrortámadásokról és más felkavaró eseményekről szóló híradásokkal. Ez pedig komolyan árthat nemcsak a lelki, de a fizikai egészségünknek is.

2015.12.06

Hírek | Egészség

Jó hír a kávéivóknak, egy új tanulmány szerint a kávét rendszeresen fogyasztóknak kisebb az esélye bizonyos betegségekre. Egy hosszú, három évtizedig tartó kutatásban több mint 200 ezer egészségügyi dolgozót (orvost, nővért, szakembert) kérdeztek meg többször, közülük 35 ezren haltak meg a harminc év alatt.  A kutatók azt találták, hogy azok, akik napi 1-5 csésze kávét megittak, azoknak nagyobb eséllyel maradtak életben a kutatás végéig. Különösen akkor igaz ez, ha olyan egészségügyi problémáik voltak, mint cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

2015.10.13

Hírek | Egészség

Az, hogy antibiotikumokra szükségünk van, talán mindenki számára egyértelmű, aki esett már át mondjuk súlyos középfülgyulladáson, torokgyulladáson, tüdőgyulladáson. Ám azt, hogy nem szedhetjük „nyakra-főre”, sokan nem tudják, nem értik. Azt pedig talán még kevesebben, hogy mi köze mindennek a fenntarthatósághoz.

2015.10.06

Hírek | Egészség

Évente milliók halnak meg világszerte gyógyítható rákban, mert nem jutnak hozzá a szükséges műtéthez vagy sugárkezeléshez a The Lancet Oncology brit szakfolyóirat legutóbbi számában közölt adatok szerint – írja az MTI. A Bécsben tartott rákkongresszuson ismertetett adatok szerint a világszerte daganatos betegségben szenvedők háromnegyede nem részesül biztos és megfelelő sebészeti beavatkozásban.

2015.07.07

Hírek | Egészség

Valószínűleg sokan várták már, hogy beköszöntsön az igazi nyár. A hét elején várható kánikula azonban a szokásosnál is nagyobb megterhelést jelenthet a szervezetre. Még a teljesen egészséges embereknek is célszerű megtenniük néhány óvintézkedést, a betegeknek, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek pedig a szokásosnál is jobban oda kell figyelniük egészségükre.

2015.06.27

Hírek | Egészség

Azt tanították nekünk, hogy vécézés után mossunk kezet, mert "koszosak" leszünk. Ebben persze van igazság, senkit nem beszélnének le erről a műveletről. Ám szeretnék rábeszélni önöket arra, hogy mossanak kezet azelőtt is, mielőtt bevonulnak az illemhelyre.

2015.06.21

Hírek | Egészség

A cigaretta számlájára írható 12 daganatos betegség okozta elhalálozások majdnem fele 2011-ben - állapította meg egy amerikai kutatás. A JAMA Internal Medicine című amerikai belgyógyászati szaklapban közzétett tanulmány szerzői 346 ezer halálozást vizsgáltak, a halálesetekért a rák 12 fajtája volt felelős. Kimutatták, hogy ennek csaknem felét, 48,5 százalékot a cigarattázás okozta.

2015.06.03

Hírek | Egészség

A dohányzás évente 6 millió ember halálát okozza közvetve vagy közvetlenül, írja az Egészségügyi Világszervezet. Ezért fontos, hogy mindent megtegyünk a dohányzás visszaszorítására. A nemdohányzók világnapján számtalan módon igyekeznek felhívni a figyelmet a dohányzás veszélyeire. Akár tíz évvel is meghosszabbíthatja az életét az, aki leteszi a cigarettát.

2015.05.25

Hírek | Egészség

A tenyerünkből, pontosabban a markolásunk erejéből kikövetkeztethető, mekkora az esélye annak, hogy valaki szívinfarktust vagy stroke-ot kap, vagy fiatalon meghal, állítja egy új tanulmány. Egy majdnem 140 000, 14 országból származó ember bevonásával végzett, a tekintélyes Lancetben publikált nagy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a markolás erőssége jobb egészségügyi kockázatjelző, mint a vérnyomás.

2015.04.21

Hírek | Egészség

Az időskor egyik fenyegető réme a szellemi leépülés, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A Food Technology magazin összeállításában egybegyűjtötte azt a nyolc tápanyagot, amely segíthet épen tartani agyunkat a kései évek során is.

2015.04.14

Hírek | Egészség

A magyar felnőttek 85%-a kávéfogyasztónak vallja magát, többségük előnyben részesíti a klasszikus pörkölt kávét, bár a fiatalabbak kedvelik az instant és kapszulás megoldásokat is. Ráadásul minden második kávéfogyasztó akkor is rendszeresen hódol szenvedélyének, amikor dolgozik.
2015.02.25

Hírek | Egészség

Aki nem járatos a natúrkozmetikumok világában, annak elsőre különösen hangozhat ezek használata fogápolásra, pedig vegyi anyagok nélkül is tökéletesen tisztán tarthatjuk fogainkat és szánkat. A különböző növények fogápolási célú alkalmazása szinte egyidős az emberiséggel.
2015.02.23

Hírek | Egészség

Csökkentheti a gyermekkorban kialakuló allergia lehetőségét, ha a családban nem géppel, hanem hagyományosan, vagyis kézzel mosogatják az edényeket – derült ki egy svéd kutatásból. A Bill Hesselmar, a Göteborgi Egyetem gyermekosztályának allergológusa és munkatársai szerint a kézzel mosott edények nem lesznek annyira tiszták, a családtagok így több baktérium hatásának vannak kitéve.

2015.02.20

Hírek | Egészség

Az online verseny azonnal megmozgatta az amatőr és profi grillezőket és sorra érkeznek a jobbnál jobb receptek! A tét nem mindennapi: a nyertes öt hónapon keresztül a grillreceptek.hu arcaként fix gázsit kap! Az 1 250 000 forintos álommunka és a 420 000 forintos Broil King KEG grillkészülék mellett pedig még bezsebelheti a grillszakácsok legjobbika címet is.
2015.02.18

Hírek | Egészség

2015. február 18-án lejár a türelmi ideje az emberi erőforrások minisztere 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendeletének, amelyben a kormányzat a Magyarországon forgalmazott élelmiszerek transz-zsírsavtartalmát szabályozza. Ezek alapján február 18-a után nem lehet a boltok polcain olyan élelmiszer, amely nem felel meg a fenti rendeletben előírt határértéknek, és túl sok transz-zsírsavat tartalmaz.
2015.02.13

Hírek | Egészség

A Házasság hete, Valentin-nap nem mindenkinek jelent örömet, főleg azoknak nem, akikkel párjuk pont ezeken a heteken, a napokon szakítanak. Sajnos ilyenkor a szerencsétlen fél szíve nem csak képletesen „törhet össze”, hanem egészségileg is.

2015.02.01

Hírek | Egészség

A sör egyik összetevőjének meglepő hatására derült fény. Többek között az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen véd a sör egyik legfontosabb alkotóeleme, a komló – derült ki kínai kutatók tanulmányából. Az alkoholfogyasztásban azonban továbbra is meg kell őrizni a mértékletességet!

2015.01.03

Hírek | Egészség

A téli időszakban nem árt vigyázni egészségünkre: azon túl, hogy elcsúszhatunk egy jégfolton, a náthás munkatársaktól, a köhögő családtagoktól is könnyen elkaphatunk ezt-azt. A szervezetet különösen megterheli a nagy hőingadozás. Meleg szobákból szaladunk ki a fagyra, súlyos mínuszokból rontunk a befűtött nappaliba: akár 30-40 Celsius fokos hőkülönbséget is átélhetünk, ami próbára teszi a szervezetet.

2015.01.03

Hírek | Egészség

Lutri csupán, hogy ki lesz rákbeteg. Legalábbis ezt állapította meg egy friss tanulmány, amelyik arra a következtetésre jut, hogy a rákos daganatok kétharmada ellen semmit sem tehetünk. Ezeket a DNS-mutáció miatt keletkezett megbetegedéseket valójában nem a kártékony életmód hozza létre, csupán a pech - vélik a cikk szerzői.

2014.09.12

Hírek | Egészség

Itt a szüreti szezon. A vörösbor jótékony hatásának oka nem egy rejtélyes vegyület lehet, hanem maga a mértékletesen fogyasztott alkohol. Mennyit lehet inni ahhoz, hogy inkább használjon? Mi a francia karcsúság titka?
2014.08.26

Hírek | Egészség

Sokan csatlakoztak Magyarországon is az aktuális internetes őrülethez, a jeges vizes leöntéshez. A résztvevők egy bénulásos betegséghez gyűjtenek adományokat a videóra vett akcióval. A mutatvány azonban nem veszélytelen, a hideg víz kiváltotta sokk akár szívleállást is okozhat.
2014.08.22

Hírek | Egészség

Szinte nulla százalék az esélye, hogy Ebola-járvány legyen Magyarországon. A vírus túl nehézkesen terjed ehhez, és eleve nagyon sérülékeny. Budapesten működik Közép-Európa egyetlen, a legveszélyesebb kórokozók kezelésére is felkészült laboratóriuma.

2014.08.07

Hírek | Egészség

A meleg, párás időjárás szédüléssel, keringési rendellenességekkel és alacsony vérnyomással gyötri az arra fogékonyakat. Miért jelent ekkora megterhelést a magas páratartalom a szervezet számára? A sok csapadék és a meleg miatt a trópusi esőerdők klímájára jellemző az időjárás, sokan úgy érezhetik, mintha folyamatosan egy fóliasátorban lennének.

2014.07.25

Hírek | Egészség

Magyarországon a május közepétől augusztus végéig tartó időszakban a legtöbb a villámlás. A következő napokban, főleg vasárnaptól az országban bárhol várható zápor-zivatar. Mit tehetünk ilyenkor, hogy a lehető legnagyobb biztonságban vészeljük át a vihart?

2014.07.24

Hírek | Egészség

A nyár, a papucs és a szandál szezon a szép lábak időszaka. Ilyenkor igyekszünk fokozottan odafigyelni lábunkra. Csinos lábbeli, pedikűr, körömlakk, körömdíszek... Rengeteg figyelmet fordítunk a külsőségekre. De vajon elegendő mindez? Sajnos a nyár, a strandszezon, a nyitott lábbelik, a kosz és a por a cukorbetegek nagy ellenségei.

2014.07.14

Hírek | Egészség

Nyáron mindenki szeret utazni, azonban egy megfázás, vírus, esetleg egy hasmenéses megbetegedés nagyban beárnyékolhatja a pihenésre szánt időt. Annak érdekében, hogy az egész család számára felhőtlenül teljen ez az időszak, érdemes néhány alapvető dologra odafigyelni, és észben tartani nyaralásunk során – főleg, ha Európán kívül utazunk.

2014.07.03

Hírek | Egészség

A kémiai hajfestékek használata egyáltalán nem veszélytelen. Roncsolják a hajszálak szerkezetét, miközben egészségkárosító hatásukról nyugtalanító hírek jelennek meg, még a hivatalos egészségügyi szervezetek is több összetevőt betiltottak, illetve folyamatosan vizsgálják az összetevőket. Létezik-e biztonságos módja a hajfestésnek? A Khadi növényi hajfestékek kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, így megoldást nyújthatnak erre a problémára.

2014.07.01

Hírek | Egészség

Vastagbélgyulladás, Crohn-betegség… Ismerősen csengenek ezek a kifejezések? Magyarországon körülbelül 25 ezer beteg szenved gyulladásos bélbetegségben. Sokan azt hiszik, csak egy gyomorfertőzést kaptak el, aminek hatásai évekig tartanak. Pedig korai felismeréssel és megfelelő gyógymóddal hatékonyan gyógyíthatók a bélbetegségek.
2014.06.13

Hírek | Egészség

Egy amerikai felmérés szerint a gyermekek szempontjából a nyár a legveszélyesebb időszak. Ezt a hazai gyermek-egészségügyben dolgozók is meg tudják erősíteni, hiszen nagyon sok gyermekbaleset történik a nyári szünet idején. A K&H gyógyvarázs ahhoz ad most tippeket, hogy hogyan előzzük meg, kerüljük el azt, hogy a nyár egy részét kórházban töltse a gyermekünk, és így mi is.

2014.05.08

Hírek | Egészség

Magyarországon az elmúlt évben meghétszereződött a hepatitis A fertőzések száma az előző évek átlagos esetszámaihoz képest. Bár hazánk járványügyi helyzete kielégítő, mégis az elmúlt két évben jóval gyakoribb lett a hepatitis A megbetegedések előfordulása, ennek köszönhetően pedig a vírussal történő megfertőződés esélye belföldön is megnövekedett. Ma már mindenkinek ajánlott a hepatitis A elleni védőoltás. Erre hívja fel a figyelmet a  májusban induló kampány, melynek egy nagy sárga A betű a központi jelképe, utalva a betegség nevére.

2014.04.15

Hírek | Egészség

A kullancsok fokozott számban támadnak idén – nem volt ugyanis fagyos, hideg tél, amely kiírthatta volna őket az elmúlt hónapok során. Kiemelten figyelni kell tehát arra, hogy megelőzzük a kullancscsípést, és ezzel együtt minimalizáljuk a Lyme kór veszélyét. Akkor sem kell azonban megijedni, ha a betegséget diagnosztizálták– magas nyomású oxigénnel segíteni lehet a betegeken.
2014.03.11

Hírek | Egészség

Világszerte meredeken nő a figyelemhiányos hiperaktív gyerekek száma, de jelenti-e ez egyben azt is, hogy manapság több a „rossz” gyerek, mint húsz éve? Mennyire sikeres az iskolarendszer a túlmozgó, folyamatosan zsizsegő gyerekek kezelésében? Két szakember is elmondja tapasztalatait és tanácsait az Origo cikkében.

2014.03.07

Hírek | Egészség

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány összegyűjtötte azokat az eseteket, amikor a lélekjelenlét, a gyorsaság és a megfelelő tudás embertársunk életét mentheti meg. Mit tegyünk, ha a környezetünkben valakit stroke, agyvérzés vagy infarktus ér? A legtöbb betegnél a szélütés (stroke) figyelmeztető jelek nélkül alakul ki. Főképp magas vérnyomás, cukorbetegség, dohányzás, szívbetegségek, alkohol vagy túlsúly okozhatja.

2014.02.07

Hírek | Egészség

Hogyan vezessünk egy látássérültet, hogyan szólítsuk meg, hogyan fogjunk vele kezet? Egy vak tanácsai. Magyarországon a vakok és gyengénlátók száma pontosan nem ismert az adatvédelmi törvény és az önbevalláson alapuló felmérések miatt, becslések szerint 60-80 ezren lehetnek. Dr. Tolnayné Csattos Márta, a Vakok Állami Intézete elemi rehabilitációs csoportvezetője csaknem negyven éve foglalkozik látássérültekkel.

2013.12.30

Hírek | Egészség

Tényleg a nevetés a legjobb orvosság? A nevetés sok esetben valóban gyógyír lehet a lelki bajokra, de egy új kutatás szerint korántsem igaz, hogy a legjobb orvosság: bizonyos esetekben a szűnni nem akaró nevetésnek súlyos következményei is lehetnek. Oxfordi és birminghami szakemberek az elmúlt 65 év releváns kutatási eredményeit alapul véve a nevetés dokumentált előnyeit és hátrányait vizsgálták.

2013.10.16

Hírek | Egészség

Ismét szomorú híreket hallhattunk, láthattunk a médiákban. A szén-monoxid-mérgezés lehetőségét akkor sem lehet teljesen kizárni, ha rendszeresen és lelkiismeretesen tartjuk karban tüzelő- és füstelvezető-berendezéseinket. A fűtési szezon alatt mindenképpen célszerű lakásunkba szén-monoxid-érzékelőt, érzékelőket használni. A nyílt égésterű kazánokat üzemeltető intézményekben már kötelező az érzékelők felszerelése. Egy kis megszívlelendő tanulmány a "néma gyilkosról".
2013.07.30

Hírek | Egészség

Sokat mozgott, kicsit leizzadt, esetleg ivott egy pohár sört? Nullás vércsoportú? Élénk színű vagy fekete ruhát visel? Akkor Ön az ideális áldozat a szúnyogok számára. Egy kis nyári "szúnyogtan":

2013.07.27

Hírek | Egészség

Forró napok várnak ránk a hét végén és a jövő hét elején, az előrejelzés szerint 42 fok is lehet. A hőség csak a jövő hét közepén fog enyhülni, de még akkor is 30 fok lesz. Mire kell figyelni a kánikulában?  Az országos tiszti főorvos ezért péntektől harmadfokú hőségriasztást rendelt el, amit akkor szoktak kihirdetni, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri a 27 Celsius-fokot.

2013.05.21

Hírek | Egészség

Receptre kellene felírni a sört? A sör megosztja az orvostársadalmat, Magyarországon jellemzően csak vesekőre ajánlják, a nagy sörfogyasztó nemzetek azonban más előnyeit is igyekeznek kidomborítani. Cseh orvosok szerint bőrbetegségeket és szexuális zavarokat is lehet gyógyítani vele, több kutatás alapján csontritkulásra, szív- és érrendszeri betegségekre is jó. Azért legyünk óvatosak: az előnyös hatások csak mértékletes fogyasztásnál érvényesülnek.

2013.03.24

Hírek | Egészség

Ha mélyebben lélegeznénk, csökkentenénk a légzésszámunkat, és naponta néhány percet tudatosan csak a ki- és belélegzett levegő áramlására koncentrálnánk, megtapasztalhatnánk a légzés fizikailag és lelkileg is gyógyító, valamint élénkítő vagy épp ellazító hatását. Néhány megszívlelendő jótanács a stresszes helyzetek kezelésére.

2013.01.06

Hírek | Egészség

Napjainban egyre több a náthás, köhögő családtag, kolléga, barát. Néhány jótanács, hogy Te ne légy maródi, ne hiányozz a munkahelyedről és ne fertőzd tovább családtagjaidat. A kézmosás, könyökhajlat a száj elé, fertőtlenítés, eldobható törlőkendők, stresszmentes életvitel mind-mind segítik, hogy egészséges maradj.

2013.01.06

Hírek | Egészség

Az enyhén túlsúlyos embereknél kisebb a korai halálozás kockázata, mint az optimális testtömegűek esetében – ezt mutatja egy olyan nemzetközi vizsgálat, amely csaknem 3 millió felnőttre terjedt ki szerte a világban.

2013.01.05

Hírek | Egészség

Az ünnepek vendégjárása után bizony sokan szenvedtek "macskajajban". Az emberiség 23 százalékánál genetikai okok miatt mértéktelen alkoholfogyasztás után sem alakul ki másnaposság. A többieknek azonban meg kell küzdeniük a tünetekkel, amelyeknek egyelőre csak gyenge ellenszereit ismerjük.
2012.12.27

Hírek | Egészség

Érzelmi evésről vagy stresszevésről akkor beszélünk, amikor valaki nem azért eszik, mert éhes, hanem mert az evés örömet és megnyugvást jelent a háborgó érzelmeknek. Ha valaki egyébként is hajlamos evésbe menekülni az érzelmileg megterhelő periódusokban, jobb, ha tudatosan készül a karácsonyi, szilveszteri időszakra.

2012.12.17

Hírek | Egészség

A szakemberek szerint a szabadtéri sportolás hideg időben is szinte mindenki számára biztonságos a szabadban. A testmozgás során a szervezetben hő termelődik, ily módon legyen akármilyen hideg kint, a sportoló ember hőérzete a ténylegesnél jóval nagyobb lesz. Néhány fontos tanácsot érdemes betartani.


2012.11.28

Hírek | Egészség

Közeleg a tél, az időjárás is egyre zordabb lesz, a melegítő ételek és italok még jobban esnek. A tea kedvelt ital az év bármely szakában, ősszel és télen kiváltképpen. Egy kis teatörténet és javaslat az elkészítéséhez.
2012.11.25

Hírek | Egészség

Itt a hideg, megfázásos időjárás. Egyre többen panaszkodnak torkfájásra, gyakran fújják az orrukat. Egy felmérés szerint a magyarok leginkább torokfájásra szednek antibiotikumot, az esetek döntő többségében valószínűleg szükségtelenül.

2012.11.19

Hírek | Egészség

Nos, fintoroghatunk és hüledezhetünk is, de ettől a tény tény: november 19-e a nemzetközi vécénap. Az ún. Vécé Világszervezet 2001 novemberében Szingapúrban tartott értekezletén döntött a világnap megtartásáról, hogy ráirányítsa a figyelmet: minden embernek joga van a megfelelő minőségű vécére.
2012.11.06

Hírek | Egészség

A beköszöntő hidegfront leginkább a magas vérnyomásban szenvedőket veszélyeztetheti, de a szívbetegeknél is előfordulhat mellkasi szorító fájdalom. Gyakori tünet még a fejfájás, de a hidegfront az agresszivitást is fokozza - figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat