Egerszeginfo logo

Hírek

2014.07.25

Mi a teendőnk, ha dörög és villámlik?


Magyarországon a május közepétől augusztus végéig tartó időszakban a legtöbb a villámlás. A következő napokban, főleg vasárnaptól az országban bárhol várható zápor-zivatar. Mit tehetünk ilyenkor, hogy a lehető legnagyobb biztonságban vészeljük át a vihart?

Twitter
A villámok nagy energiájú természetes elektromos légköri kisülések, amelyek áramerőssége a 20-30 ezer ampert, sőt extrém esetben ennek tízszeresét is elérhetik. Bár annak valószínűsége, hogy valaki egy adott évben villámcsapást szenved, mindössze 1 az 500 ezerhez, mégis léteznek olyan tényezők, amelyekkel kihívhatjuk magunk ellen a sorsot – figyelmeztetnek az Amerikai Járványügyi Központ szakemberei.

A statisztikák szerint évente körülbelül kétezer embert ér villámcsapás világszerte (Magyarországon ez a szám 20-40 körülire tehető). Az esetek negyede halálos kimenetelű: legtöbbször nyílt területen sportoló, például futó vagy bicikliző emberek válnak villámcsapás áldozatává. A villámcsapás következményei még abban az esetben is rendkívül súlyosak, ha az illető túléli, így érdemes minden tőlünk telhetőt megtenni azért, hogy ez ne fordulhasson elő – olvasható a cikkben.

Ha más nincs, üljünk be az autóba

Ha az időjárási előrejelzésekből tudjuk, hogy a tervezett szabadtéri esemény időpontjában zivatar várható, halasszuk el a programot. Ha mégis kint vagyunk, amikor kitör a vihar, húzódjunk be egy biztonságos (lehetőleg nem beton) épületbe, vagy ha más nincs, akkor az autóba: húzzuk fel az ablakokat, csukjuk be az ajtókat és így várjuk meg a zivatar végét. Az autó azért jó megoldás, mert a fémből készült karosszéria Faraday-kalitkát képez, így ha bele is csap a villám, az utastérbe nem jut be az áram.

Ne feküdjünk a talajra, jöjjünk ki a vízből

Ha a villámlás biztonságos menedéktől távol, nyílt terepen ér bennünket, az alábbiakat mindenképpen tartsuk szem előtt. Ha fürdőzés közben csap le a vihar, azonnal jöjjünk ki a vízből, mert a víz vonzza a villámokat (és az áramot is kitűnően vezeti).

Ne keressünk fa alatt menedéket, különösen, ha az a fa sík terepen, magányosan áll. Szintén kerüljük a fémből vagy betonból készült objektumokat (antennákat, villanyoszlopokat), sőt ha éppen bicikliztünk mielőtt a vihar kitört, a biciklinket is magunktól távol állítsuk le. Tilos villámláskor nyílt területen a talajra feküdni! Ehelyett inkább összezárt lábfejjel leguggolva várjuk meg a zivatar végét.

Otthon sem árt az óvatosság

Bár a villámokkal kísért zivatarokat célszerű beltérben átvészelni, a masszív épületek sem feltétlenül jelentenek tökéletes biztonságot (a statisztikák szerint a villámlás okozta sérülések közel harmada beltérben történik). Ezért viharban ne álljunk az ablakok vagy a fal közelébe – főként a betonból készült padozat vagy falak jelentenek kiemelt kockázatot. Lehetőleg ne folyassuk a vizet villámláskor, és ne használjuk se a vezetékes telefont, se pedig az elektromos berendezéseket.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat