Egerszeginfo logo

Hírek

2016.01.09

A gyakori vendégeskedés erősíti az immunrendszert


A vendégek nem egyedül jönnek, hanem baktériumok millióit hozzák magukkal. Ez viszont kifejezetten jót tesz az immunrendszerünknek, állítja egy amerikai kutató. A karácsonyi szilveszteri időszak folyamán az emberek általában sok vendéget fogadnak, illetve maguk is felkeresik a rokonokat és barátokat.

Twitter
A vendégek nem egyedül jönnek, hanem baktériumok millióit hozzák magukkal. Ez viszont kifejezetten jót tesz az immunrendszerünknek, állítja egy amerikai kutató.

Kevesen gondolnak azonban arra, hogy minden egyes látogató óránként nagyjából 38 millió baktériumot is juttat a lakás légterébe. Még ha sikerülne is a lélegzetünket egy órán keresztül visszatartani, bőrünkről akkor is 10 millió baktérium válik le ez idő alatt.

Kevesen gondolnak azonban arra, hogy minden egyes vendég óránként nagyjából 38 millió baktériumot juttat a lakás légterébe

A túl tiszta környezet gyengíti az immunrendszert

Noha első pillanatra ez nem tűnik igazán vonzó dolognak, mégis a hasznunkra válik, állítja Jack A. Gilbert, a Chicagói Egyetem mikrobiológusa.

A barátainknak és családtagjainknak nagylelkűen átadott mikrobák zöme egyáltalán nem undorító”– mondta Gilbert, aki a természetes és az ember által létrehozott környezetek bakteriális közösségeivel foglalkozik. „Ezek valószínűleg több szempontból is hasznosak számunkra.”

A túlságosan is tisztán tartott környezetünk végül is gyengébbé tesz bennünket, mint az őseinket, akik mezőgazdasággal foglalkoztak, és állandóan sokféle növénnyel és állattal voltak körülvéve.

„Elődeink rendszeresen találkoztak sok különböző baktériummal” – mondta Gilbert. „Amikor ilyen változatos biológiai környezetben élünk, akkor a szervezet számít ezekre a hatásokra, és ha mégsem találkozik velük, akkor felborul az egyensúlya. Többek közt ezért figyelhető meg az allergia, az asztma és a szénanátha robbanásszerű megjelenése. A testünk túlzott reakcióval válaszol e szervezetek hiányára.”

Állandó kézmosásunk – noha valószínűleg megakadályozza egy csúnya influenza kialakulását – feltehetőleg gátolja az immunitásunk kifejlődését is.

„Igazán jó munkát végeztünk a káros baktériumok távol tartása terén” – mondta Gilbert, „viszont elmulasztottuk megtartani azokat, amelyekre a lakásban élés és az ülő életmód miatt szükségünk van.”

A barátok és családtagok rendszeres meghívása valószínűleg serkenti immunrendszerünk működését, mondta a kutató. Ehhez hasonlóan csak előnyös az egészségre, ha hagyjuk, hogy a nagyon fiatal gyerekek minél többféle állattal érintkezzenek. A pozitív hatás sokkal többet nyom a latban, mint annak a halvány esélye, hogy valamilyen káros dologgal találkozik.

Gilbert úgy véli, hogy bizonyos ma népszerű szociális rituálék – kézfogás, ölelés, csókváltás – azért alakultak ki az évezredek folyamán, hogy megosszuk, terjesszük és immunitást alakítsunk ki a baktériumokra. A csók például elősegítheti a jó emésztést, edzi az immunrendszert, sőt akár még a gondolkodást is serkenti, mondta Gilbert.

Mindez természetesen nem vonatkozik azokra, akik valóban valamilyen fertőző betegségtől, például influenzától szenvednek. Az ilyen emberekkel lehetőleg kerülni kell a közeli kontaktust, és a saját és embertársaik érdekében nekik is ajánlatos otthon maradni, amíg meg nem gyógyulnak.

A fotók illusztrációk!
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat