Egerszeginfo logo

Hírek

2015.02.18

Végleg eltűnnek a polcokról a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek


2015. február 18-án lejár a türelmi ideje az emberi erőforrások minisztere 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendeletének, amelyben a kormányzat a Magyarországon forgalmazott élelmiszerek transz-zsírsavtartalmát szabályozza. Ezek alapján február 18-a után nem lehet a boltok polcain olyan élelmiszer, amely nem felel meg a fenti rendeletben előírt határértéknek, és túl sok transz-zsírsavat tartalmaz.
Twitter
Mit tartalmaz az 71/2013 EMMI-rendelet?
A rendelet szövege alapján, „tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amelyben a  végső fogyasztó számára átadott vagy értékesített élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transz-zsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.” A rendelet betartását fővárosi és megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai ellenőrzik, negyedévente jelentést tesznek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (NÉBiH), amely átadja az adatokat az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az  Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) részére. A 2013-ban napvilágot látott szabályozás 2015. február 18-ig adott türelmi időt a gyártóknak és a kereskedőknek arra, hogy a jogszabálynak nem megfelelő élelmiszerek összetételét megváltoztassák, illetve kivezessék azokat a piacról.

Miért károsak a transz-szírsavak?
A transz-zsírsavak károsan befolyásolják koleszterinszintet: ugyanis nemcsak emelik az LDL-, azaz „rossz” koleszterinszintet, de csökkentik a koleszterinszint normalizálásában jelentős szerepet játszó HDL, azaz „jó” koleszterin szintjét is. A magas koleszterinszint pedig a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora, így nagyon fontos odafigyelni az ideális koleszterinszint fenntartására. A tudományos vizsgálatok eredményei alapján a 2 energiaszázaléknak megfelelő, azaz 5 g/nap transz-zsírsav bevitel 25%-kal növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát . Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2008-ban 17,3 millió ember hunyt el valamilyen kardiovaszkuláris megbetegedés következtében és ez a szám a becslések alapján 2030-ra 23,3 millióra fog emelkedni.   Magyarországon talán még a nemzetközi helyzetnél is súlyosabb képet mutat a valóság, 2012-ben 64 178 ember, azaz az elhunytak 46%-a halt meg valamilyen keringési betegség következtében.  

Milyen élelmiszerekben található sok transzzsírsav?
A transz-zsírsavak tehát olyan zsírsavak, amelyek molekulaszerkezetükben eltérnek a telített zsíroktól, és kimutathatóan rossz élettani hatásúak az emberi szervezetre. A transzzsírok az ipari termelés során a növényi olajok keményítése során keletkeznek, így a (részlegesen) hidrogénezett növényi olajjal készült élelmiszerekben fordulhattak elő nagyobb mértékben. Transz-szírsavak természetes módon is képződnek a kérődző állatok gyomrában, így jelen vannak a tejben, és a kérődző állatok húsában is, ez utóbbiakra azonban nem vonatkozik a szóban forgó EMMI rendelet.

Tévhitek a transzzsírsavakról
Jelenleg a média munkatársainak, valamint fogyasztóknak egy része úgy véli, hogy a margarinokat hidrogénezett növényi olajból készítik, így ezekben a termékekben fordul elő nagyobb mennyiségben transz-zsírsav. Ezzel szemben a modern gyártási technológiáknak köszönhetően a jó minőségű, étkezési margarinokat már évtizedek óta természetes alapanyagokból, szobahőmérsékleten is szilárd növényi zsírokból, növényi olajokból és vízből állítják elő.

Forrás: Glázer Szilvia

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat