Egerszeginfo logo

Hírek

2015.07.07

Hogyan védjük egészségünket a nagy hőségben?


Valószínűleg sokan várták már, hogy beköszöntsön az igazi nyár. A hét elején várható kánikula azonban a szokásosnál is nagyobb megterhelést jelenthet a szervezetre. Még a teljesen egészséges embereknek is célszerű megtenniük néhány óvintézkedést, a betegeknek, különösen a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek pedig a szokásosnál is jobban oda kell figyelniük egészségükre.

Twitter
Az országos tiszti főorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – 2015. július 4. (szombat) 0 órától július 8. (szerda) 24 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást adott ki. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

A napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése már 10-12 százalékkal növeli a halálozás kockázatát,  15 százalékkal a szívpanaszok és „általános rosszullét” miatti sürgősségi mentőhívások számát – olvasható az ÁNTSZ (Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat) honlapján.

Ahogyan emelkedik a hőmérséklet, úgy nő szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy jó előre alkalmazkodjunk a meleg, forró napokhoz.

Noha a kánikula bárkinek okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, rosszullétet, vannak különösen veszélyeztetett csoportok. Ilyenek például a csecsemők és a kisgyermekek, a különböző betegségekben szenvedők (kiemelt kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és más anyagcsere-rendellenesség, a légzőszervi betegségek, a mentális rendellenességek és a vesebetegségek), az alkohol- és kábítószer-fogyasztók, a 65 évnél idősebbek, fogyatékosok és a fiatalok.

A hőséggel összefüggő legtöbb betegség (kivéve a bőrkiütés és a görcs) oka az, hogy különböző fokú működési zavar következik be a szervezet hőszabályozó rendszerében.  Ráadásul számos más, úgynevezett prediszponáló tényező felgyorsíthatja a magas testhőmérséklet kialakulását.

Ilyen prediszponáló tényező lehet a kor, az akklimatizálódás hiánya, a dehidratáció (csökkentett tápanyag- és folyadékbevitel, vizelethajtó tabletták, alkoholfogyasztás következtében), gyógyszerszedés, mozgáshiány, túlsúly, fáradtság, alváshiány, hosszú és nagy intenzitású edzés, védőruha viselése.

A hőség okozta leggyakoribb egészségi tünetek a következők:
    kiütés,
    ödéma az alsó végtagokon,
    eszméletvesztés,
    görcsök,
    kimerülés,
    a mentális státusz változása (pl. nyugtalanság, delírium, kóma),
    stroke.

Hogyan előzhetjük meg a hőség okozta bajokat?

Az egyik legfontosabb tennivaló a megfelelő folyadékbevitel. Fontos azonban tisztázni, mit kell érteni ez alatt. Annyi vizet kell pótolni, amennyi a vizelettel és izzadással elveszített vízmennyiség másfélszerese.  Hőség idején akkor is kell folyadékot fogyasztani, ha nem érezzük magunkat szomjasnak. Ez különösen igaz idős korban, mert az idősebb emberek kevésbé érzik a szomjúságot.

A folyadék-utánpótlásra a legalkalmasabb a víz, a tea, a szénsavmentes üdítő, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek. Ne fogyasszunk kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt!

Ha nem muszáj, a legmelegebb órákban (11 és 15 óra között) ne menjünk ki az utcára, illetve igyekezzünk árnyékos, lehetőleg jól szellőző helyen tartózkodni. Sokat segítenek a rosszullét megelőzésében a különféle vízpermetet szóró eszközök (párakapuk, ventilátorok, szökőkutak).

Lehetőség szerint hűtsük a lakásunkat. Már egy ventilátor is sokat segíthet a hőség kibírásában. Ügyeljünk azonban arra, hogy a ventilátor légárama kiszárítja a szervezetet, így ne érjen bennünket folyamatosan az általa keltett szél, illetve igyunk elegendő folyadékot.

A légkondicionálásnál se vigyük túlzásba a dolgot. A gyártók és az egészségügyi szakemberek is azt tanácsolják, hogy maximum hat-nyolc fok legyen a külső és a belső hőmérséklet közti különbség.  Az irodai munkához a 22-25 Celsius-fokos léghőmérséklet az ideális.

Napközben tartsuk csukva az ablakokat, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessünk. Csak a szükséges mértékben használjuk az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezésünk, ennek működtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakot.

Ha a lakást nem lehet megfelelően hűteni, akkor lehetőség szerint töltsünk legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.  Kerüljük a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjunk árnyékban a legmelegebb órákban.

Gyakran zuhanyozzunk vagy fürödjünk langyos (de nem hideg!) vízben.  Használjunk vizes borogatást, hűtsük a lábunkat langyos vízben.

Viseljünk világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megyünk, viseljünk széles karimájú kalapot és napszemüveget. A szabadban mindig használjunk ultraibolya sugárzás ellen védő naptejet vagy krémet. Ne feledjük, még az árnyékban is leéghetünk!

A vízparton nyaralók se töltsék a napon a dél körüli órákat, és felhevült testtel sose ugorjanak a vízbe.  A vízibiciklin vagy a stégen napozók fokozatosan szoktassák magukat a hűvösebb vízhez. Lógassák be a lábukat a vízbe, illetve kezükkel spricceljék le magukat, csak az után merüljenek be teljesen a vízbe.

A csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük. Ne sétáltassunk a hőségben kisbabát!

Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat