Egerszeginfo logo

Hírek

2016.08.24

Növelni akarja az agysejtjei számát? Íme, négy trükk!


A média beszámolói szerint szinte minden szórakoztató vagy kellemes dolog veszélyezteti az agysejtjei mennyiségét. Létezik azonban néhány tevékenység, amely nem csökkenti, hanem inkább növeli az agysejtek számát, írja a Medical Daily.
Twitter
Kalóriamegszorítás

Az étkezéseknél gyakorolt önmérséklet nem csak a csípőbőségre van jó hatással. A Mental Health Daily szerint a kalóriabevitel megszorítása segít stresszválaszt kiváltani a szervezetből. Noha ez elsőre rossz dolognak tűnhet, a valóságban arra serkenti az agyat, hogy új agysejteket növesszen. De ne essen túlzásokba. Nagyjából 20-30 százalékos kalóriabevitel-csökkentésnél több már lenullázza ezt a jótékony hatást.

Zöld tea

Ha nem nagyon fűlik a foga a kalóriabevitel csökkentéséhez, még mindig van remény. Egy 2012-es tanulmány azt találta, hogy a zöld tea fogyasztásának hasonló hatása lehet. Ez annak köszönhető, hogy a zöld tea egy EGCG nevű antioxidáns vegyületet tartalmaz, amely segít a gondolkozási funkciók javításában és a memóriavesztés megakadályozásában.

Kék áfonya

Újabb kellemes és könnyű módja az új agysejtek felépítésének, ha némi kék áfonyát ad az étrendjéhez. Egy 2008-as beszámoló azt találta, hogy az ezekben az apró, de erős bogyókban olyan antioxidánsok találhatók, amelyek változásokat okoznak az agy vérkeringésében. Ezek a változások nemcsak az agysejtek védelmét segítik, de az újak kialakulását is serkentik. Az áfonya antocianin nevű vegyületet is tartalmaz, amely az agy memóriaterületének idegi jelzéseit erősíti.

Szex és más aerob gyakorlatok

Talán a legjobb hír mindenki számára, hogy a PLOS ONE folyóiratban, 2010-ben publikált tanulmány szerint a nemi élet gyakorlása elősegíti a neurogenezist, azaz az agysejtek növekedését a hipokampuszban. Az agy hipokampusz nevű területe a memóriával kapcsolatos, valamint szabályozza az érzelmeket, így nem árt a pluszsegítség számára.

A konzervatívabb vagy idősebb emberek számára megnyugtató lehet, hogy nemcsak a szex, de a futás is segíti az agysejtek képződését, állítja a Mental Health Daily. A mérsékelt edzés segíti a gondolkodásbeli funkciók javulását a demenciával küzdő személyeknél is. Egy 2014-es tanulmány kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen futottak egész életükben, kisebb valószínűséggel fejlődik ki időskori elbutulás, mint a tunyább életmódúaknál.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat