Egerszeginfo logo

Hírek

2014.06.13

Tippek gyermekeink nyári biztonságáért


Egy amerikai felmérés szerint a gyermekek szempontjából a nyár a legveszélyesebb időszak. Ezt a hazai gyermek-egészségügyben dolgozók is meg tudják erősíteni, hiszen nagyon sok gyermekbaleset történik a nyári szünet idején. A K&H gyógyvarázs ahhoz ad most tippeket, hogy hogyan előzzük meg, kerüljük el azt, hogy a nyár egy részét kórházban töltse a gyermekünk, és így mi is.

Twitter
„Az óvoda és az iskola egy viszonylag védett környezet a gyerek számára, kötött szabályokkal és szakszerű felügyelettel. A nyári szünet alatt azonban a szabályok és a korlátok is lazulnak, ami gyakran vezet balesethez” – mondja Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. „Nekünk szülőknek, felnőtteknek kell odafigyelni, hogy megóvjuk gyermekeinket a rájuk leselkedő veszélyektől. A gyermek betegsége, kórházi tartózkodásra ugyanis számunkra is kényszerpihenőt jelent, így  nemcsak a munkából eshetünk ki, de akár az egész évben várt szabadság is odaveszhet”.
Az immár 11 éve működő K&H gyógyvarázs gyermek-egészségügyi program most összegyűjtött néhány tippet, amellyel a nyári gyermekbalesetek nagy része megelőzhető.
A nyár legalapvetőbb veszélyei az erős napsütéssel és a nagy hőséggel függnek össze:
-    a hőártalmak elkerülése érdekében ne engedjük a gyereket kint játszani 11 és 15 óra között
-    szabadidős tevékenység esetén mindig adjunk rá fejfedőt
-    kenjük be alaposan napozó krémmel, és ezt időről időre ismételjük meg
-    gyakran itassuk meg folyadékkal
-    nyáron soha ne hagyjuk a gyermeket a kocsiban – még csak néhány percre sem
Ha a hőség elől a vízpartra, vagy akár csak az udvari medencéig menekülünk, ismét számos veszély leselkedik a gyermekre. Víz közelében a szülőnek folyamatosan ébernek kell lennie.
-    ha az udvari medence használaton kívül van, fedjük le azt, és lehetőleg vegyük el a felmászásra, beszállásra szolgáló létrát
-    lehetőség szerint minél korábban – 4-5 éves kor táján – tanítsuk meg a gyereket úszni
-    ugyanakkor soha ne hagyjuk a vízben felügyelet nélkül – még akkor sem, ha már tud úszni
-    az úszni még nem tudó gyermekekre mindig adjunk karúszót, úszógumit vagy felfújható mellényt
A közlekedés egy újabb kritikus pont – legyen szó akár autóról, akár bicikliről, akár rollerről:
-    szoktassuk rá a gyereket, hogy amint beül az autóba, kösse be a biztonsági övét – bármilyen rövid útra indulunk is, és nyomatékosítsuk, hogy menet közben nem szabad azt kikötni
-    tanítsuk meg, hogy parkolás után ne vágja ki az ajtót és ne ugorjon ki azonnal az autóból
-    nyomatékosan hívjuk fel a figyelmét, hogy az útra soha ne lépjen vagy fusson ki anélkül, hogy szétnézne
-    játékos formában, akár már egész kicsi kortól kezdve, kezdjük el megismertetni a főbb közlekedési szabályokkal, hogy biciklivel, rollerrel közlekedve is betartsa ezeket
-    mindig adjunk a gyerekre megfelelő védőfelszerelést (sisak, térvédő, láthatósági mellény… stb.)
A fentiek mellett persze számos egyéb veszély is leselkedik nyáron csemetéinkre:
-    A nyár egyik legveszélyesebb – ugyanakkor a gyermekek számára legizgalmasabb – kerti eszköze a fűnyíró. A kisebb gyerekeket a fűnyírás idején lehetőleg ne engedjük ki az udvarra, és ügyeljünk, hogy a nagyobbak is mindig megfelelő távolságban legyenek az eszköztől.
-    A játszótéren veszélyesek lehetnek a fém játékok – különösen a csúszdák – amelyek a nyári hőségben könnyen felforrósodnak. Mindig ellenőrizzük ezek hőmérsékletét, mielőtt a gyerek kipróbálná.
-    A családi, baráti grillezés kedvelt nyári időtöltés, ugyanakkor a tűz számos veszélyforrást rejt a gyerekek számára. Tartsunk be néhány alapszabályt a balesetek elkerülése végett: soha ne engedjük a gyerekeket a tűz közelébe, biztonság esetére mindig legyen előkészítve egy vödör hideg víz, és magyarázzuk el nekik, hogy a gyufával, gyújtó anyagokkal, illetve a tűzzel nem szabad játszani.
-    A nyári időszak kellemetlen velejárói a szúnyogok, kullancsok és egyéb rovarok. Szabadtéri, vízparti programok esetén, erdei kirándulások előtt mindig kenjük be a gyermeket szúnyog- és kullancsriasztó szerekkel, és ilyen esetekben legyen mindig nálunk olyan krém is, amely az esetleges csípéseken tud enyhíteni. A kalcium pezsgőtabletta praktikus megoldás lehet még ilyen esetben.  
-    A kórházak infektológiai részlegei sajnos minden nyáron megtelnek. Annak érdekében, hogy elkerüljük, hogy gyermekünk is a kórházban töltsön néhány napot, figyeljünk oda, hogy ne egyen meg semmilyen olyan ételt, ami egy óránál hosszabb ideje kint volt a hőségben. Ha piknikezni vagy strandra megyünk, lehetőleg ne vigyünk magunkkal könnyen romlandó ételeket!

Ugyanakkor, ha mégis a kórház falai között kell töltenünk néhány napot, ne essünk kétségbe! Igyekezzünk ápolgatni a gyermek lelkét, hiszen ez a testi felépülést is nagyban segíti. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok pedig a nyár során is látogatják a gyermekkórházakat országszerte, hogy a mese gyógyító ereje révén hozzájáruljanak a kis betegek mielőbbi gyógyulásához. További információk a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programról: http://khgyogyvarazs.hu/.
Forrás: Gyógyvarázs

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat