Egerszeginfo logo

Hírek

2015.12.18

Ártó a túl sok tragikus hír


Lehet, hogy távol élünk valamilyen tragikus eseménytől, de valójában csak egy kattintásra történik tőlünk. Az internet és a televízió állandóan bombáz bennünket a közlekedési balesetekről, terrortámadásokról és más felkavaró eseményekről szóló híradásokkal. Ez pedig komolyan árthat nemcsak a lelki, de a fizikai egészségünknek is.

Twitter
„A kutatások kimutatták, hogy fizikai kapcsolat áll fenn a között, hogy mit gondolunk és a testrészek között, amelyeket agyunk irányít” – mondta Willa Decker pszichiátriai gondozási szakember.

„Az erőteljes negatív érzelmek képesek megváltoztatni a látásmódunkat, és hozzájárulnak a fejfájás, a magas vérnyomás kialakulásához, az emésztőrendszeri panaszokhoz, az immunrendszer gyöngüléséhez vagy más egészségügyi problémákhoz.”

Egyénenként eltérő hatás

Nem könnyű meghatározni egy adott személy rossz hírekkel kapcsolatos tűrőképességét, de mégis fontos lehet, mondta Decker, aki a texasi A&M Health Science Center College of Nursing docense.

"A negatív hírek érzelmi és fizikális jólétre gyakorolt hatása egyénenként eltérő” – tette hozzá Decker az egyetem sajtóközleményében. „Ha azonban észrevesszük, hogy szaporábban ver a szívünk, ingerlékenyebbekké, túlérzékenyekké válunk, vagy egyszerűen csak kimerültnek érezzük magunkat, akkor lehetséges, hogy a rossz hírek negatív hatását tapasztaljuk meg, és talán ideje kicsit eltávolodnunk ezektől a dolgoktól.”

A gyerekekre is figyelni kell

Noha úgy gondoljuk, hogy a hírek nézése felnőtt tevékenység, a gyerekeket is állandóan bombázzák a felkavaró címek, képek és történetek egy átlagos nap folyamán is.

„Talán a gyerekek nem is tudják kifejezni, mi zavarja őket, csak azt látjuk, hogy minden nyilvánvaló ok nélkül visszahúzódóvá vagy éppen agresszívvá válnak” – folytatta Decker.

„Tudjuk, hogy azok a gyerekek könnyebben birkóznak meg a nehezebb körülményekkel, akiknek a szülei aktívan részt vesznek az életükben” – mondta a szakember. „Ezért nagyon sokat számít, ha megbeszéljük a gyerekekkel, mi történt, gondoskodunk a jólétükről és példát mutatunk nekik a helyes válasz kialakítására.”

Korlátozni kell a hírfogyasztást

Decker azt is elmondta, hogy a helyzettel való megbirkózás egyik legegyszerűbb eszköze, ha korlátozzuk a saját és a gyerekeink hírfogyasztását.

Hasznos lehet, ha kijelöljük a nap egy ésszerű időtartamú szakaszát a hírek befogadására, és a nap többi részében a saját életünkre koncentrálunk”
– mondta Decker. „Ha odafigyelünk, hogy eleget pihenjünk, megfelelően étkezzünk és tornázzunk, akkor sokat teszünk az általános jó közérzetünkért, és nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy csökkentsük a ránk zúduló csüggesztő híreknek való kitettségünket.”

Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat