Egerszeginfo logo

Hírek

2013.12.30

Vidáman, nevetve Szilveszterezzünk!?


Tényleg a nevetés a legjobb orvosság? A nevetés sok esetben valóban gyógyír lehet a lelki bajokra, de egy új kutatás szerint korántsem igaz, hogy a legjobb orvosság: bizonyos esetekben a szűnni nem akaró nevetésnek súlyos következményei is lehetnek. Oxfordi és birminghami szakemberek az elmúlt 65 év releváns kutatási eredményeit alapul véve a nevetés dokumentált előnyeit és hátrányait vizsgálták.

Twitter
Sikerült azonosítani néhányat a nevetés jótékony hatásai közül, de fény derült kevésbé pozitív következményekre is. Egyszóval a nevetés nem vicc – olvasható a British Medical Journal (BMJ) neves orvosi szaklapban megjelent tanulmányban. (A BMJ minden évben az utolsó számába könnyedebb témájú cikkeket válogat be.)

Az eredményekből kiderült, hogy a nevetés növelni tudja a fájdalomtűrő képességet, csökkentheti az érfalak merevségét, az éren belüli nyomást és a szívinfarktus kockázatát. Szintén jótékony hatása lehet a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők esetében, de a harsány nevetés a cukorbetegek vércukorszintjét is mérsékelni tudja.

Az eredmények szerint a vidámság a termékenységet is javíthatja: a kórházi bohócdoktorok által megnevettetett, mesterséges megtermékenyítésen átesett nők 36 százalékánál volt sikeres a beavatkozás szemben a nevetésmentes kontrollcsoportban mért 20 százalékkal.

A nevetés végül energiát is éget: egy teljes nap nevetés közel 2000 kilokalória elégetésének felel meg - ezért is érdemes naponta minél többet nevetni.

Asztmás rohamot, sérvet vagy inkontinenciát is okozhat.

A 65 évre visszanyúló nevetéskutatás rávilágított a nevetés árnyoldalaira is: a nevetés vizelettartási problémákat okozhat, a kacagással járó szapora, görcsös levegővétel asztmás rohamot idézhet elő, de sérv kialakulásában is szerepet játszhat.

A feljegyzés egy halálesetet is említ, amely a nevetéssel hozható összefüggésbe: egy szívbeteg nő hosszan tartó, harsány nevetést követően összeesett és meghalt. A szerzők ugyanakkor kiemelik, hogy a nevetés pozitív hatásai messze felülmúlják a negatívakat: a humor és a jókedv vitathatatlanul hozzájárulnak az életminőség javulásához.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat