Egerszeginfo logo

Hírek

2014.08.26

Szívbetegek kerüljék a jeges vizes kihívást!


Sokan csatlakoztak Magyarországon is az aktuális internetes őrülethez, a jeges vizes leöntéshez. A résztvevők egy bénulásos betegséghez gyűjtenek adományokat a videóra vett akcióval. A mutatvány azonban nem veszélytelen, a hideg víz kiváltotta sokk akár szívleállást is okozhat.
Twitter
A nem egészen egy hónapja, az Egyesült Államokban kezdődött jeges vízzel való leöntés Magyarországon is mémként terjed. A résztvevők egy jelenleg gyógyíthatatlan, nagyon súlyos, izombénulással járó betegségre kívánják felhívni a figyelmet, illetve a betegség gyógymódjának a kutatásához igyekeznek minél több adományt összegyűjteni az első pillantásra értelmetlen bolondságnak vagy feltűnősködésnek gondolt cselekedettel. A kihívásnak azonban egészségügyi veszélyei is vannak, ezért szívbetegségben vagy magas vérnyomásban szenvedők inkább csak adakozzanak.

Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) vagy más néven Lou Gehrig-kór jelenleg gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű betegség. A kór 350 000 embert érint világszerte, gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Magyarországon körülbelül 500 új eset fordul elő évente. A betegekben a mozgató idegsejtek pusztulnak el, ami az általuk beidegzett izmok gyengüléséhez, működésük kieséséhez vezet, mígnem a betegek fokozatosan elveszítik a képességüket a mozgásra, beszédre, nyelésre. A kór lassan a légzőizmokat is eléri, s a halál az esetek felében a betegség jelentkezésétől számított két-három éven belül bekövetkezik.

A jeges vizes kihívás

Mivel viszonylag ritka betegségről van szó, ezért kevesebb figyelmet fordítanak a kutatására, mint amennyit az érintettek szerint megérdemelne. Ezért indította útjára a jeges vizes kihívást(Ice Bucket Challenge)Pete Frates Beverly-beli (Massachusetts állam, USA) lakos néhány társával a közösségi oldalakon augusztus elején. Az akció vírusszerű terjedését a Facebookon és a Twitteren elősegítette Pete Frates családja is. A 29 éves Frates 2012 óta szenved ALS-ben, jelenleg az amerikai ALS Társaság massachussettsi szervezeténél dolgozik. A korábbi profi baseballjátékos Frates fáradhatatlanul igyekszik felhívni minél több ember figyelmét a Lou Gehrig-kórra.

A jeges vizes kihívás lényege, hogy az emberek leöntik magukat egy vödör jeges vízzel, ezt videóra veszik, felteszik a videót valamelyik közösségi oldalra, ezután kihívnak másokat is, hogy csinálják utánuk a produkciót. Mindezt azért teszik, hogy felhívják a figyelmet az ALS-re. A kihívott emberek azután vagy elfogadják a kihívást, vagy adományt adnak egy általuk kiválasztott ALS szervezetnek. Ideális esetben mindkettőt megteszik.

Szinte húszszor annyi pénz

A jeges vizes kihívás már eddig is jóval eredményesebbnek bizonyult a vártnál. Az amerikai ALS Társasághoz 41,8 millió dollár adomány érkezett, szemben az elmúlt év hasonló időszakával, amikor július 29. és augusztus 21. között csupán 2,1 millió dollár folyt be.

A társaság rendkívül hálás a kihívás indítóinak és továbbvivőinek. A beérkezett adományokból három fő célt igyekeznek megvalósítani. Támogatni kívánják a világ laboratóriumaiban folyó ALS-sel kapcsolatos kutatásokat, illetve új kutatásokat akarnak beindítani. Jelenleg 98 aktív projektet támogatnak, és újabb 21-et akarnak beindítani. Támogatást nyújtanak az ALS-ben szenvedőket gondozó intézeteknek, a betegeknek és családtagjaiknak. Ezenkívül olyan embereket képeznek ki, akik kormányzati szinten közbe tudnak járni az ALS betegek érdekében.

Szívbetegek kerüljék a kihívást

Bármennyire nemes célról is van szó, a jeges víz okozta sokkhatás veszélyeket is rejt magában. A jeges vízzel való leöntés és durvább formája, a jeges vízbe merülés úgynevezett hidegsokk hatást vált ki.

A jeges víz hatására a bőr hőérzékelő receptorai azonnali élettani hatásokat indítanak be. Egyik első ezek közül a nyelési reflex kiváltása. Ez leöntéskor nem annyira veszélyes, de vízbe ugráskor vagy eséskor fulladást okozhat.

A következő pillanatokban rendkívüli módon felgyorsul a légzés (hiperventilláció), a szívverés és az egekbe ugrik a vérnyomás. A hiperventilláció miatt nehezebb levegőt venni, ami pánikhoz és további hiperventillációhoz vezet.

Ezek a reakciók szívmegálláshoz vezethetnek egyes érzékenyebb vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedő egyéneknél. Még az egészséges emberek szervezete is jelentős stresszhatásnak van kitéve.

Mi a helyzet a jeges vízben úszókkal?

A hidegsokk hatás ezeket az embereket sem kerüli el, ha egyszerű fürdőruhában és nem speciális hőszigetelő búvárruhában úsznak. A sokkhatás kiváltotta reakciók azonban az edzett embereknél nem annyira megterhelők, és speciális felkészüléssel még tovább mérsékelhetők. Az ilyen sportolóknak általában jobbak a fizikai adottságaik is (például vastagabb a bőr alatti szigetelő zsírréteg), és pszichésen is jobban felkészülnek a várható hidegsokkra. Egyesek képesek mentálisan befolyásolni a véráramlásukat és fokozni az anyagcseréjüket. A hideg okozta reszketést is kontrollálni tudják.

Az egyik leghíresebb magyar jeges vízi úszó, ifj. Schirilla György korábban elmesélte az Origónak, milyen érzés a jégtáblák közé bemerülni. „Olyan ez, mint egy akasztás előtti pillanat. Na jó, azért mégsem, mert edzésben vagyok, így tudom, mire számíthatok. A hideg vizet már megszokta a szervezetem, mégis, mint bárkinek, nekem is rosszul esik, amikor a zuhanyzóban véletlenül a hideg vizet nyitom meg.”

Természetesen a lehűlést nem tudják teljesen megakadályozni, így a jeges vízben való úszás időtartama korlátozott. Egyes kutatások szerint a maximális időtartam 30 perc körül lehet, de átlagosan ennél jóval kevesebb időt töltenek a jeges vízben az úszók.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat