Egerszeginfo logo

Hírek

2014.08.22

Már a szappanos kézmosás is elpusztítja az Ebolát


Szinte nulla százalék az esélye, hogy Ebola-járvány legyen Magyarországon. A vírus túl nehézkesen terjed ehhez, és eleve nagyon sérülékeny. Budapesten működik Közép-Európa egyetlen, a legveszélyesebb kórokozók kezelésére is felkészült laboratóriuma.

Twitter
Guineában, Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában eddig 1800 embert fertőzött meg az Ebola-vírus legújabb kitörése, és eddig 1013-an haltak meg a vérzéses lázban, köztük egészségügyi dolgozók is. Magyarországon viszont szinte nulla az esélye annak, hogy járványt okozzon a vírus, mert eleve nagyon sérülékeny, és a legegyszerűbb higiénés eljárások is elpusztítják. Ez a lényege annak a tájékoztatónak, amelyet Kovács Attila helyettes országos tisztifőorvos, Ócsai Lajos, a tisztifőorvosi hivatal járványügyi főosztályának vezetője és Kis Zoltán, az Országos Epidemiológiai Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának vezetője tartott.

Magyarországra azért is valószínűtlen, hogy elkerül a vírus, mert egyik érintett afrikai országból sem lehet közvetlenül Budapestre repülni. Guineában, Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában nagyjából 80-90 magyar állampolgár tartózkodik a külügyminisztérium információi szerint.

Amíg nincs tünet, nincs fertőzés

Ha valaki Nyugat-Afrikából tér vissza Magyarországra, haladéktalanul keresse fel háziorvosát, vagy a fertőző betegségekkel foglalkozó legközelebbi szakorvost vagy szakrendelést, ha

  -  belázasodik,
  -  ok nélkül kimerültnek érzi magát,
  - hasmenése lesz,
  -  vagy egyéb súlyos tünetet tapasztal.

A tüneteket ugyanis malária is okozhatja, de az okokat mindenképpen ki kell vizsgálni. Az Ebola lappangási ideje két-huszonegy nap. Fontos körülmény, hogy a beteg csak az első tünetek megjelenésével válik fertőzővé – például kockázat nélkül lehet együtt utazni a gépen egy, még láztalan ebolás beteggel.

Mi történik az Ebola-gyanús beteggel Magyarországon?

Már a ferihegyi reptéren izolálják, és mentővel az az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállítják ápolásra. Vérmintáját az az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban vizsgálják, ami Közép-Európa egyetlen, a legmagasabb szintű védelemmel ellátott közegészségügyi laboratóriuma (a laborról itt olvashat bővebben). Ebből következően a többi közép- és kelet-európai ország Ebola-gyanús mintáit is Budapesten fogják vizsgálni – mondta Kis Zoltán. A tesztre mindenképp szükség van, mert csak a vérminta elemzése után lehet biztosan megállapítani, hogy a tüneteket az Ebola okozza-e.

Karantén és tisztaság

Az Ebola ellen nincs sem gyógyszer, sem oltás. A járvány megelőzésére, kordában tartására tehát ma is ugyanazok az eszközeink, mint 1976-ban, amikor Peter Piot, egy fiatal belgiumi kutatóorvos először azonosította a vírust. „Szappan, kesztyű, izolálni a pácienseket, kizárólag egyszer használni az injekciós tűt, karanténba helyezni azokat, akikkel a beteg érintkezett. Elméletben nagyon könnyű kontroll alatt tartani az Ebolát” – magyarázta Piot júliusban a BBC Világszolgálatnak.

Az Ebola vírusát tehát már egy alapos szappanos kézmosás is elpusztítja Hatékony ellenszer továbbá a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás is. Ha a beteg testváladékával (vér, vizelet, széklet stb.) szennyezett ruháját gépi úton kimossák, szintén megöli a kórokozót. A vírus emellett csak rövid ideig életképes közvetlen napsugárzásnak kitéve, vagy kiszáradt felületeken. A mostani nyugat-afrikai járványban éppen azért haltak meg egészségügyi dolgozók, mert a nagy meleg miatt nem tartották be a biztonsági előírásokat: levették a szájmaszkot, a kesztyűt.

Csak közvetlenül terjed

Az Ebola-vírus ritkán fertőz, még abban a tizenegy afrikai országban is rendkívül alacsony a fertőzés kockázata, ahol valaha előfordulnak megbetegedések a vírus felfedezése óta. Ennek az az oka, hogy a kórokozó csak közvetlen kontaktussal terjed, levegőn keresztül nem. Vadon élő állatok, többek között denevérek, majmok, erdei antilopok hordozzák. Fertőzés kizárólag akkor történi, ha valaki megérinti, megfogja az állatot (akár a tetemét), vagy a vérével, testváladékával szennyeződik. Ugyanilyen közvetlen kontaktus szükséges az emberről emberre terjedéshez is.

A vírus nem terjed nyilvános helyeken, sem akkor, ha alkalmilag találkozunk tünetmentes személyekkel – írja utazók számára készült tanácsadójában az ÁNTSZ. Ebből következik, hogy nem lehet a vírussal megfertőződni papírpénz vagy élelmiszerek megérintésétől, egy uszoda medencéjében, de szúnyogcsípés miatt sem. A betegség viszont akár hét héttel a gyógyulás után is átvihető, ha a korábban fertőzött személy óvszer nélkül él nemi életet a partnerével. Az ÁNTSZ három tanáccsal látja el az utazókat:

- Kerüljék azokat a helyzeteket, amelyekben fennáll a kockázata, hogy közvetlenül érintkezhetnek fertőző betegek, illetve emberi vagy állati tetemek vérével vagy más testváladékával.
- Ne menjenek vadon élő állatok közvetlen közelébe, ne fogyasszanak vadon élő állatokból származó ún. „bozóthúst”, szárított denevér- és majomhúst.
- Szexuális kapcsolat esetén mindig védekezzenek.

Etikus bevetni az embereken még nem tesztelt szereket

Kísérleti szakaszban már létezik több gyógyszer is a betegség ellen. A Zmapp-ot, egy amerikai biotechnikai vállalat fejlesztette szérumot a múlt héten alkalmazták először embereken. Két amerikai misszionáriusnak adták be Libériában, mindkét páciensnek javul az állapota.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO bejelentette: a járvány súlyosságát tekintve etikus beavatkozásnak minősül kísérleti gyógyszereket alkalmazni, amennyiben a beteg beleegyezik ebbe, a kezelésről adatokat gyűjtenek, valamint az információkat megosztják. A ZMapp előállítója, a san diegói Mapp Biopharmaceutical azt jelentette be, hogy kifogytak a készletei, miután térítésmentesen egy meg nem nevezett nyugat-afrikai országnak szállította le – írja a Wall Street Journal. A WHO közlése szerint Libériáról van szó, az ország tizenkét adagot kapott a szerből.

Ebola elleni oltáson vagy gyógyszeren ezen kívül további tíz cég dolgozik az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Kanadában, köztük olyan multinacionális vállalatok, mint a GSK vagy a Johnson & Johnson. Eddig egyetlen szer sem lépett a tesztek úgynevezett második klinikai fázisába, amikor a vizsgálati készítmény terápiás hatását vizsgálják emberek esetén, így egyik készítmény sem kapott engedélyt.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat