Egerszeginfo logo

Hírek

2015.02.01

Sörrel az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen


A sör egyik összetevőjének meglepő hatására derült fény. Többek között az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen véd a sör egyik legfontosabb alkotóeleme, a komló – derült ki kínai kutatók tanulmányából. Az alkoholfogyasztásban azonban továbbra is meg kell őrizni a mértékletességet!

Twitter
Az utóbbi időszakban a mérsékelt borfogyasztás jótékony hatásai voltak reflektorfényben, a folyékony kenyér némileg háttérbe szorult. Egyes kutatók úgy vélik, ez hiba, ugyanis a legújabb eredmények szerint több haszna van, mint korábban hitték. A titok a komlóban rejlik, melynek egyik vegyülete védi az agysejteket a károsító hatásoktól, és ezáltal hatékonyan lassítja az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint az Alzheimer-, vagy a Parkinson-kór.

Oxidatív stressznek hívjuk azt az állapotot, amikor a prooxidánsok és az antioxidánsok egyensúlya eltolódik az előzőek javára. Az egyensúly felborulása miatt az egyes szövetek és szervek biomolekulái sérülnek, éppen ezért az antioxidáns-prooxidáns egyensúly fenntartása az egészség megőrzésének fontos eszköze.

Az idegsejteket ért oxidatív stressz tehát károsodásokat okoz, ezek pedig egyenes utat nyitnak a fent említett betegségek kialakulásához. A komlóban azonban van egy antioxidáns hatású anyag, amely képes semlegesíteni a sejtekre káros, oxidatív szabadgyököket. Ez a xantohumol, ami tulajdonképpen egy flavonoid. A flavonoidok a növényi anyagcsere másodlagos termékei és alapvetően védelmi funkciókat töltenek be. Ez a szerep nemcsak a fotoszintetizáló szervezetekben, de az emberben is hasznosnak bizonyulhat: többek között felhasználható a rákkal szemben, gátolja a gyulladások kialakulását és véd a patogén mikroorganizmusok ellen.  

Az elmúlt évek kutatásai a xantohumol számos jótékony tulajdonságát bizonyították, az agyi idegsejtekre gyakorolt hatását azonban idáig nem vizsgálták.

Ezt az űrt töltötték be kínai kutatók (Lanzhou Egyetem), akik egerek sejtkultúrában tenyésztett neuronjait nagy mennyiségű xantohumolnak, és oxidatív stressznek tették ki. Az eredmény várakozáson felüli volt: a flavonoid nem csupán a reaktív molekulák rombolását enyhítette, hanem egyúttal bizonyos sejtvédő funkciókat ellátó – úgynevezett citoprotektív – gének működését is felerősítette. Ezek a gének nemcsak az oxidatív stressz ellen jelentenek pajzsot, de más neurodegeneratív állapotok kialakulását is megakadályozzák, valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Az utóbbi mechanizmus egy Nf2 elnevezésű fehérje aktiválásával lehetséges.

Habár a kutatásokat élő szervezetek bevonásával folytatni kell, az eredmények a xantohumol egyértelmű jótékony hatását igazolják. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy ne sörrel vegyük magunkhoz nagy mennyiségben az antioxidánst, az előnyös tulajdonságokat a túlzott alkoholbevitel károsító hatásai hamar felülírhatják. Az eredményeket a Journal of Agricultural and Food Chemistry szakfolyóiratban publikálták.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat