Egerszeginfo logo

Hírek

2015.12.06

A kávé a hosszú élet titka?


Jó hír a kávéivóknak, egy új tanulmány szerint a kávét rendszeresen fogyasztóknak kisebb az esélye bizonyos betegségekre. Egy hosszú, három évtizedig tartó kutatásban több mint 200 ezer egészségügyi dolgozót (orvost, nővért, szakembert) kérdeztek meg többször, közülük 35 ezren haltak meg a harminc év alatt.  A kutatók azt találták, hogy azok, akik napi 1-5 csésze kávét megittak, azoknak nagyobb eséllyel maradtak életben a kutatás végéig. Különösen akkor igaz ez, ha olyan egészségügyi problémáik voltak, mint cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

Twitter
A kutatók azt is megnézték, mennyi kávét fogyasztottak a megkérdezettek. A nemdohányzóknál azok, akik napi 3-5 kávét ittak, 15 százalékkal kevesebben haltak meg, minta azok, akik egyáltalán nem kávéztak. A legtöbbet kávézókból (ez napi öt csészénél is több kávét jelent) 12 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a nem kávézók.

A kutatás eredménye azt feltételezi, hogy a kávé része lehet az egészséges diétának, állapította meg Frank Hu, aki a Harvard táplálkozás- és járványtani professzora. Egy másik nemrégiben publikált ajánlás is az mondja, hogy 3-5 kávé része lehet az egészséges életnek.

Ha konkrét betegségekről beszélünk, akkor is úgy tűnik, jót tesz a kávé. A kávét fogyasztók kevésbé halnak meg szívbetegségek, cukorbetegség, májrák, és olyan idegrendszeri problémák miatt, mint az Alzheimer, Parkinson.

Azt azért Frank Hu is elismeri, hogy egyéb tényezőknek is nagyon fontos szerepe van az emberek életének hosszában, de a kutatócsoport ezeket is megpróbálta minél mélyebben megvizsgálni. Ha kizárjuk ezek hatását, a kávé jótékony szerepe akkor is megmarad, állítja a kutató.

Az sem mindegy, hogyan és mikor isszák azt a kávét. Ha például éjjel keveset alszanak és kávéval tartják ébren magukat, akkor az nem a hosszú élet titka. De ha rendesen alszanak és étkeznek, mellette azonban rendszeresen kávéznak is, akkor lehet jótékony hatása a kávénak.

Az Amerikai Kardiológiai Társaság magazinjában jelent meg az erről szóló tanulmány. Ez egy nonprofit szervezet, amelyet még 1915-ben alapítottak és céljuk a szívvel összefüggő betegségek csökkentése. Szóvivőjük elismerte a kutatás eredményeit, de azt azért hozzátette, hogy annak semmi értelme, ha valaki csak azért kezd el kávézni, hogy egészségesebb legyen. De az is igaz, hogy a kávé messze nem olyan káros, mint ahogy általában gondolják az emberek.
Forrás: Index

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat