Egerszeginfo logo

Hírek

2015.05.25

Mégis meg van írva a sorsunk a tenyerünkben?


A tenyerünkből, pontosabban a markolásunk erejéből kikövetkeztethető, mekkora az esélye annak, hogy valaki szívinfarktust vagy stroke-ot kap, vagy fiatalon meghal, állítja egy új tanulmány. Egy majdnem 140 000, 14 országból származó ember bevonásával végzett, a tekintélyes Lancetben publikált nagy tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a markolás erőssége jobb egészségügyi kockázatjelző, mint a vérnyomás.

Twitter
A nemzetközi kutatócsoport hozzáteszi, hogy ennek mérése egyszerű és olcsó módszer lenne az orvosok számára.

Egészségügyi gondot jelezhet a marokerő gyors csökkenése. A markolásunkkal kifejtett maximális szorítóerő a korral csökken. Az egészségügyi problémák azonban azokat fenyegetik a legjobban, akiknél a leggyorsabb ez a hanyatlás.

A nők átlagos szorítási ereje a 20-as éveikben nagyjából 34 kilogramm (helyesebben 340 newton), ami 20 kilogrammra csökken 70 éves korra. A férfiaknál ugyanez 54 és 31 kilogramm.

Az új tanulmány szerint a markolási erő minden 5 kilogrammos csökkenése 16%-kal növeli a korai halál esélyét. A végzetes szívproblémák esélye 17%-kal, a stroke-é pedig 9%-kal nő.
Az orvosok jelenleg kérdőívek segítségével becsülik meg a szívinfarktus vagy a stroke kockázatát. Beírják a beteg életkorát, dohányzik-e, mennyire elhízott, a koleszterinszintjét, a vérnyomását, az lakhelyét és a családi anamnézist.

A kutatók meg vannak győződve arról, hogy a szorítási erő sokkal pontosabb előrejelzést tesz lehetővé, mint a vérnyomás önmagában, és új eszköze lehet a kockázatfelmérésnek.

Könnyű és olcsó módszer. A kutatók egyike, dr. Darryl Leong, a kanadai McMaster Egyetem munkatársa azt mondta, hogy a szorítási erő könnyű és olcsó vizsgálati módszer arra, hogy felmérjék, mennyire veszélyeztetett az egyén a korai halál vagy a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából.

„Ahhoz további vizsgálatok szükségesek, hogy megállapítsák, vajon az izomerő növelésére tett erőfeszítések csökkentik-e az egyéni kockázatot” – mondta Leong.

Több szakember – bár elismerte, hogy érdekes a tanulmány – felhívta a figyelmet arra, hogy az eredmények nem adnak magyarázatot arra, miért állna összefüggésben a marokerő a szív- és érrendszeri betegségekkel. További kutatások szükségesek ahhoz, hogy felderítsenek bármilyen lehetséges kapcsolatot a kettő között.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat