Egerszeginfo logo

Hírek

2013.10.16

Folyamatosan öl a szén-monoxid: a néma gyilkos


Ismét szomorú híreket hallhattunk, láthattunk a médiákban. A szén-monoxid-mérgezés lehetőségét akkor sem lehet teljesen kizárni, ha rendszeresen és lelkiismeretesen tartjuk karban tüzelő- és füstelvezető-berendezéseinket. A fűtési szezon alatt mindenképpen célszerű lakásunkba szén-monoxid-érzékelőt, érzékelőket használni. A nyílt égésterű kazánokat üzemeltető intézményekben már kötelező az érzékelők felszerelése. Egy kis megszívlelendő tanulmány a "néma gyilkosról".
Twitter
A szén-monoxid (kémiai képlete: CO) igen alattomos "gyilkos", mivel egyetlen érzékszervünkkel sem érzékelhető: színtelen, szagtalan, a levegőnél valamivel kevésbé sűrű, ugyanakkor rendkívül mérgező gáz, ami már viszonylag kis koncentrációban is mérgezést okoz.

A szén-monoxid mérgezés jellemző tünetei: szédülés, émelygés, hányinger, gyengeség-érzés, amit később eszméletvesztés, esetleg halál követ. A tünetek jelentkezésének gyorsasága a szén-monoxid koncentrációjától függ. A szén-monoxid sűrűsége csak valamivel (3-4%-al) kisebb, mint az ugyanolyan állapotú levegőé: légköri nyomáson és szobahőmérsékleten (25 °C) 1,145 g/l, míg a levegőé: 1,184 g/l. Ezért a szén-monoxid - a melegebb levegőhöz hasonlóan - zárt terekben a magasabb részeken gyűlik össze először.

Szén-monoxid lehetséges forrásai

A háztartásokban a szén-monoxid kizárólag tökéletlen égés során keletkezik, ennek azonban több oka lehet. Ezek nagy vonalakban a következők:
-a nyitott égésterű tüzelő- (esetleg melegítő- vagy főző-/sütő-) berendezés nem megfelelő állapota;
-a nyitott égésterű tüzelőberendezés füstelvezetésének elégtelen volta;
-a nyitott égésterű tüzelőberendezés helyiségének elégtelen levegőellátása;
-a tüzelőberendezés nem körültekintő, nem előírás szerinti használata.

Hazánkban a legtöbb tragédiát a kéményekbe kötött fűtő, illetve vizet melegítő gázkészülékek okozzák: a szén-monoxid-mérgezések egyértelműen ezek elterjedésével hozhatók összefüggésbe. Ezek elkerülésére feltétlenül szükséges a tüzelőberendezés és a kémények az előírásoknak megfelelő telepítése, kialakítása és a rendszeres - célszerűen a fűtési idény előtti - ellenőrzése, illetve karbantartása, mivel a kémény a tüzelőberendezés szerves része!

Emberi hanyagság, elővigyázatlanság

A füstelvezetést gátolhatja az eltömődött, vagy a tüzelőberendezéshez nem megfelelően "illesztett" (méretezett) kémény. A kémények eltömődését legtöbbször helyükről kiesett téglák, habarcsdarabok (falazott kémények esetén), esetleg valami egészen banális dolog (például madárfészek) okozza.

Falazott kémény esetén a téglák kiesését gyakran az okozza, hogy utólagos bélelés nélkül gáznemű (vagy folyékony) tüzelőanyaggal működő tüzelőberendezést kötnek bele: ilyenkor a kémény falán lecsapódó égéstermék idővel kioldja a habarcsot a téglák közül, amelyek így kieshetnek a helyükről (egy nagyobb szélroham össze is döntheti a falazott kéményt). Az is tökéletlen égést okozhat, ha új tüzelőberendezés telepítése esetén azt a régi kéménybe, ám annak ellenőrzése, esetleges módosítása nélkül kötik be: ilyenkor előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő az égéstermékek elvezetése.

Szintén számolni kell a szén-monoxid-mérgezés lehetőségével, ha elővigyázatlanul (például rossz időjárás esetén) zárt vagy rosszul szellőző, csekély légtérű helyiségben (például garázsban) grillezünk, esetleg huzamosabb ideig gázzal működő főző-, sütő- vagy egyéb berendezéseket használunk (például gáztűzhelyet fűtésre).

Nyílászárók cseréje

Jól működő és megfelelően karbantartott tüzelőberendezés és kémény esetén is bekövetkezhet szén-monoxid-mérgezés, ha a tulajdonos(ok) - rendszerint melegebb évszakban - energiatakarékossági okokból kicserélik a nyílászárókat (vagy csak utólag szigetelik őket). Ilyenkor a javuló légzárás miatt a nyitott égésterű tüzelőberendezések nem kapnak elegendő oxigént, ami szintén tökéletlen égést okoz. Ilyenkor légbevezető(k) felszerelése szükséges (ajtóra vagy falra). A tüzelőberendezés helyiségében különösen akkor fontos légbevezetést biztosítani, ha az kisméretű (kis légterű) és zárható (például fürdőszoba).

Végzetes szélviszonyok

Míg a fenti esetekben a szén-monoxid-mérgezés jórészt - gyakran sorozatos - emberi mulasztások vagy elővigyázatlanság miatt következik be, előfordulhat, hogy a tragédia nem emberi tényezőn múlik. Az épület nyílásai körül kialakuló nyomásviszonyok például nagymértékben módosíthatják az épületbe való levegő-bevezetés és az onnan történő égéstermék-elvezetés folyamatát - például viharos szél esetén. Ilyenkor sajnos a különben kifogástalan állapotban levő és az előírások szerint telepített tüzelőberendezés és égéstermék-elvezetés esetén is történhet szén-monoxid-mérgezés.

Szén-monoxid riasztó elhelyezése

Általánosságban szólva szén-monoxid-érzékelőt ajánlott felszerelni minden olyan helyiségben, ahol nyitott égésterű tüzelőberendezés működik, a tüzelőberendezéstől mintegy 1,5-3 m távolságra. Mivel a szén-monoxid sűrűsége kevéssel kisebb, mint a levegőé, ezért a meleg(ebb) levegőhöz hasonlóan először közvetlenül a mennyezet alatt fog összegyűlni: ezért az érzékelőket a mennyezet közelébe (az ablakok és ajtók felső éle fölé), vagy magára a mennyezetre (a nyílászáróktól, sarkoktól, falaktól kissé távolabb) célszerű felszerelni. Ha csak egy darab érzékelőt akarunk vagy tudunk felszerelni, valamint a tüzelőberendezés nem a hálószobában van, akkor az érzékelőt a hálószobába, vagy annak bejárata közelébe telepítsük. Azokban a helyiségekben, amelyek viszonylag távolabbra esnek a tüzelőberendezéstől, az érzékelőket fejmagasságban helyezzük el (~150 cm, hálószobában: ~60 cm).

A szén-monoxid-érzékelők karbantartást rendszerint nem igényelnek (ha az elemcserét nem vesszük annak). Csupán arra kell figyelni, hogy oda szereljük őket, ahol nem károsodhatnak vagy rongálódhatnak meg; ahol szabadon "jár" a levegő (tehát ne függöny, szekrény mögé), viszont nincs huzat (mint például az ajtók mellett) és nagy nedvességtartalom sem. Ne tegyük ki nagyon nagy (>40 °C) és kis hőmérsékleteknek (<-10 °C) sem.

Teendők szén-monoxid-mérgezés gyanúja esetén

Az alábbi esetekben célszerű szén-monoxid-mérgezésre gyanakodni (általában telente, otthon, esténként - vagyis amikor rendszerint be van kapcsolva a fűtés):
-a közös légtérben levők mindannyian többé-kevésbé rosszul érzik magukat
-tüneteik a szabad levegőn elmúlnak

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat