Egerszeginfo logo

Hírek

2013.07.30

Kit kedvelnek legjobban a szúnyogok?


Sokat mozgott, kicsit leizzadt, esetleg ivott egy pohár sört? Nullás vércsoportú? Élénk színű vagy fekete ruhát visel? Akkor Ön az ideális áldozat a szúnyogok számára. Egy kis nyári "szúnyogtan":

Twitter
A vércsoporttól az anyagcserén és az éppen viselt ruha színén át az elfogyasztott élelmiszerekig számos körülmény befolyásolja, hogy kiből válik „szúnyogeleség”, és kiből nem. Az elmúlt évek kutatási eredményeiből kiderült, hogy az emberek 20 százaléka mágnesként vonzza a szúnyogokat, míg a többiek gyakran egy-két csípéssel megússzák a nyári szabadtéri programokat.

Ismert, hogy vért kizárólag a nőstény szúnyogok szívnak, a hímek nem képesek a bőrt átszúrni. A szúnyogok főként növények nedvével táplálkoznak, a vér pedig egy, a szaporodásukhoz nélkülözhetetlen fehérje forrása, amelynek hiányában a nőstény által lerakott peték életképtelenek. Ráadásul nem minden vércsoport egyformán gusztusos számukra. Egy japán kutatásból kiderült, hogy a nullás vér a szúnyogok kedvence: kétszer olyan gyakran választanak nullás vércsoporthoz tartozó áldozatot, mint A-s vércsoportút (a B-s szúnyogétvágy szempontjából a kettő között helyezkedik el).

A szúnyogok célpontjukat sok esetben a kilégzéskor távozó szén-dioxid alapján választják ki. Érzékeny tapogatószervükkel akár 50 méterről érzékelik áldozatukat, ezért aki több szén-dioxidot lélegzik ki, azt előszeretettel támadják meg: a várandós kismamákra és az erőteljesebb testalkatú felnőttekre kattannak rá leginkább.

A szén-dioxid mellett a szúnyogok igen érzékenyek a megemelkedett testhőmérsékletre, továbbá a tejsavra, a húgysavra, az ammóniára és az izzadáskor kibocsátott egyéb anyagokra is, így a szabadban sportoló, izzadt emberek általában nem kerülik el a figyelmüket.

A szúnyogok szemében további vonzerőt jelentenek a bőrön megtelepedett baktériumok is. Egy 2011-es kutatás arra az eredményre jutott, hogy néhány baktériumfaj a bőrön nagy mennyiségben előfordulva különösen csábító a szúnyogok számára. Meglepő módon azonban a nagyobb baktérium-diverzitást a szúnyogok nem kedvelik, inkább az egybefüggő kolóniákat részesítik előnyben, épp ezért a baktériumban gazdag boka és lábszár könnyen válik szúnyogok áldozatává.

Mivel a szúnyogok a szemüket is használják az ember helyzetének meghatározásakor, ezért feltűnő, például kék vagy piros színű ruhákkal felhívjuk magunkra a figyelmüket a kutatások szerint. Ugyanígy hat rájuk a sör is: már egyetlen pohár elfogyasztása elég ahhoz, hogy - legalábbis a szúnyogok számára - ellenállhatatlanná váljunk.

És végül egy olyan tényező, amellyel kapcsolatban tehetetlenek vagyunk: génállományunk alapján a fent említett tényezőktől függetlenül akár 85 százalékban predesztinálva vagyunk a szúnyogcsípésekre. Az érintett embereken végzett kémiai vizsgálatok segíthetnek izolálni azokat a vegyületeket, amelyek a jövő szúnyogriasztóinak anyagát alkothatják.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat