Egerszeginfo logo

Hírek

2023.12.25

Egyre több az élettárs, de kevesen teszik hivatalossá kapcsolatukat


Mintegy 850 ezren élnek már élettársi kapcsolatban Magyarországon, öt százalékkaltöbben, mint egy évtizede, derült ki a november végén publikált népszámlálási adatból. Csak kisebb részük teszi hivatalossá az életközösséget, pedig többféle előnnyel is jár, ha a kapcsolatról nyilatkozik a pár, és azt bejegyzik az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába.
Twitter

Az elmúlt években évről évre nagyjából ugyanannyian nyilatkoztak kapcsolatukról. A közjegyzők tapasztalata szerint az élettársak közül sokan nincsenek tisztában azzal, milyen vagyonjogi szabályok vonatkoznak rájuk, nem tudják, hogy nagyon eltér a szabályozás a házaspárokétól.

Egy élettársi kapcsolat létrejöttéhez nem szükséges semmilyen hivatalos dokumentum, csupán az, hogy a pár érzelmi és gazdasági életközösségben, közös háztartásban együtt éljen. Például felvállalják egymást a család és a barátok előtt, együtt bérelnek vagy közösen vásárolnak egy lakást, közösként kezelik a pénzüket.

Amennyiben huzamosabb ideje együtt élnek, akkor érdemes hivatalosan is megerősíteni kapcsolatukat közjegyzőnél, aki az élettársak élettársi viszonyra vonatkozó nyilatkozatát közjegyzői okiratba foglalhatja vagy az élettársi kapcsolat fennállásáról szóló nyilatkozatukat bejegyezheti az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába, mely jelentősen megkönnyíti az élettársi kapcsolat fennállásának bizonyítását. A nyilvántartást törvényi felhatalmazás alapján a MOKK működteti, és a közjegyzők vezetik.

Családtámogatásoknál, váratlan halál esetén is szükség lehet a nyilatkozatra

A nyilvántartás azt igazolja, hogy egymással élettársi kapcsolata áll fenn azoknak, akiknek az erről szóló nyilatkozata szerepel a nyilvántartásban. Erre akkor lehet szükség például, amikor egy hitelfelvétel vagy családosoknak járó támogatások miatt igazolniuk kell, hogy valóban egy párt alkotnak. Családtámogatásoknál, váratlan halál esetén is szükség lehet élettársi nyilatkozatra.

Egy élettársi nyilatkozatnak az egyik fél váratlan halála esetén is nagy jelentősége lehet, ugyanis az élettársak végrendelet hiányában nem örökölnek egymás után a törvényes öröklés rendje szerint, az élettárs ugyanis nem törvényes örökös. Ezért a túlélő élettárs még tartós élettársi kapcsolat esetén is kénytelen a törvényes örökösökkel szemben bizonyítani az élettársi kapcsolat fennállását és az ehhez köthető vagyoni igényei megalapozottságát, például egy bankszámla-követelésnél.

A családoknak járó támogatási lehetőségek többségét az élettársak is igénybe vehetik, de van, ahol igazolni kell az élettársi kapcsolat fennálltát. Például nevelési ellátásra, iskoláztatási támogatásra – közismert nevükön családi pótlékra – jogosult a szülővel együtt élő élettárs, ha a gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja.

Ugyanígy jogosult az élettárs az általa nevelt, de nem saját gyermek után a családi adókedvezményre, ha a gyermekkel együtt él, és az élettársi kapcsolat legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában.

Dokumentummal kell bizonyítaniuk kapcsolatukat az élettársaknak ahhoz, hogy felvilágosítást kaphassanak a csak közeli hozzátartozóknak szánt információkról, például kórházi kezelés esetén. Szükség lehet a nyilatkozatra az özvegyi nyugdíj és a baleseti hozzátartozói nyugellátás megállapításához is. 

„Ha egy pár hosszabb távon együtt él, érdemes hivatalossá tenni élettársi kapcsolatukat. Ezzel nemcsak számos családtámogatást tudnak igénybe venni, hanem egy váratlan helyzetben is könnyen bizonyítani tudják kapcsolatuk fennállását. Ezen felül érdemes azzal is tisztában lenniük, hogy más vagyonjogi szabályok vonatkoznak rájuk, mint a házaspárokra, így például végrendelet nélkül nem örökölnek egymás után. Közös vagyonuk sem keletkezik, így, ha szétválnak, az jár nekik, amennyit behoztak a kapcsolatba” – mondja Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Kétféle lehetőség a közjegyzőnél

Kétféleképpen is hivatalossá lehet tenni az élettársi kapcsolatot. Ha a közjegyző az élettársak közös nyilatkozatát bejegyezi az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába, akkor az a bejegyzés napjától tanúsítja az élettársi kapcsolat fennállását. Ha pedig a közjegyző okiratba foglalja az élettársak nyilatkozatát, olyankor a felek nyilatkozhatnak arról is, hogy egy korábbi időpont óta áll fenn közöttük az élettársi kapcsolat.

Ha az élettársak útja szétválik, érdemes a nyilatkozatukat törölni a nyilvántartásból. Egyrészt, mert adott esetben visszaélésre is lehetőséget adhat a nyilatkozat, másrészt, mert később sokkal nehezebb lehet az élettársi kapcsolat megszűnésének bizonyítása, amennyiben a törlés nem történt meg.

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat