Egerszeginfo logo

"Mindig arra gondolj, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál." Abraham Lincoln



Banner
Banner


Hírek

2013.07.10

Notre Dame Rendi találkozó városunkban


Nemzetközi találkozóra érkeztek Zalaegerszegre közel ötvenen a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend tagjai. A vendégeket ünnepélyes keretek között köszöntötték a Mindszenty Iskola tornatermében. A Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórendet Fourier Szent Péter és Boldog Alexia alapította, az 1500-es évek végén.  Fő céljuk ingyenes iskolák létrehozása volt leányok számára.
Twitter
A rend harmadik nagyobb háza Pozsony és Pécs után Zalaegerszegen épült, ide 1928-ban hívta a város akkori plébánosa, Pehm József (Mindszenty József) a Franciaországból 1905-ben elmenekült nővéreket. Ők először Zsámbékon, majd Törökbálinton leánynevelő intézetet tartottak fenn. Zalaegerszegre érkezve, 1929-1948 között elemi, polgári és tanítóképzőben évente átlag 1000 tanulójuk volt, a 15 év alatt 400 diák kapott tanítói oklevelet. Nagykanizsán 1933-1948 között 8 osztályos gimnáziumot, 1945-től pedig elemi iskolát is tartott fenn a Rend.

Az újrakezdés előtti években a zalaegerszegi és nagykanizsai nővérek a Római Únióhoz, a pécsiek a Föderációhoz csatlakoztak. 45 évi kényszerszünet után újra indult a tanítás Zalaegerszegen általános iskolával és gimnáziummal, 1993-ban.

1950-ben a rendnek Magyarországon 192 tagja volt, jelenleg pedig 5 magyar és 2 francia nővér él a rendházban. Ma világszerte 487 nővér él az Únióhoz tartozó házakban.

Egyházjogi státusza: pápai jogú női szerzetes intézmény.
A közösség jogi személy.

A zalaegerszegi rendházat 1929-ben szentelték fel, akkor 70 Notre Dame nővér szolgált. A zárdaiskolában elemi népiskola működöt 6-10 évesek, polgári iskola 10-14 évesek számára, valamint tanítóképző 14-19 éves leányok oktatására. Internátusában 100 növendék lakott. Mindszenty József két éven át igazgatta a nővérek elemi iskoláját. A mai Mindszenty iskola a város egyik legrangosabb oktatási intézménye.

A rend magyarországi főnöke, Francoise Debeaupte két éve irányítja az itteni közösséget. Azt mondja, nagyon megkedvelte Magyarországot és Zalaegerszeget. Hasonló találkozót eddig csak egyszer rendeztek, három éve Brüsszelben. Az a cél, hogy a rend laikusainak teremtsenek találkozási lehetőséget.

Gyutai Csaba polgármester köszöntőjében Zalaegerszeg történelméről beszélt, bízik abban, hogy az egyházi oktatás tovább fejlődhet a megyeszékhelyen. A Notre Dame Rend tagjai július 13-ig vendégeskednek a városban.
Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat