Egerszeginfo logo

"Mindig arra gondolj, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál." Abraham Lincoln



Banner
Banner


Hírek

2013.02.01

Olvasói levél: Egerszegi Parkoló ágazatról


A szolgáltatás fogalma: "Erőforrások felhasználása fogyasztói igényeket kielégítő nem termelő tevékenységekre. A szolgáltatás erőforrásokat használ fel, inputjait átalakítja. A szolgáltatás elvégzése nyomán azonban új anyagi jószág nem keletkezik. A szolgáltatás megvalósulásának eredménye valamilyen termelési vagy fogyasztási szükséglet kielégítése."
Twitter

Vége a munkának, beülök a kocsiba, megyek a belvárosba, mert hát vásárolni kell. Beérek a belvárosba, fő utcára, fő térre – többségében nem lakóövezetbe, hanem üzleti, kereskedelmi „központba”. Megállok, leteszem a kocsit parkolóba… Fizetek a parkolásért. Oké, értem, egyfajta szolgáltatást veszek igénybe. Na meg hát a Pista bácsi ne ott tárolja a Trabantot, mert épp nem volt rá szüksége az elmúlt fél évben, és előlem, mint városlakó, aki vásárolni érkezik, foglalja a helyet, így nem tudom a tisztességes, önkormányzatnak iparűzési (és még kitudja hány féle) adót fizető üzletben elkölteni a pénzemet. Oké, értem, fizetek a parkolásért.

Hazamegyek, leteszem az 1973-ban épült tömbház elé a kocsimat. Persze, hogy oda, hisz’ ott lakom. Másnap reggel az autóm szélvédőjén egy cetli fogad azzal a szöveggel – nem szó szerinti idézet -, hogy ez fizetős parkolási övezet lett, így fizessen a parkolásért, egyébként megbüntetjük. Természetesen még nagy kegyesen odaírják azt is, hogy ez csak egy figyelmeztetés, de legközelebb bünti lesz. A szemem kikerekedik és állok értetlenül a kocsi mellett percekig. Igen, pletyka már volt róla, hogy ilyesfajta tervek vannak. De akkor úgy voltam vele, hogy jó, oké, pár hónap múlva, meg hát úgy is értesítenek, mint lakót. Igen… ez volt az értesítés! A polgár, ha nem olvas újságot, akkor szégyellje magát! Ilyenkor persze eszembe jut, hogy miért is fizessek azért, mert a lakásom előtt le szeretnék parkolni? Vásárláskor, belváros, „üzleti negyed” oké. De ahol lakom?! Történt mindez tavaly októberben, a Vizslaparki utcában.

Első sokk és felháborodás után nincs mit tenni – utánajárás és kérdezgetés után (mivel a postaládámban talált bőséges tájékoztató elmaradt) – irány a Parkológazda (vagy Városgazdálkodás Parkolási ágazat) irodája, hogy mi a teendő. Hát bérletet kell venni, első kocsi 3.200, második kocsi 7.000 HUF éves díj – kaptam a választ. Csodás. Akkor kérdezem, hogy tárgyévre szól-e, tehát részarányosan leosztott árat fizetek, vagy éves időszakra vonatkozik-e, tehát októbertől következő év októberéig. A válasz: „Elmondom még egyszer; tárgyévre vonatkozik, tehát 2012. január 1-től 2012. december 31-ig.” Oké, mondom robotkisasszony, nem kell levenni a fejem, de akkor legyen kedves kikalkulálni, hogy mennyi az októbertől decemberig terjedő időszakra az összeg. Egy nagy sóhajtás után újra elmondta az éves díjat. Ekkor esett le: csak éves díjat fizethetek, azaz meg kellett vennem 2012 évi bérletet. Ilyen nincs! A pofátlanságnak és a szemétségnek nincs határa, ezt jól tudtam, de, hogy ezt intézményesített formában is lehet űzni legálisan, az kiverte a biztosítékot.



Levelem elején a szolgáltatás fogalmát illesztettem be – ha már elvileg egy szolgáltatásért fizetek. A szóban forgó helyzetben próbálom ezt elhelyezni most. 1973-as építésű házról és környezetéről lévén szó – amikor is kiépítésre kerültek a parkolóhelyek –, így tehát a szolgáltatás nem vonatkozhat a parkolóhely biztosítására. Akkor mi lehet az a szolgáltatás, amiért én ezután fizetni fogok? Talán őrizni fogják a parkolókat, így biztonságosabb lesz a parkolás, esetleg felelősséget vállalnak a fizetett parkolóban esetlegesen bekövetkező károkért az autótulajdonosoknak? Ja, hogy nem őrzik – ezt jól le is írják nekünk a táblákon. Akkor esetleg tisztán tartják, takarítják (ősszel levelek kisöprése, télen hó ellapátolása)? Hát ez sem. Ezek szerint nincs is szolgáltatás, egy sima pénzbehajtásról van szó?

Összegezve az eddigieket: Értesítés nélkül váratlanul fizetőssé teszik a lakásom előtti parkolókat októbertől, majd kifizettetik a teljes éves bérleti díjat a 3 hónapra. Szerintem díjat érdemelnek!

Természetesen jogosan nagy a felháborodás a nem kevés lakóházat érintő ügyben, így megírják az újságban, hogy a következő évben kompenzálják ezt a hibát valahogy. Nyilván, ez a minimum sűrű elnézéskérés közepette. Na és akkor most – 2013-ban – újra irány az iroda, venni az újabb bérletet a beígért kompenzálással. A múltkor a két bérletre 10.200 Ft-ot kellett fizetni. A tisztességes kompenzálással most 10.800-at! TESSÉK? Igen, annyi. Első autó után 3.200 helyett 800 Ft-ot kellett fizetni (negyed ár, 3 hónap – azaz a múlt év kiegyenlítve – szuper). A második autó után nem jár kompenzálás, SŐT… kellemes kis infláció-jövető 43%-os áremelés történt, így 7.000 helyett, 10.000 lett az ára. …[néma csönd]… „Köszönjük Emese!” Örülünk, hogy beismerték a tavalyi tévedésüket, és bejelentették a kompenzálást. Ezek szerint a második autó után 3 hónapra kifizettetett éves bérlet korrekt volt, csak az első kocsi esetén nem. Értem. Logikus.

Javaslom az Év Vállalkozása díjra felterjeszteni a Városgazdálkodás Parkoló ágazatát, továbbá erkölcsös, példaértékű magaviseletét is valami módon díjazni szíveskedjenek! Erre vonatkozó aláírásgyűjtésre szeretettel várjuk a kollégájukat: a Vizslaparki utca lakói

 

A fentiek elolvasása után szeretnék pár részletet beilleszteni ide a Parkoló ágazat honlapjáról, olyan címmel illetve, hogy:

NO COMMENT…

"A fő cél az volt, hogy olyan ösztönző rendszert hozzanak létre, amely mindenki számára a gyors vásárlást, ügyintézést, csak a legszükségesebb ideig történő parkolást szorgalmazza."

"Feladatainkat – társaságunk értékrendjének megfelelően – a jövőben is tulajdonosunk, ügyfeleink és partnereink érdekeit szem előtt tartva, megbízhatóan, a lehető legnagyobb hatékonysággal és a legjobb minőségben kívánjuk ellátni."

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat