Egerszeginfo logo

Fémipar





Banner
Banner


Hírek

2015.11.27

Városunkban ülésezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége


A kétnapos szakmai tanácskozás középpontjában a közszolgáltatások helyzete és a települések jövő évi gazdaságélénkítése áll. Az 1990-ben alakult érdekképviseleti szervezet 18 év után látogatott újra a zalai megyeszékhelyre.

Twitter
Szövetség a vidékért

A zalaegerszegi Vonósnégyes műsorát követően Balaicz Zoltán polgármester a város sikereiről beszélt. Köztük arról, hogy a zalai megyeszékhelyen egyedülálló oktatási- és vállalkozásfejlesztési modellt vezettek be.

A rendezvényen elhangzott: a Megyei Jogú Városok Szövetsége ma Magyarország legnagyobb érdekképviseleti szervezete. Több mint 25 éve küzdenek a vidékért és a vidéki emberekért. A települések jövőre csaknem 400 milliárd forint Európai Uniós forrást fordíthatnak fejlesztésekre.

A Megyei Jogú Városok Szövetségének ülését Szita Károly, a szervezet elnöke vezeti.

A további napirendi pontok között a közszolgáltatás állami feladatainak meghatározása, a jövő zöld városainak fenntarthatósága és az adótörvények változásai szerepelnek.

Mintegy 1200 milliárd forint Európai Uniós forrás áll a vidéki városok rendelkezésére a következő években. Ezek felhasználásáról saját hatáskörükben dönthetnek a települések. Egyebek mellett erről született megállapodás a Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos zalaegerszegi ülésén. Az 1990-ben alakult érdekképviseleti szervezet több mint 15 év után tanácskozott újra a zalai megyeszékhelyen.

Egymást követik az autók és a kamionok a 76-os főúton. Ez Zalaegerszeg legfontosabb tranzitútvonala, a város egyetlen összeköttetése az M7-es autópályával. A szakasz gyorsforgalmi úttá bővítése régi vágya a településnek, ami - köszönhetően a Modern Városok Programnak - 2018-ra meg is valósul - jelentette be Orbán Viktor tavasszal Zalaegerszegen. A miniszterelnök - hasonló beruházásokról - eddig 12 várossal kötött megállapodást.

A rendelkezésre álló összegeket munkahelyteremtésre és gazdaságfejlesztésre fogják a városok felhasználni.

A 23 megyei jogú város polgármestereit és a kormány vezetőit csaknem két évtized elteltével látta újra vendégül Zalaegerszeg. Ez nagy megtiszteltetés volt a város számára.

A kétnapos közgyűlésen elhangzott: a Modern Városok Program első pályázatait még idén decemberben kiírják. Annak érdekében, hogy a beruházások többsége jövő év második felére megvalósulhasson.

A szövetség honlapjának beköszöntő szövege:

A megyei jogú városok a vidék fővárosai. Olyan gazdasági, közigazgatási, kulturális központok, amelyek felelőssége nem csupán a településeink határáig terjed.
1990-ben azért kötöttünk egymással szövetséget, hogy együttes erővel, hatékonyan képviselhessük városaink és térségük polgárainak érdekeit a mindnyájunkat érintő döntések meghozatalakor. Így vált a Megyei Jogú Városok Szövetsége a legnagyobb hazai érdekvédelmi szervezetté az elmúlt negyed évszázadban.

1990 a szabad önrendelkezést hozta el a hazai önkormányzatok számára. Meg kellett tanulnunk felelősen élni a kivívott szabadságunkkal, felismerni lehetőségeinket és tenni céljaink megvalósításáért. Meg kellett tanulnunk, hogy a természetes versengés mellett a közös jó elérése, az együttműködés nagyobb és fontosabb erény, semmint ha egy-egy település a többi kárára akar fejlődni.

Együttműködésre törekszünk a mindenkori kormányzattal, fenntartva magunknak azt a jogot, hogy mindenkor a településeinken élők érdekei az elsődlegesek számunkra. Tisztában vagyunk azzal is, hogy erős vidéki fővárosok nélkül nincs fejlődő, biztonságos jövőt építő Magyarország.

Választott tisztségviselőkként, felelősségünk tudatában dolgozunk közös céljaink megvalósításáért, városaink és a vidék fejlesztéséért.


Szita Károly
elnök
Forrás: MJVSZ

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat