Egerszeginfo logo

"Mindig arra gondolj, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál." Abraham Lincoln



Banner
Banner


Hírek

2016.02.21

2050-re a világ fele rövidlátó lehet


Ha a trendek folytatódnak, három évtized múlva a világ népességének fele (akkorra 5 milliárd ember) rövidlátó lehet, egyötödüknek a megvakulásra is nagyobb lesz az esélye – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport tanulmánya. Ez hétszeres növekedést jelent rövidlátásban (orvosi szakszóval myopia) 2000-től 2050-ig.

Twitter
Annak ellenére, hogy ennyire elterjedt, a tudósok még mindig nem tudják biztosan, mi okozza.  1970 és 2000 között az USA-ban megduplázódott a rövidlátók száma, Ázsia egyes részein pedig ennél is durvább volt a növekedés: a friss felmérések szerint a dél-koreai tinédzserek 96 százaléka rövidlátó. Szingapúrban, Kínában és Japánban a tinik között ez az arány 80-90 százalék.

A mostani tanulmányban 145 korábbi, a kérdéssel foglalkozó tanulmányt vizsgáltak át, amelyek összesen 2,1 millió fős mintán alapulnak. 2000-ben 1406 millió embert diagnosztizáltak rövidlátással, ez a Föld lakosságának 22,9 százaléka, 163 milliónak nagyon erős rövidlátása volt, ami növeli a vakság és a szürkehályog esélyét.

„Azt gondoljuk, 2050-re 4758 millió ember (a Föld lakosságának 49,8 százaléka) lesz rövidlátó, 938 millió erősen rövidlátó” – állapították meg a kutatók az Ophthalmology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint az egész hátterében életmód- és viselkedésváltozások állnak: például keveset vagyunk a szabadban. Sokkal több időt töltünk bent, mint valaha az emberi történelemben, de a tudósoknak még nem sikerült rájönniük, pontosan milyen biológiai folyamat van a szemünk romlása mögött.

Valószínűleg nem a képernyő előtt eltöltött idő növekedése az ok: a rövidlátás már bőven az okostelefonok bámulása előtt elkezdett növekedni. Az eddigi kutatások alapján a szabadban töltött idő, főleg a gyerekkori segít csökkenteni a rövidlátás esélyét – viszont ez  még mindig  csak egy erős hipotézis, nem nagyon lehet rá kutatásokat felépíteni. Ami adat viszont van, abból úgy tűnik, ha a gyerek csak naponta pár órával többet van kint, már jobbak az esélyei.
Forrás: Index

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat