Egerszeginfo logo

"Mindig arra gondolj, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál." Abraham Lincoln



Banner
Banner


Hírek

2014.07.08

Követendő testvériskolai kapcsolat


2009-ben jött létre testvériskolai kapcsolat a zalaegerszegi összevont Deák Ferenc és Széchenyi István Szakközépiskola és az erdélyi Baróton működő Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont között. Azóta a zalaegerszegi diákok minden évben részt vesznek az erdővidéki és baróti ünnepségeken, ahol az ottani műsorok és megemlékezések részeként fellépnek irodalmi és zenés összeállítással.
Twitter
A kapcsolatok az elmúlt években még szorosabbá váltak. Az építész technikus osztályok diákjai minden évben két hetet töltenek Bonchidán és egy nemzetközi program keretében szakmai gyakorlatként dolgoznak a bonchidai Bánffy-kastély felújításán. A faiparos diákok ugyancsak minden nyáron két
hét szakmai gyakorlaton vesznek részt a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont faipari tanműhelyében, majd a baróti diákok jönnek Zalaegerszegre ősszel ugyancsak két hétre.
Az idei esztendőben egy kis változás történt, hiszen nem a Nemzeti Ünnepre érkezett a meghívás, hanem arra kaptak felkérést, hogy a zalaegerszegi delegáció vegyen részt az idei Barót Napokon.
A delegációt Balaicz Zoltán alpolgármester vezette, tagja volt továbbá Gecse Péter önkormányzati képviselő, az Oktatási Kulturális és Sport Bizottság elnöke, Matics Attila gazdasági tanácsadó, Bognár Ákos, a Zalaegerszegi Ifjúsági Kerekasztal elnöke, Tremmel László, az Új Nemzedék Központ
irodavezetője, a Széchenyis diákok Vizlendvai László tanár úr vezetésével, valamint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség helyi delegációja is.

Az utazás során az első napon Marosvásárhelyen volt a szállás, ahol Cseh Gábor, a Marosvásárhely - Zalaegerszeg Baráti Társaság elnöke fogadta a csoportot, és bemutatta a város nevezetességeit a fiataloknak.  

Másnap megkoszorúzták Marosvécsen Wass Albert sírját, Farkaslakán Tamási Áron sírját, és eljutottak egészen Gyimesbükkig, az ezeréves határig, ahol megtekinthető az egykori magyar-román határon álló őrház és a Rákóczi vár. A zalaegerszegi fiatalok megcsodálhatták az erdélyi táj szépségét és
megérthették a magyar sors lényegét Erdélyben, amit Wass Albert így fogalmazott egyszer meg:
 "Magyarnak lenni Erdély földjén annyit jelent, mint mindig egy lépéssel előbbre járni. Egy kicsit többnek lenni minden tekintetben. Többet dolgozni, többet szenvedni, többet adni, többet tudni, többet érezni, többet gondolkozni, okosabbnak lenni, hajlékonyabbnak lenni. Meghajolni a viharban, mint a mezőségi gyertyánfa, földig hajolni, ha kell. De meg nem törni soha! A fenyő hasad, a tölgyfa törik, de a gyertyán hajlik, mint az acélrugó és kiegyenesedik újra meg újra. Erdély földjén csak a gyertyán-embernek van jövendője."

A delegáció este érkezett Barótra, ahol már várták őket Lázár Kiss Barna András polgármester, Dombi Réka Hilda jegyző, dr. Bán István pénzügyi igazgató és Dimény János iskolaigazgató.

A Barót Napok során a zalaegerszegi küldöttség részt vett az iskolai megemlékezésen, az ünnepi közgyűlésen, a fesztivál megnyitóján, és egy ifjúsági eszmecserén is, továbbá sor került egy-egy kirándulásra a Vargyas szurdokba és Brassóba is.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere beszédet mondott az ünnepi közgyűlésen, ahol az erdélyi vendéglátók köszönetet mondtak a Zala Volán Zrt. által felajánlott buszért, amit az Egerszeg Fesztiválon vehettek át, valamint ugyancsak ünnepi köszöntőt mondott Balaicz Zoltán a fesztivál megnyitóján is. A programok során sikerült találkozni Márton Árpád parlamenti képviselővel, Klárik László szenátorral, valamint Nagy Józseffel, a Kovászna Megyei Tanács alelnökével is.

A két város és a két iskola közötti kapcsolat ezzel a programmal még tovább erősödött és bíznak benne, hogy a a szép hagyomány a következő években is
folytatódni fog.
Forrás: Balaicz Zoltán

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat