Egerszeginfo logo

"Mindig arra gondolj, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál." Abraham Lincoln



Banner
Banner


Hírek

2017.03.09

Állatkínzás miatt próbára bocsátás


2 év próbára bocsátotta a bíróság azt a vádlottat, aki állatkínzás bűntette miatt állt bíróság előtt.  A vádlott 2010-2016 között 1, illetve 2 kutyát tartott csesztregi házának udvarán. 2013-ban az egyik folyamatosan elkóborló kankutyát lánccal kikötötte.

Twitter

Az ügyészi vádirat szerint olyan módon tette ezt, hogy a láncot nyakörv nélkül közvetlenül az állat nyakára helyezte. Ezt azonban a rendelkezésre álló adatok cáfolták, s a bíróság megállapította, hogy az állat nyakán egy bőr nyakörvhöz kapcsolódott a lánc.  A vád szerint a vádlott 2013 és 2016 között a kutyákat rendszertelenül, heti 1-2 alkalommal etette csak, szabadon nem engedte, a láncon tartott eb nyakán sebek, testén felfekvések alakultak ki. (A bíróság álláspontja szerint ezzel különös szenvedést okozott az állatoknak.) Az Állatvédelmi Járőrszolgálat munkatársai egy bejelentés nyomán 2016 márciusában vonultak ki a házhoz, s az ott tapasztalt állapotok miatt értesítették a rendőrséget. A vádlottnak állatkínzás bűntette miatt kellett bíróság elé állnia, ahol megbánta tettét, s kifejtette: anyagi körülményei miatt nem tudta rendszeresen etetni az állatokat, de ahogy tudta, próbált ellátni azokat. Mindezt figyelembe véve a vádlott a bíróság 2 évre próbára bocsátotta az állatkínzás bűntettében bűnösnek kimondott vádlottat.

A 2017. március 2. napján hozott ítéletet a vádlott tudomásul vette, az ügyész 3 napot fenntartott, majd ő is tudomásul vette az ítéletet, így az jogerős.

Mit jelent a próbára bocsátás?

A próbára bocsátás feltételes elítélés. A bíróság megállapítja elkövető büntetőjogi felelősségét, azonban nem szab ki büntetést , mert úgy véli, hogy az újabb bűncselekménytől való visszatartáshoz elegendő csupán a büntetés kilátásba helyezése: ezért a bíróság a büntetés kiszabását próbaidőre elhalasztja. Minderre vétség, valamint a háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett esetén van lehetőség.

Nem bocsátható próbára

- a visszaeső,

- aki a bűncselekményt bűnszervezetben követte el;

- aki a szándékos bűncselekményt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a végrehajtás befejezése előtt vagy a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaideje alatt követte el.

A próbaidő tartama egy évtől három évig terjedhet.

A próbára bocsátott pártfogó felügyelet alá helyezhető.

Ha az elkövetőt a próbára bocsátás előtt elkövetett bűncselekmény miatt a próbaidő alatt elítélik, vagy a próbaidő alatt elkövetett bűncselekmény miatt ítélik el, illetve ha a próbára bocsátott a pártfogó felügyelet magatartási szabályait súlyosan megszegi, úgy a próbára bocsátást meg kell szüntetni, és büntetést kell kiszabni. Az előző esetek kivételével a próbaidő elteltével megszűnik az elkövető büntethetősége.

A fotók csak illusztrációk!

Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat