Egerszeginfo logo

"Mindig arra gondolj, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál." Abraham Lincoln



Banner
Banner


Hírek

2013.01.05

Mit tegyünk, ha másnaposak vagyunk?


Az ünnepek vendégjárása után bizony sokan szenvedtek "macskajajban". Az emberiség 23 százalékánál genetikai okok miatt mértéktelen alkoholfogyasztás után sem alakul ki másnaposság. A többieknek azonban meg kell küzdeniük a tünetekkel, amelyeknek egyelőre csak gyenge ellenszereit ismerjük.
Twitter
Akinél az ünnepek tartós mámorban teltek, előnyös, ha a májműködését átmenetileg megtámogatja különféle gyógynövényekkel.  

Mivel az alkohol vizelethajtó hatású, hiába bontja és választja ki a máj az alkoholból keletkező mérgező vegyületeket, a méreganyagok a dehidratáltság miatt nem tudnak a szervezetből kiürülni. A másnaposságra jellemző fejfájást, szédülést, hányingert vagy erőtlenséget a folyadékvesztés és a méreganyagok együttesen okozzák.
 
Egy 2008-as kutatás szerint az emberek 23 százaléka rezisztens a másnapossági tünetekre, annak viszont, aki nem tartozik e szerencsések közé, és a mértékletesség sem erőssége, tulajdonképpen nincs menekvés, a tünetek nem előzhetők meg, legfeljebb enyhíthetők.

A leghatásosabb és egyetlen valódi ellenszer a bőséges folyadékfogyasztás. Bár az utóbbi években egyre több, másnaposság ellen segítséget ígérő kapszula került forgalomba, hatásosságuk tudományosan nem alátámasztott. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy ad nekik egy esélyt kínzó tünetei enyhítésére, válassza azt, amelyiket több folyadékkal ajánlott bevenni.

A másnaposság tüneteinek enyhítésére a gyógynövények közül a legígéretesebbnek a spárga tűnik, ám a kutatások még e növény esetében is gyerekcipőben járnak: egyelőre csak emberi és patkánysejteken, laboratóriumi körülmények között sikerült igazolni, hogy képes ellensúlyozni az alkohol mérgező hatását.

A kutatások ugyancsak nem igazolják a "kutyaharapást szőrével" elv hatásosságát, sőt egy 2009-es kutatás szerint azok körében, akik másnap rendszeresen alkohollal tompítják rosszullétüket, 2-3-szor nagyobb az alkoholfüggés kialakulásának kockázata.

A kávé is csak átmeneti segítség. Igaz, hogy enyhítheti a fejfájást, de - mivel az alkoholhoz hasonlóan a koffein is vizelethajtó hatású - tovább fokozza a dehidratáltságot, és ily módon erősítheti is a másnaposság tüneteit.

A fejfájás-csillapítók sokszor csak újabb kihívást jelentenek a májnak, a lefekvés előtt sok vízzel bevett aszpirin viszont segíthet, mivel  vérhígító hatású, ily módon megkönnyíti a máj munkáját is. Az aszpirinnek is van azonban mellékhatása: károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és növeli a gyomorvérzés kockázatát.

A néphagyomány szerint a tojás szintén segíti az alkohol lebontását, tudományos vizsgálatok azonban ezt sem támasztják alá. A gyümölcsök közül a banán vagy a kivi segíthet a gyakori vécére járás közben elvesztett kálium, a gyümölcslevek pedig az elvesztett folyadék pótlásában.

Összességében tehát elmondható, hogy a májműködést, illetve a méreganyagok szervezetből való eltávozását egy-egy buli alatt és után a leghatásosabban rengeteg vízzel tudjuk elősegíteni.

Hosszú távú májtámogatás

Mivel a máj regenerálódó képessége kiemelkedő, egy-egy alkalmi túlzásba vitt alkoholfogyasztással maradandó károkat nem okozunk benne. Kismennyiségű alkohol napi fogyasztásától sem lesz senkinek hosszú távon májkárosodása. Ez a mennyiség azonban egészséges nők esetében napi 10-20, egészséges férfiak esetében pedig 20-40 gramm alkoholt jelent. Hétköznapi mértékegységben számolva ez nőknél napi egy-két deciliter bort, egy üveg sört vagy egy felest jelent, férfiak esetében pedig ennek a dupláját.

Ha valaki tartósan ennél nagyobb mennyiséget fogyaszt, és a májszövetben lévő, az alkohol lebontásáért felelős enzimrendszer eléri a teljesítőképessége maximumát, az alkohol lebontása egy alternatív úton is elindul a szervezetben, amelynek eredményeképpen káros vegyületek, úgynevezett sejtkárosító szabadgyökök képződnek. Az alkohol okozta májkárosodás első lépcsője a máj elzsírosodása, ami egy bizonyos ideig még visszafordítható.
 
Hogy mennyi idő alatt kezd a máj elzsírosodni, az függ az elfogyasztott alkohol mennyiségétől és minőségétől. A gyengébb minőségű, nem kellően tisztított alkoholban sejtkárosító karcinogének, nehézfémek is találhatók, így duplán pusztít: nemcsak májkárosodást okoz, hanem a rákos megbetegedés kockázatát is növeli.

De a májzsírosodás üteme függ attól is, hogy egy már elhízott ember eleve elzsírosodott mája kap-e nagy mennyiségű alkoholt, ilyen esetben ugyanis a májkárosító hatások összeadódnak, és rövidebb idő alatt is kialakulhat a májcirrózis. A májzsírosodást továbbá befolyásolják az alkoholfogyasztási szokások is: nem mindegy, hogy valaki naponta fogyaszt alkoholt, vagy csak hétvégenként ereszti el magát, az utóbbi esetben ugyanis a májnak van ideje a regenerálódásra.

Intenzív alkoholizálási időszak után a máj regenerálódását megtámogathatjuk gyógynövényekkel. A leghatásosabb májvédő növény a máriatövis, a növény kivonatából kapszulát, terméséből és leveléből pedig teát készítenek.

Ugyancsak fontos májvédő növény az articsóka, amelynek elsősorban a levelét használják fel teához, de ez is kapható tabletta formájában is, és puhára főzve vagy párolva salátaként is fogyasztható. Elősegíti a májsejtek regenerációját, valamint fokozza az epefolyadék termelését is.

Máj- és legfőképpen epeproblémák enyhítésére alkalmazható gyógynövény még többek között az apróbojtorján, az aranyvesszőfű, a csipkerózsa, a gyújtoványfű és a szagos müge is.
Forrás: Origo

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat