Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Gábor Miklós dombormű


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Gábor Miklós dombormű

Készítette:
Béres János
Dátum:
2002
Helye:
Ady Endre u.

A zalaegerszegi színész alakját emléktábla őrzi az Ady utcában, ahol szülőháza ma is áll. Béres János szobrászművész alkotását 2002-ben avatták fel. A dombormű előtt dr. Gyimesi Endre polgármester elmondta: a belvárosnak egy fontos történelmi pontja az Ady utca, hiszen három olyan személyiség is született itt, akik az egész ország kultúrájáért sokat tettek: Wlasics Gyula volt vallás- és közoktatásügyi miniszter; Keresztury Dezső költő, szintén oktatási miniszter; és Gábor Miklós.

A színművész a Nemzeti, majd Madách Színház után Ruszt József hívására a kecskeméti színházba került. Ez a sorsdöntő ismeretség hozta aztán Zalaegerszegre játszani. 1983-ban a Hevesi Sándor Színház első előadásában – a Ruszt által rendezett -Az ember tragédiájában– ő alakította Lucifer szerepét.


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Minden másodperc számít!

2021.11.25

Hírek | Helyi hírek

Az elmúlt években általános jelenséggé vált, hogy a lakosság a város helyett egyre inkább a környező kistelepüléseken, illetve a külvárosi részeken vásárol magának ingatlant, amit lakásként, hétvégi házként használ. Ez szinte az összes zalai településen megfigyelhető.

IDÉZET

2021.11.22

Hírek | Hirdetés

Fasort ültetett az E.ON Zalaegerszegen

2021.11.19

Hírek | Helyi hírek

Zalaegerszeg önkormányzatával együttműködésben az E.ON Hungária Csoport negyven kőrisfa csemetét ültetett el a Belső Elkerülő utca mentén. A fafajta különösen szép, szabályos koronát nevel, ennek nyomán az érintett területen megújul és egységes lesz az utcakép.

Online szakmai nap a társasházakat érintő tűzvédelmi kérdésekről

2021.11.19

Hírek | Helyi hírek

„Társasházak napja” címmel tartanak online konzultációt a katasztrófavédelmi kirendeltségek 2021. november 24-26. között. A fórum célja, hogy a társasházak lakóközössége széleskörű tájékoztatást kapjon a lakóépületekben követendő tűzmegelőzési szabályokról, a társasházak hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatairól.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat