Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Mindszenty József szobra


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Mindszenty József szobra

Készítette:
Kiss Sándor
Dátum:
2000
Helye:
Mária Magdolna plébámiatemplom déli oldala

Négyzetes alaprajzú posztamensen áll Mindszenty József bronzból készült, álló, életnagyságú szobra. Főpapi díszben, földig érő palástban ábrázolja, kezében bárányt tart. Az elhelyezést indokolta, hogy Mindszenty (1942-ig Phem) 1917-től Zalaegerszegen hitoktató, 1919-1944 között a város plébánosa volt, papi tevékenysége jórészt e templomhoz kötődött. (1944-től veszprémi püspök, 1945-től esztergomi érsek, 1948-ban bebörtönözték, 1956-ban szabadult ki, ezután az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségén, 1971-től Bécsben élt. 1975-ben halt meg.) A plébánia külső és a templom belső falán is tábla őrzi emlékét.

Kiss Sándor (Sáros, 1925 - Zsennye, 1999) szobrászművész, előbb Budapesten, később Zsennyén élt. Számos köztéri művet alkotott, élete utolsó évtizedében főleg Nyugat-Dunántúlon állították fel egyházi témájú szobrait.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Kórházban lenni gyermekként nehéz, de a KalanDobozz segít benne

2022.11.16

Hírek | Helyi hírek

A kórházi fehér falak, a sok ismeretlen, bizonytalan, olykor félelmetes új helyzet és a betegségekkel együtt járó bizonytalanság felnőtt emberek számára is sok stresszt és szorongást okoz. Játékos fejlesztő dobozt alkotott meg az Amigos a gyerekekért Alapítvány.

Emléktáblát avattak az Alsóerdei Sport- és Élményközpontban

2022.11.14

Hírek | Helyi hírek

Az önkormányzat ezzel a gesztussal az Erdei Színház, a Napközis valamint a Göcseji Vándor Táborok előtt tiszteleg.

A téli madáretetés 5 alapszabálya

2022.11.07

Hírek | Általános

A madáretetés során egyszerre gazdagodhatunk a madármegfigyelés örömével, valamint segíthetünk a madaraknak, hogy könnyedén átvészeljék a telet. Ahhoz azonban, hogy segítsünk, és ne okozzunk bajt, fontos, hogy néhány egyszerű szabályt betartsunk. Lássuk, melyek ezek!

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről

2022.11.01

Hírek | Helyi hírek

A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Emellett minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat