Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Szentháromság szobor


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Szentháromság szobor

Készítette:
Zitterbarth József
Dátum:
1810
Helye:
Mindszenty tér

Alsó része volutás sarkú, négyzetes hasáb alaprajzú, ezen Szent Péter, Szent Pál, Szent István, Szent Imre, valamint Szűz Mária szobra, két gyertyatartós angyalkával. Középső, magasabb, ugyancsak négyzetes alaprajzú oszlopán a hagyományos Szentháromság szoborcsoport. (Az idősebb férfi az Atya, a fiatalabb a Fiú, közöttük, felettük a galamb képében a Szentlélek) A Szentháromság tisztelete főleg a 18. században terjedt el, ekkor sok helyütt szoborban is ábrázolták. Leggyakrabban a nagyobb veszedelemtől, főleg a pestisjárványtól megmenekültek állíttatták hálából.
Eredetileg a templom és a plébánia homlokzatának vonalában, a két épülettől nagyjából egyenlő távolságra állt, a 20. század elején keletebbre helyezték, 1976-ban, a Balatoni út kialakításakor került a templom déli oldalára, majd 2006. októberében mai helyére (Mindszenty tér)
.
Védettség: Ov (Mj.)
Irodalom:
Eszes László: A keszthelyi kőfaragó műhely emlékei a Balaton vidékén. Műemlékvédelem, 1980. 2.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Városi farsang

2024.02.13

Hírek | Helyi hírek

A mulatság - a hagyományoknak megfelelően-, húshagyó kedden, február 13-án lesz. 24. alkalommal szervezik meg a városi farsangot és a hozzá kapcsolódó jótékonysági fánkvásárt. A jelmezes felvonulásra eddig közel 700-an jelentkeztek.

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. koncertsorozatokat szervez a Korona Szalonban

2024.01.19

Hírek | Helyi hírek

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. fontosnak tartja, hogy a kültéri, fesztiválhangulatú programok mellett a minőségi kultúrával is találkozzanak a helyiek, ezért 2024-ben két koncertsorozatot valósít meg a Keresztury Dezső VMK új tagintézményében, a Korona Szalonban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

2023 Zalában: lakástűzben hárman, szén-monoxid-mérgezésben egy ember vesztette életét

2024.01.11

Hírek | Általános

Tavaly összesen 145 tűzeset keletkezett lakóingatlanban Zala vármegyében, ami a 2022-es évhez viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent. 2023 folyamán mintegy 2500 négyzetméternyi épített környezet vált a tűz martalékává, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tipikus társasházi tüzet is oltani kellett az ünnepek alatt

2024.01.03

Hírek | Általános

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal, 73 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt kukák, tűzijátékok égő maradványai adtak munkát a tűzoltóknak. Sajnálatos módon halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat