Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Munkácsy Mihály szobra


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Munkácsy Mihály szobra

Készítette:
Palotay Gyula
Dátum:
1974
Helye:
Munkácsy M. Szakközépiskola (Gasparich Márk u.)

Négyzetes kőtalapzaton álló, mészkőből faragott mellszobor. Elhelyezését indokolta, hogy a korábban csak számmal megjelölt oktatási intézmény (407. számú Szakmunkásképző Iskola) felvette Munkácsy Mihály nevét.
Munkácsy Mihály (1844-1900) festőművész, a magyar nemzeti művészet egyik legjelentősebb realista mestere. Palotay Gyula szobrászművész Budapesten született 1911-ben, több évet élt külföldön, zeneművészként is ismert volt. Elsősorban épületplasztikákat, portrészobrokat készített. Zalaegerszegen ez az egyetlen köztéri műve.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Nagy múltú épületet újít fel az MCC Zalaegerszegen

2023.12.06

Hírek | Helyi hírek

Az egykori Kummer Kávéház, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal korábbi épülete lesz a jövőben a Mathias Corvinus Collegium zalaegerszegi képzési központjának otthona. Az MCC felújítja a történelmi belvárosban lévő patinás ingatlant, így a beruházással egy újabb, a város történelme szempontjából fontos épület tündökölhet újra régi fényében.

A szociális szférában dolgozók díjazása

2023.11.16

Hírek | Helyi hírek

November 12-e a szociális munka napja. Ebből az alkalomból Balaicz Zoltán polgármester kitüntetéseket adott át az ágazat kiemelkedő munkát végző képviselőinek.

Előzzük meg a Halottak napi tüzeket

2023.11.01

Hírek | Helyi hírek

Az elkövetkező napokban többen kilátogatnak a temetőbe, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Sokan otthon is mécseseket, gyertyákat gyújtanak. Ahhoz, hogy méltó módon emlékezhessünk meg, előzzük meg a tüzet a temetőben és otthon is.

Kilenc hónap alatt 2 ember halt meg lakástűzben Zalában

2023.10.16

Hírek | Helyi hírek

2023 első három negyedévében 115 lakástűz keletkezett vármegyénkben, a lángok 2147 négyzetméteren pusztítottak. A tűzoltók 32 embert mentettek ki a tűzzel érintett otthonokból, 14-en megsérültek – többségük füstmérgezést szenvedett.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat