Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Tarasz Sevcsenko szobra


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Tarasz Sevcsenko szobra

Készítette:
Ivan Grigorjevics Belokur
Dátum:
1986
Helye:
Gönczi F. Művelődési Központ előtt (Landorhegyi út)

Csiszolt kő posztamensen bronz mellszobor. A posztamens szélesebb felső részén: TARASZ SEVCSENKO
alatta Sevcsenko cirill betűs aláírásának bronz mása. A posztamens alján:
HERSZON VÁROS AJÁNDÉKA ZALAEGERSZEGNEK
1986 Zala megye és Herszon terület, Herszon és Zalaegerszeg városok testvérvárosi szerződést kötöttek, a kapcsolat elsősorban politikai jellegű volt, küldöttségek rendszeres kapcsolatból, kiállítások, művészeti csoportok alkalmai cseréjéből állt. 1990 után e kapcsolat gyengült. Zalaegerszeg viszonzásul Szabolcs Péter Petőfi szobrát ajándékozta Herszonnak. (Herszon ma Ukrajnában van.)
Tarasz Sevcsenko: (1814-1861) ukrán költő és festőművész. Mesterkéletlen népi hangja, az ukrán táj festői leírása, a népéletből vett témái, szenvedélyes szabadságszeretete, romantikus stílusa miatt az ukrán irodalom egyik legjelentősebb alkotójaként tartják számon.
Ivan Grigorjevics Belokur: ukrán szobrászművész.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Városi farsang

2024.02.13

Hírek | Helyi hírek

A mulatság - a hagyományoknak megfelelően-, húshagyó kedden, február 13-án lesz. 24. alkalommal szervezik meg a városi farsangot és a hozzá kapcsolódó jótékonysági fánkvásárt. A jelmezes felvonulásra eddig közel 700-an jelentkeztek.

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. koncertsorozatokat szervez a Korona Szalonban

2024.01.19

Hírek | Helyi hírek

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. fontosnak tartja, hogy a kültéri, fesztiválhangulatú programok mellett a minőségi kultúrával is találkozzanak a helyiek, ezért 2024-ben két koncertsorozatot valósít meg a Keresztury Dezső VMK új tagintézményében, a Korona Szalonban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

2023 Zalában: lakástűzben hárman, szén-monoxid-mérgezésben egy ember vesztette életét

2024.01.11

Hírek | Általános

Tavaly összesen 145 tűzeset keletkezett lakóingatlanban Zala vármegyében, ami a 2022-es évhez viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent. 2023 folyamán mintegy 2500 négyzetméternyi épített környezet vált a tűz martalékává, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tipikus társasházi tüzet is oltani kellett az ünnepek alatt

2024.01.03

Hírek | Általános

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal, 73 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt kukák, tűzijátékok égő maradványai adtak munkát a tűzoltóknak. Sajnálatos módon halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat