Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Testvérvárosi emlékoszlop


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Testvérvárosi emlékoszlop

Készítette:
Szabolcs Péter
Dátum:
1985
Helye:
Liszt F. Ált. Iskola előtti tér (Köztársaság út)

Két, betonból készült, egymás felé hajló, együtt csúcsívre emlékeztető betonoszlop, alsó részükön két mészkőből faragott hosszú, vízszintes téglalap alakú tábla, egyiken finn, a másikon magyar nyelven felirat:
VARKAUS TÉR ZALAEGERSZEG ÉS VARKAUS TESTVÉRVÁROSI KAPCSOLATÁNAK EMLÉKRE 1985 VARKAUS AUKIO VARKAUDEN JA ZALAEGERSZEGIN VALISEN YSTAVYYEN MUISTOKSI 1985
Zalaegerszeg 1976-ban vette fel a kapcsolatot a finnországi Varkaus várossal, később testvérvárosi szerződést is kötöttek. Elsősorban művészeti csoportokat cseréltek, főleg az énekkarok közt alakult ki jó kapcsolat. Kezdeményezésükre alakult meg a városban a Finn-magyar Baráti Kör, amely 2001-ben is működik.
Szabolcs Péter (Diósgyőr, 1942-) Zalaegerszegen élő szobrászművész, a városban több alkotása áll.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Városi farsang

2024.02.13

Hírek | Helyi hírek

A mulatság - a hagyományoknak megfelelően-, húshagyó kedden, február 13-án lesz. 24. alkalommal szervezik meg a városi farsangot és a hozzá kapcsolódó jótékonysági fánkvásárt. A jelmezes felvonulásra eddig közel 700-an jelentkeztek.

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. koncertsorozatokat szervez a Korona Szalonban

2024.01.19

Hírek | Helyi hírek

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. fontosnak tartja, hogy a kültéri, fesztiválhangulatú programok mellett a minőségi kultúrával is találkozzanak a helyiek, ezért 2024-ben két koncertsorozatot valósít meg a Keresztury Dezső VMK új tagintézményében, a Korona Szalonban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

2023 Zalában: lakástűzben hárman, szén-monoxid-mérgezésben egy ember vesztette életét

2024.01.11

Hírek | Általános

Tavaly összesen 145 tűzeset keletkezett lakóingatlanban Zala vármegyében, ami a 2022-es évhez viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent. 2023 folyamán mintegy 2500 négyzetméternyi épített környezet vált a tűz martalékává, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tipikus társasházi tüzet is oltani kellett az ünnepek alatt

2024.01.03

Hírek | Általános

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal, 73 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt kukák, tűzijátékok égő maradványai adtak munkát a tűzoltóknak. Sajnálatos módon halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat