Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Felszabadulási emlékmű


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Felszabadulási emlékmű

Készítette:
Mikus Sándor
Dátum:
1955
Helye:
Bajcsy-Zsilinszki E. tér (Vasútállomással szemben)

Műkőből épített, téglalap alakú pillérre erősített, virágzó ágat tartó nőalakot ábrázoló fehér mészkő dombormű. A dombormű alján jobbra szignó: Mikus S. A dombormű felett 1945-1991 évszám, alatta FELSZABADULÁSUNK EMLÉKÉRE felirat. (Korábbi felirata: FELSZABADULÁSUNK 10. ÉVFORDULÓJÁRA volt.) Az alkotást 1956 októberében ledöntötték, a következő év tavaszán újra felállították.
Mikus Sándor szobrászművész 1903-1982, a Képzőművészeti Főiskola tanára volt, Kossuth díjas, a század ötödikhatodik évtizedében sok monumentális köztéri alkotást is készített. Az itt látható dombormű alakja bronzszoborként látható a Székesfehérváron 1961-ben felállított felszabadulási emlékművön.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Minden másodperc számít!

2021.11.25

Hírek | Helyi hírek

Az elmúlt években általános jelenséggé vált, hogy a lakosság a város helyett egyre inkább a környező kistelepüléseken, illetve a külvárosi részeken vásárol magának ingatlant, amit lakásként, hétvégi házként használ. Ez szinte az összes zalai településen megfigyelhető.

IDÉZET

2021.11.22

Hírek | Hirdetés

Fasort ültetett az E.ON Zalaegerszegen

2021.11.19

Hírek | Helyi hírek

Zalaegerszeg önkormányzatával együttműködésben az E.ON Hungária Csoport negyven kőrisfa csemetét ültetett el a Belső Elkerülő utca mentén. A fafajta különösen szép, szabályos koronát nevel, ennek nyomán az érintett területen megújul és egységes lesz az utcakép.

Online szakmai nap a társasházakat érintő tűzvédelmi kérdésekről

2021.11.19

Hírek | Helyi hírek

„Társasházak napja” címmel tartanak online konzultációt a katasztrófavédelmi kirendeltségek 2021. november 24-26. között. A fórum célja, hogy a társasházak lakóközössége széleskörű tájékoztatást kapjon a lakóépületekben követendő tűzmegelőzési szabályokról, a társasházak hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatairól.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat