Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Fekvő férfi (A színházművészet jelképe)


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Fekvő férfi (A színházművészet jelképe)

Készítette:
Pál Mihály
Dátum:
1961
Helye:
Hevesi Sándor Színház előtti tér (Kosztolányi út)

Alacsony kő posztamensen fekvő, illetve bal könyökére támaszkodó, kőből faragott férfiakt, jobb kezét a combjára helyezett maszkon tartja. (A kompozíció a színészetet jelképezi, a megoldás némileg hasonló Medgyessy Ferenc Debrecenben, a Déry Múzeum előtt elhelyezett négy szobrához.) Szignó: talapzaton jobb oldalt: PÁL M.
A színház épülete eredetileg művelődési ház volt, de már akkor is jól felszerelt színpaddal, hogy a színházi előadásoknak is helyt tudjon adni. 1962. elején avatták fel, tervezője ifj. dr. Kotsis Iván volt. (Ekkor készült Andrássy Kurta János két reliefje - Zene, Dráma - is a bejárat két oldalára, ezeket a színházzá történt átalakításkor eltávolították.) 1965-ben készült el Baska József sgrafittója az emeleti előcsarnok bejáratának két oldalára, valamint a színházterem ajtaja fölé. A színház előcsarnokában 1986 óta áll az intézmény névadójának, Hevesi Sándornak bronz portréja, Béres János műve.
Pál Mihály szobrászművész (Bp. 1911-Bp. 1971), Baska József festőművész (1935-), Andrássy Kurta János szobrászművész (1911-).
Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Minden másodperc számít!

2021.11.25

Hírek | Helyi hírek

Az elmúlt években általános jelenséggé vált, hogy a lakosság a város helyett egyre inkább a környező kistelepüléseken, illetve a külvárosi részeken vásárol magának ingatlant, amit lakásként, hétvégi házként használ. Ez szinte az összes zalai településen megfigyelhető.

IDÉZET

2021.11.22

Hírek | Hirdetés

Fasort ültetett az E.ON Zalaegerszegen

2021.11.19

Hírek | Helyi hírek

Zalaegerszeg önkormányzatával együttműködésben az E.ON Hungária Csoport negyven kőrisfa csemetét ültetett el a Belső Elkerülő utca mentén. A fafajta különösen szép, szabályos koronát nevel, ennek nyomán az érintett területen megújul és egységes lesz az utcakép.

Online szakmai nap a társasházakat érintő tűzvédelmi kérdésekről

2021.11.19

Hírek | Helyi hírek

„Társasházak napja” címmel tartanak online konzultációt a katasztrófavédelmi kirendeltségek 2021. november 24-26. között. A fórum célja, hogy a társasházak lakóközössége széleskörű tájékoztatást kapjon a lakóépületekben követendő tűzmegelőzési szabályokról, a társasházak hatósági ellenőrzéseinek tapasztalatairól.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat