Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Tulipános Díszkút


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Tulipános Díszkút

Készítette:
Szabolcs Péter és Pelényi Gyula
Dátum:
1985
Helye:
Dísz tér

Kör alaprajzú, ívelt műkő vízmedence közepén tulipánsziromra emlékeztető, íves réz elemek vesznek körül egy rézgömböt, melynek teteje egyúttal a szökőkút nyílása is. A kút nyugati oldalán a tér díszburkolatába illesztve fémtábla szövege:
DÍSZ-KÚT ÁLLÍTTATOTT ZALAEGERSZEG RENDEZETT TANÁCSÚ VÁROSSÁ NYILVÁNÍTÁSÁNAK I00. ÉVFORDULÓJÁN 1985. MÁJUS 10-ÉN.
SZABOLCS PÉTER SZOBRÁSZ PELÉNYI GYULA ÉPÍTÉSZ
KIVITELEZŐ IKV ZALAEGERSZEG VÁROS TANÁCSA
Szabolcs Péter (Diósgyőr, 1942-) szobrászművész és Pelényi Gyula (Győr, 1944-) építész Zalaegerszegen dolgozik, mindkettőnek számos műve látható a városban.
(IKV = Ingatlankezelő Vállalat, a Tanács saját vállalata volt.) A Dísz tér az 1970-es években alakult ki, előtte zártan beépített tömb volt, nyugati oldala a Kossuth Lajos utca, keleti fele a Tüttösi utca egyik oldalát képezte. A mai tér délkeleti sarkán állt a nevezetes Gosztonyi vendéglő - később a Nefelejts nevet kapta.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Városi farsang

2024.02.13

Hírek | Helyi hírek

A mulatság - a hagyományoknak megfelelően-, húshagyó kedden, február 13-án lesz. 24. alkalommal szervezik meg a városi farsangot és a hozzá kapcsolódó jótékonysági fánkvásárt. A jelmezes felvonulásra eddig közel 700-an jelentkeztek.

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. koncertsorozatokat szervez a Korona Szalonban

2024.01.19

Hírek | Helyi hírek

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. fontosnak tartja, hogy a kültéri, fesztiválhangulatú programok mellett a minőségi kultúrával is találkozzanak a helyiek, ezért 2024-ben két koncertsorozatot valósít meg a Keresztury Dezső VMK új tagintézményében, a Korona Szalonban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

2023 Zalában: lakástűzben hárman, szén-monoxid-mérgezésben egy ember vesztette életét

2024.01.11

Hírek | Általános

Tavaly összesen 145 tűzeset keletkezett lakóingatlanban Zala vármegyében, ami a 2022-es évhez viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent. 2023 folyamán mintegy 2500 négyzetméternyi épített környezet vált a tűz martalékává, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tipikus társasházi tüzet is oltani kellett az ünnepek alatt

2024.01.03

Hírek | Általános

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal, 73 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt kukák, tűzijátékok égő maradványai adtak munkát a tűzoltóknak. Sajnálatos módon halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat