Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Szent Vendel szobra


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Szent Vendel szobra

Készítette:
Alkotója ismeretlen
Dátum:
1900
Helye:
Vizslaparki út - Vörösmarty utca sarkán

Négyzetes alaprajzú, tagolt posztamensen áll Szent Vendel kőből faragott hagyományos ábrázolása: fiatal férfi, összekulcsolt kézzel, lábánál kis bárány. A talapzat alsó részén bevésett szöveg: Szent Vendel, könyörögj érettünk. A talapzaton elöl: Emeltette Bedő Vendel és neje Nagy Anna 1900. szeptember 9. Alkotója ismeretlen. Kicsi, alacsony vaskerítés veszi körül.
A szobrot és a talapzatot újonnan készített, stabil alapra helyezték, a szoborral együtt megtisztították 2000-ben.
Szent Vendel: a X-XI. században élt írországi remete volt. később apát, a pásztorok védőszentje, általában kis báránnyal együtt ábrázolják. Szobra hazánkban ritkábban található.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Városi farsang

2024.02.13

Hírek | Helyi hírek

A mulatság - a hagyományoknak megfelelően-, húshagyó kedden, február 13-án lesz. 24. alkalommal szervezik meg a városi farsangot és a hozzá kapcsolódó jótékonysági fánkvásárt. A jelmezes felvonulásra eddig közel 700-an jelentkeztek.

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. koncertsorozatokat szervez a Korona Szalonban

2024.01.19

Hírek | Helyi hírek

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. fontosnak tartja, hogy a kültéri, fesztiválhangulatú programok mellett a minőségi kultúrával is találkozzanak a helyiek, ezért 2024-ben két koncertsorozatot valósít meg a Keresztury Dezső VMK új tagintézményében, a Korona Szalonban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

2023 Zalában: lakástűzben hárman, szén-monoxid-mérgezésben egy ember vesztette életét

2024.01.11

Hírek | Általános

Tavaly összesen 145 tűzeset keletkezett lakóingatlanban Zala vármegyében, ami a 2022-es évhez viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent. 2023 folyamán mintegy 2500 négyzetméternyi épített környezet vált a tűz martalékává, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tipikus társasházi tüzet is oltani kellett az ünnepek alatt

2024.01.03

Hírek | Általános

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal, 73 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt kukák, tűzijátékok égő maradványai adtak munkát a tűzoltóknak. Sajnálatos módon halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat