Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Íjász


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Íjász

Készítette:
Kisfaludi Strobl Zsigmond
Dátum:
1985
Helye:
Stadion út, Sportcsarnok előtti tér

Alacsony, műkő talapzatra helyezett férfiakt: bal lábbal kissé térdelve íját feszíti, épp az elengedés előtti pillanatban. A művész a szobor eredeti példányát 1919-ben készítette, 1929-ben állitották fel Budapesten a Műcsarnok és a Városligeti Jégpálya között, egy-egy példánya Kaliforniába, Svédországba, Szovjetunióba, Indonéziába is elkerült. A művész hagyatékának Zalaegerszegre történt szállítása idején újabb példányt öntöttek, ez pár évig ideiglenesen talapzat nélkül a Göcseji Múzeum előtt állt.

Szignó hátul: Kisfaludi Strobl 1919.

Kisfaludi Strobl Zsigmond 1884-ben Alsórajkon született, tanulmányait Zala megye ösztöndíja is segítette. Budapesten, az 1930-as években Londonban dolgozott. Művei több országban, földrészen is állnak. Műveinek egy része a Göcseji Múzeumban külön kiállításon látható, a városban 6 műve áll köztéren.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Városi farsang

2024.02.13

Hírek | Helyi hírek

A mulatság - a hagyományoknak megfelelően-, húshagyó kedden, február 13-án lesz. 24. alkalommal szervezik meg a városi farsangot és a hozzá kapcsolódó jótékonysági fánkvásárt. A jelmezes felvonulásra eddig közel 700-an jelentkeztek.

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. koncertsorozatokat szervez a Korona Szalonban

2024.01.19

Hírek | Helyi hírek

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. fontosnak tartja, hogy a kültéri, fesztiválhangulatú programok mellett a minőségi kultúrával is találkozzanak a helyiek, ezért 2024-ben két koncertsorozatot valósít meg a Keresztury Dezső VMK új tagintézményében, a Korona Szalonban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

2023 Zalában: lakástűzben hárman, szén-monoxid-mérgezésben egy ember vesztette életét

2024.01.11

Hírek | Általános

Tavaly összesen 145 tűzeset keletkezett lakóingatlanban Zala vármegyében, ami a 2022-es évhez viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent. 2023 folyamán mintegy 2500 négyzetméternyi épített környezet vált a tűz martalékává, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tipikus társasházi tüzet is oltani kellett az ünnepek alatt

2024.01.03

Hírek | Általános

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal, 73 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt kukák, tűzijátékok égő maradványai adtak munkát a tűzoltóknak. Sajnálatos módon halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat