Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Nepomuki Szent János szobra


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Nepomuki Szent János szobra

Készítette:
Alkotója ismeretlen
Dátum:
1802
Helye:
Kaszaháza, Zala hídja közelében

A talapzat már sérült felirata szerint 1802-ben állították, alkotója ismeretlen. Későbarokk stílusban készült, vöröses színű mészkőből? márványból? Négyzetes alapú, alul lábazatos, felül párkányos posztamensen áll Szent János hagyományos ábrázolása, térdelő helyzetben, kezében feszülettel, lábánál kis angyal szobrocskájával. Ritkább megoldás, hogy pápai sapka nélkül, hajadonfővel szerepel.
1993-ban renoválták, ez alkalommal szürke festékkel befestették, s a talapzatra is feltűnően nagy, a javíttató nevét tartalmazó tábla került. (A festék 2001-ben már repedezik.) Alacsony, újabb, egyszerű kerítés veszi körül.
Védettség: Ov. ( Mi.)
Nepomuki Szent János a 14. század második felében élt cseh pap volt, aki a gyónási titok védelmében szenvedett vértanúhalált: a király vízbe ölette. Kultuszát főleg a 18. században terjesztették, szobrait elsősorban vizek mellett, hidaknál állították fel.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Kórházban lenni gyermekként nehéz, de a KalanDobozz segít benne

2022.11.16

Hírek | Helyi hírek

A kórházi fehér falak, a sok ismeretlen, bizonytalan, olykor félelmetes új helyzet és a betegségekkel együtt járó bizonytalanság felnőtt emberek számára is sok stresszt és szorongást okoz. Játékos fejlesztő dobozt alkotott meg az Amigos a gyerekekért Alapítvány.

Emléktáblát avattak az Alsóerdei Sport- és Élményközpontban

2022.11.14

Hírek | Helyi hírek

Az önkormányzat ezzel a gesztussal az Erdei Színház, a Napközis valamint a Göcseji Vándor Táborok előtt tiszteleg.

A téli madáretetés 5 alapszabálya

2022.11.07

Hírek | Általános

A madáretetés során egyszerre gazdagodhatunk a madármegfigyelés örömével, valamint segíthetünk a madaraknak, hogy könnyedén átvészeljék a telet. Ahhoz azonban, hogy segítsünk, és ne okozzunk bajt, fontos, hogy néhány egyszerű szabályt betartsunk. Lássuk, melyek ezek!

Emlékezzünk meg biztonságban elhunyt szeretteinkről

2022.11.01

Hírek | Helyi hírek

A napokban egyre többen látogatnak el a sírkertekbe, ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek. Tavaly ilyenkor tíz temetőben keletkezett tűz, amelyet a tűzoltóknak kellett eloltaniuk. Emellett minden évben előfordul, hogy egy Mindenszentek vagy Halottak napja alkalmából meggyújtott gyertya miatt teljesen kiég egy lakás.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat