Egerszeginfo logo

Zalaegerszegi szobrok, emlékművek, térplasztikák


:: Vissza ::

Szent Rókus dombormű


Egerszeginfo.hu - Zalaegerszegi szobrok - Szent Rókus dombormű

Készítette:
Németh János
Dátum:
1995
Helye:
Erste bank Ispita utcai oldalának falán

Az épület helyén eredetileg szegényház, majd kórház, ispita állt. 1900-ban emelték a ma is álló házat, melynek kápolnáját 1930-ig használták, utána azt is átalakították. Az épületben különféle hivatalok működtek, a 20. század második felében elsősorban egészségügyi intézmények. 1995-ben a Postabank állította helyre saját székházul.

A dombormű az épület eredeti szerepére utal. Színes kerámiából készült, Szent Rókust ábrázolja.

Alatta szöveg:
E HÁZBAN VOLT AZ ISPOTÁLY 1848-86. SZT. RÓKUS DOMBORMŰ A POSTABANK ADOMÁNYA 1995.

Rókus: 1295-1327 között élt francia szent, életét a pestisben megbetegedettek ápolásának szentelte, maga is megbetegedett, de csodálatos módon meggyógyult. A pestis, s általában mindenféle betegség ellen védő szentként tisztelik. Vándorként ábrázolják, bottal, övén kulaccsal, egyes műveken beteg, sebes testtel. A budapesti Rókus kórház névadója.

Németh János (1934-) Zalaegerszegen született és itt élő keramikus művész, a városban sok alkotása látható.

Forrás: Németh József - Egerszegi örökség


:: Vissza ::

Legfrissebb híreink...

Városi farsang

2024.02.13

Hírek | Helyi hírek

A mulatság - a hagyományoknak megfelelően-, húshagyó kedden, február 13-án lesz. 24. alkalommal szervezik meg a városi farsangot és a hozzá kapcsolódó jótékonysági fánkvásárt. A jelmezes felvonulásra eddig közel 700-an jelentkeztek.

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. koncertsorozatokat szervez a Korona Szalonban

2024.01.19

Hírek | Helyi hírek

A Zalaegerszegi Rendezvényszervező Kft. fontosnak tartja, hogy a kültéri, fesztiválhangulatú programok mellett a minőségi kultúrával is találkozzanak a helyiek, ezért 2024-ben két koncertsorozatot valósít meg a Keresztury Dezső VMK új tagintézményében, a Korona Szalonban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

2023 Zalában: lakástűzben hárman, szén-monoxid-mérgezésben egy ember vesztette életét

2024.01.11

Hírek | Általános

Tavaly összesen 145 tűzeset keletkezett lakóingatlanban Zala vármegyében, ami a 2022-es évhez viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent. 2023 folyamán mintegy 2500 négyzetméternyi épített környezet vált a tűz martalékává, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Tipikus társasházi tüzet is oltani kellett az ünnepek alatt

2024.01.03

Hírek | Általános

Szilveszter napján 204 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek közül 143 eset igényelt tűzoltói beavatkozást. Tűz miatt 70 alkalommal, 73 esetben pedig műszaki mentést igénylő balesethez hívták a tűzoltókat. Tűzijátékok, petárdák, pirotechnikai eszközök miatt 34 tűz keletkezett, legtöbbször kigyulladt kukák, tűzijátékok égő maradványai adtak munkát a tűzoltóknak. Sajnálatos módon halálos áldozatokat is követelt a tűz az év utolsó napján.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat