Egerszeginfo logo

Hírek

2014.02.28

Segítség a hátrányos helyzetűeknek


Több mint 100 hátrányos helyzetű munkanélküli elhelyezkedését segítette a Dán Termelő Iskola programja. Képzésekkel és álláskeresési tanácsadással támogatták a munkakeresőket. Az eredményekről konferencián számoltak be.

Twitter
183 millió forint pályázati támogatás segítségével kőműves, lakatos és szociális gondozó képzésen vehettek részt azok, akik már kaptak álláskeresési támogatást, azonban egy év után sem tudtak elhelyezkedni. A képzések mellett a program álláskeresési tanácsadással és egy hasznos információkat tartalmazó kiadvánnyal is támogatta az álláskeresőket.
- A program segítségével több mint százan jutottak legalább 6 hónapig tartó munkához. A program áprilisban folytatódik, akkor 30 álláskereső kap esélyt.

A gondolat

Az intézmény létrejöttét az 1990-es társadalmi-gazdasági rendszerváltás indukálta. Az átalakulással, a piacgazdaság kiépítésével együtt járó munkanélküliség hátrányosan érintett minden korosztályt. Különösen nehéz helyzetbe kerültek azok a fiatalok, akik valamilyen oknál fogva az általános iskolát se fejezték be, illetve azok, akiknek volt ugyan befejezett alapfokú iskolai végzettsége, de hiányos ismereteik, és/vagy szociális problémáik miatt a középfokú szakképző intézményekbe eleve be sem onnét morzsolódtak le. Ezek a fiatalok –szakmai képzettség hiányában­  tartós foglalkoztatásra nem, vagy csak elvétve számíthatnak.

Ugyanakkor tény, hogy azok a fiatalok, akik nem kapnak ifjúkorban feladatot a társadalmi munkamegosztásban, azoknál nem tudnak kialakulni a munkához szükséges kulcsképességek, személyiségjegyek, munkakultúra. Mindez egy későbbi időszakban is nehezíti, vagy teljesen lehetetlenné teszi ezen emberek munkába állítását, a jelentkező személyiségzavarokról és esetleges devianciákról nem is szólva.

 A Zala Megyei Munkaügyi Központ ezért is folyamatosan szorgalmazta ezen fiatalok felzárkóztatását és szakképzését, kereste azokat a munkaformákat és módszereket, amelyekkel a célcsoport tagjait sikeresen lehet a munkaerőpiacra be- illetve visszasegíteni. 1992 tavaszán a központ munkatársai ellátogattak a Koppenhága melletti tastruppi önkormányzat flongi termelőiskolájába, ahol betekintést kaptak munkanélküli fiatalok gyakorlatorientált, mentális gondozással összekötött felzárkóztató képzésébe. Miután a vendéglátók szakmai és anyagi segítséget ígértek, megszületett az Első Magyar-Dán Termelőiskola létrehozásának gondolata, amelyet a Zala megyei Közgyűlés és a Zalaegerszegi Megyei Jogú Város Önkormányzat vezetése is támogatott.

1992 őszén a flongi termelőiskola és a tastruppi önkormányzat képviselőinek zalai látogatása során kiválasztásra került a zalaegerszegi termelőiskola beindításához szükséges ingatlan. A választás a csácsbozsoki városrész üresen álló, 250 éves műemlék épületére esett, mely egykor általános iskola volt. A létesítmény 1000 m2 alapterületű épületegyüttest, valamint 1,6 ha parkot és kertet foglal magába. A szervezők alapítványt hoztak létre a termelőiskola megteremtésére, melyet a Zala Megyei Cégbíróság 1993. szeptember 15-én jegyzett be. Az alapítvány első törvényes képviselője Széphalmi Miklós, az Oktatási Központ Kft ügyvezető igazgatója volt.

TISZTELT MUNKANÉLKÜLI !  

Ön
- 25 év alatti ?
- 50 év feletti ?
- nincs vagy elavult a szakképesítése, vagy csak általános iskolai
végzettsége van ?
- fél éve nem talál munkát ?
- 2 éve hiába járja a munkaügyi központot ?
- szeretne tartós munkát kapni ?    

ALAPÍTVÁNYUNK SEGÍT
2014. január 1-jével olyan komplex programot ajánlunk, melyben
- országos érvényű szakképesítést szerezhet szakács, illetve épület- és szerkezetlakatos szakmákban
- felkészítjük Önt a sikeres álláskeresésre
- illetve segítünk munkahelyet találni

A részvétel mindenki számára ingyenes, a képzésben résztvevők 11 hónapon keresztül havi 70 000 forint képzési támogatást kapnak.    

Forrás: Városi portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2021. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat