Egerszeginfo logo

Hírek

2014.02.25

Újratemetés Andráshidán


Újratemették az andráshidai templomot építtető kegyúr földi maradványait. A 750 éves csontokat tavaly novemberben találták meg a felújításra szoruló épületben. A helytörténeti kutatások szerint Fábián fiát, Andornakot, a rekonstrukciót követően, a hagyományos, katolikus temetésrend szerint helyezték vissza a sírjába.

Twitter
Tavaly novemberben, egy régészeti feltárás során találták meg a 750 éves csontokat rejtő sírt az andráshidai templom közepén. A középkori síremlék az egykori templomépíttető András földi maradványait őrizte. A nemes csaknem 750 éve halt meg.

Szász Zsombor, a Jézus Szíve Plébánia káplánja arra hívta fel a figyelmet, hogy Fábián fia, András fontosnak érezte, hogy az andráshidai templom felépüljön.

A régészeti leletek azt mutatják, hogy a középkorban tűzvész pusztított a templomban, ahogy tűzeset okozott károkat 2012-ben is, ezért volt szükség a felújításra. Így a templomépíttető sírja csak most kerülhetett vissza egykori helyére az oltárral szemben, a templom padozata alá.

A kutatók azt remélték, hogy a kegyúr sírjában találnak olyan, az egykori viseletéhez tartozó tárgyakat, amelyek segítenek pontosítani a templom építésének idejét, de nem bukkantak ilyen leletre. Az egykori koporsó fájából próbáltak ép darabokat kiemelni, hogy vizsgálatokkal állapítsák meg az építés idejét, de a fa rossz állapota miatt nem sikerült értékelhető mintát venni. A római katolikus templom rekonstrukciójának költsége mintegy 20 millió forint. A Jézus Szíve Plébánia 8 millió forintot nyert el ehhez pályázati támogatásként, és az adományokon kívül az egyházmegye és a zalaegerszegi önkormányzat is hozzájárult a költségekhez.

Az önkormányzat tavaly négy, idén pedig nyolc millió forinttal támogatta a templom felújítását. A térség legrégebbi templomát a teljes felújítást követően újraszentelik.

A feltárás rövid története:

2012-ben a fal vizesedése miatt felújítási munkálatok kezdődtek az andráshidai templomban, melyet a korábbi, 1996-os felújítás során használt cementes vakolat okozott. Tavaly ősszel a karzaton elektromos hiba miatt tűz keletkezett, melynek füstje a templom boltozatát bekormozta. Az újabb kár a templom teljes rekonstrukcióját szükségessé tette.

A felújítási munkálatok idén nyár végén kaptak lendületet, melynek során a múzeum munkatársai régészeti szakfelügyeletet végeztek a szigetelési munkálatok közben. Ekkor terelődött szakmai figyelmünk az épületre. A felújítás első szakaszában, a Simon Anna művészettörténész által elvégzett szondázó falkutatás számos építéstörténeti kérdést vetett fel, melyeket csak régészeti feltárással lehetett megválaszolni. A feltárást a felújítási munkálatok üteméhez igazodva, Zalaegerszeg önkormányzatának nagymértékű támogatásával végeztük el.

A munkálatok során célunk volt, hogy kiderítsük a 13. század második felében épült román templom eredeti, késő Árpád-kori apszisának formáját – melyet az 1785. évi felújítás során elbontottak –, ugyanis a falkutatás eredménye poligonális szentélyzáródást sejtetett, mely már a koragótika felé mutat.

A feltárás során megtaláltuk az egykori apszis hajóból indított falszakaszait, ugyanakkor sajnálattal állapítottuk meg, hogy az egykori fal nagy részének helyén csak az alapozási árkot áll módunkban megvizsgálni. Az árok felmérése során lettünk figyelmesek arra, hogy az északkeleti szakaszon tompaszögben megtörik az alapozási árok. A fennmaradt falindítások is tompaszöget zárnak be a ma is álló főhajó falaival. A falindítások és az alapozási árok jellemzői a poligonális szentélyzáródást valószínűsítik.

Az új információk szükségessé tették a kegyúri sír feltárását, melytől azt reméltük, hogy tartalmaz olyan viselethez tartozó tárgyakat (övcsat, sarkantyú), melyek segítenek pontosítani a templom építésének korát. A sír pontos lokalizálását lehetővé tette, hogy megtaláltuk az oltár helyét. A középkorban a kegyúr egyik fontos joga volt az oltár előtt lévő fő helyen temetkezni, ide általában a templom építtetőjét temették. A sír helyének kutatása során egy érdekes temetkezésre akadtunk. A templomalapító végső nyughelye fölé a későbbi időszakban egy gyermeket temettek, akinek a lábai között bőrszerű maradványokat találtunk. (A maradvány eredeti rendeltetésének kiderítése további vizsgálatokat igényel.)

A kegyúri sírt 220 cm mélységben találtuk meg, a csontváz fakoporsóban feküdt. A sírt még a középkor folyamán, a később odatemetett halottak sírgödrének ásása közben megbolygatták. Leletet sem a bontás során, sem pedig a sír felszedése során nem találtunk, ezért a koporsó fájából dendrokronológiai vizsgálatok céljára próbáltunk ép darabokat kiemelni, azonban rossz állapotuk miatt nem sikerült értékelhető anyagmintát nyernünk.

A források megemlékeznek a sír lehetséges tulajdonosáról. A templomhoz tartozó Andráshida (akkoriban még Lovászi néven emlegetik a források) birtokosa ekkoriban a Terjék nemzetség, akinek egyik tagja Terjék nembeli Andornak, akiben talán a templom építtetőjét tisztelhetjük.

A folyamatban lévő felújítás során a templom új burkolatot kap, melynek tervezésekor figyelembe veszik a régészeti feltárás eredményeit. A megújult templom burkolatában bemutatásra kerül a középkori apszis, valamint a templomalapító kegyúr sírjának helye is. 

Göcseji Múzeum: http://www.zmmi.hu/hireink-gocsej/az-andrashidai-templom-kutatasa-a-regesz-szemevel

Fotó: Seres Péter
Forrás: Városi portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2021. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat