Egerszeginfo logo

Hírek

2014.02.01

Ismét térítésmentes a HPV-elleni védőoltás a fiatal lányoknak


Idén is támogatja a méhnyakrák elleni HPV-védőoltást Zalaegerszeg önkormányzata. Ez a vírus nemcsak nőket, hanem férfiakat is megfertőzhet. Az emberek fele élete során átesik ezen, de le is küzdi. A HPV okozta rák ritkán fordul elő, de a legtöbbször halálos kimenetelű.

Twitter
- Az önkormányzat most minden, zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező 13 éves lány családjának értesítést küld, amely tartalmazza a védőoltás igénylésének módját és folyamatát. A vakcina beadatása december 31-ig ingyenes, és 3 adagból álló oltássorból áll – mondta Gyutai Csaba polgármester.

Mi ellen véd a HPV vakcina?

A vakcina a 100 ismert HPV-típus közül azon 4 ellen véd, amelyek a legnagyobb gyakorisággal vezetnek méhnyakrákhoz illetve szemölcsök kialakulásához.
A HPV 16, 18-as típusai tehetőek felelőssé a méhnyakrákos esetek 60-70 százalékért, míg a HPV 6 és 11-es típusai okozzák a szemölcsös megbetegedések 90 százalékát.

Kinek javasolt a HPV-vakcina?
Elsődlegesen 9-15 éves lányoknak javasolt, a szexuális élet megkezdése előtt. Másodlagosan a 16-26 éves nőknek.

Miért javasolt a HPV-vakcina ennyire fiatal lányoknak?
Ajánlott a lányoknak/nőknek a szexuálisan aktív időszakot megelőzően megkapniuk a vakcinát. Ennek oka, hogy az oltás abban az esetben adja a legteljesebb védelmet, ha előtte a vakcinában található 4 vírustípus egyikével sem fertőződtek meg.

Miért csak a 9-26 éves lányoknak javasolt a HPV-vakcina?
A vakcina biztonságát és hatékonyságát ebben a korosztályban tesztelték széles körben. Az oltás hatékonyságát vizsgálaó kutatás a 26 év fölötti nők körében csak nemrég indult, részükre az oltás engedélyeztetésre csak később kerülhet sor.  Egyéni esetben a vakcina beadása mérlegelhető.

Mi ellen nem nyújt védelmet a HPV-vakcina?
Mivel a vakcina nem véd az összes HPV-típus ellen, nem képes megakadályozni az összes méhnyakrákos esetet vagy genitális szemölcsöt. A méhnyakrákos esetek körülbelül 30-40 százaléka ellen nem véd a vakcina, ezért fontos lesz a nőknek továbbra is méhnyakrákszűrésre és kiegészítő HPV-szűrésre járniuk. (HPV-szűrőhelyek és orvosok listája)

A vakcina szintén nem véd a genitális szemölcsök egy része ellen és más szexuális úton terjedő kórokozók ellen sem, így továbbra is fontos lesz a megelőzés, azaz a védekezés a szexuálisan aktív felnőttek számára, hogy a HPV és más szexuális úton terjedő  fertőzések esélyét csökkentsék. (További információ)

Mi a HPV-vakcina haszna a szexuálisan aktív nők számára?
A szexuálisan aktív nők szintén részesülhetnek a vakcina védelméből, viszont a kialakuló védelmet korlátozhatja az éppen zajló HPV-fertőzés. A védelem csak a HPV-vakcina azon négy típusa ellen szerezhető, amellyel a nő az adott időpontban nem fertőződött.
A négy HPV vakcina-vírustípus (6, 11, 16, 18) kimutatása (kizárása vagy megerősítése) HPV-vizsgálattal lehetséges, mely a legtöbb szakorvosnál kérhető. (HPV-szűrőhelyek és orvosok listája)

Szükség van-e nőgyógyászati- és HPV-szűrésre az oltás megkezdése előtt?
Igen, mivel meglévő fertőzés esetén kérdéses a vakcina hatékonysága a szexuálisan aktív nők esetében. A későbbiekben észlelt valamelyik vakcinatípus általi HPV-fertőzésről nem dönthető el, hogy az oltás előtt vagy után kapta-e.

A vakcináció nem helyettesíti a nőgyógyászati rákszűrést sem. A szűrés a beoltott nők számára is erősen javallt.

Kell a beoltott lányoknak/nőknek továbbra is méhnyakrákszűrésre járniuk?
Igen. Három ok van, amiért a nőknek továbbra is kell járniuk a rendszeres méhnyakrákszűrésre:

Először is a vakcina nem véd az összes méhnyakrákot okozó HPV-típus ellen, tehát a beoltott nők továbbra is ki lesznek téve a rák kialakulása veszélyének. Így a rendszeres nőgyógyászati- és HPV-szűrés a későbbiekben ugyanolyan fontos.

Másodszor, azoknak a nőknek az esetében, akik azután kapják meg a vakcinát, hogy a négy említett vírustípus (6, 11, 16, 18) közül már bármelyikkel megfertőződtek, kérdéses lehet a vakcina teljes hatása.

Harmadszor, néhány nő nem kapja meg az összes szükséges dózist (vagy nem megfelelő ütemezésben), tehát a vakcina teljes hatása nem biztos, hogy érvényesül az ő esetükben.

Mi a helyzet a fiúk beoltásával?
Még nem ismert, hogy a HPV-vakcina hatékony-e 9-15 éves fiúk számára. A kutatások most folynak arról, hogy az oltás képes-e megelőzni a HPV-fertőzést és az azzal kapcsolatos betegségeket a férfiaknál. Valószínű, hogy hatásos lesz számukra a genitális szemölcsök és ritkább rákfajták megelőzésére. A fiúk/férfiak oltása indirekt módon hatással lehet a lányok/nők egészségére. Arra azonban a vizsgálatok még nem adnak lehetőséget, hogy ezt megállapítsuk.

A terhes nők is megkaphatják a HPV-vakcinát?
A vakcina nem javasolt terhes nőknek. A kutatások nem elégségesek annak megállapítására, hogy a vakcina biztonságos-e a terhes nők és a születendő gyermek számára. Ez idáig a tanulmányok azt sugallják, hogy a vakcina nem okoz egészségügyi problémákat, de további kutatásokra van szükség. A nőknek a jelenlegi ismeretek szerint ki kell hordaniuk a magzatot, mielőtt megkapják a vakcinát. Ha a nőről kiderül, hogy terhes, miután megkezdte az oltássorozatot, az oltást a terhesség végéig el kell halasztani, és a szülést követően folytatni.

Mennyire hatékony a HPV-vakcina?
A tanulmányok azt mutatták, hogy a vakcina közel 100 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a HPV négy típusa által okozott betegségeket, ideértve a rákmegelőző méhnyak-, szeméremtest- és hüvelyelváltozásokat és a genitális szemölcsöket. A vakcinát főleg olyan fiatal nőkön vizsgálták, akik a négy HPV-típus közül egyik fertőzésnek sem voltak még kitéve.

A vakcina nem gyógyítja meg a már meglévő HPV-fertőzéseket, genitális szemölcsöket, rákmegelőző vagy rákos állapotokat.

Meddig tart a vakcina védelme? Szükség lesz-e megerősítő oltásra?
Még nem ismert, hogy a HPV-vakcina mennyi ideig biztosít védelmet. A kutatásokban 5 éve kísérik figyelemmel a nőket, és ez idő alatt a védettség megfelelő volt. További kutatásokra van szükség, hogy megállapítsák, szükség lesz-e a későbbiekben megerősítő oltásra.

A lányok/nők akkor is védettek lesznek a HPV ellen és az azzal kapcsolatos betegségek ellen, ha nem kapják meg a vakcina mindhárom dózisát?
Erre a kérdésre a válasz még nem ismert, így nem tudjuk, hogy mennyire védettek azok a lányok/nők, akik csak az első vagy az első kettő dózist kapják meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az oltási programot minden esetben befejezzék.

Milyen mellékhatásai lehetnek a vakcinának?
A tanulmányok nem mutattak ki semmilyen komolyabb mellékhatást, az oltás helye körüli fájdalom fordul elő leggyakrabban.

Milyen rendben történik a vakcina beoltása?
A HPV-vakcinát 3 dózisban adják 6 hónap alatt. A második és a harmadik dózist 2 illetve 6 hónappal az első oltást követően kell beadni, mely a szakorvosoknál és háziorvosoknál kérhető.

Forrás: Genoid

Szóljon hozzá...


Programajánló

2021. június
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat