Egerszeginfo logo

"Mindig arra gondolj, hogy saját eltökéltséged arra, hogy sikeres légy, fontosabb bármi másnál." Abraham Lincoln



Banner
Banner


Hírek

2014.01.31

A 60 éves Budaházi Tibor jubileumi kiállítása


Kiállítás nyílt Budaházi Tibor 60. születésnapja alkalmából a Göcseji Múzeumban. Az alkotó képei az elmúlt négy évtizedben sokat változtak, művészete egyre inkább a szakrális világ felé mozdult. A tárlat a 70-es évektől követi nyomon a festőművész munkásságát. Budaházi Tibor festőművész (1954. Kőszegremete, Románia) Zalaegerszegen él és dolgozik. Festészeti tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen végezte. Rendszeres résztvevője országos és nemzetközi kiállításoknak.
Twitter
Novumokról alig, stílusmozzanatokról annál inkább beszélhetünk. Rokonszenvünk az egyéni utakat kereső művészeké, azoké, akiket megérint ugyan a korszellem, de elkerülik a stílusdivatokat, nem a kontamimáció, inkább a teremtés vágya mozdítja ecsetjüket. Budaházi Tibor ilyen festő, legalábbis eddigi gazdag életmüve erre utal, hiszen a "kimerültség müvészetének" évadján új aspektusokat és lehetőségeket keres. A festő tehát nem merít, nem idézget, hanem teremt, a gyökerekig ás le, költőibben vágyakozik az aurea aetas után, ami inkább fogalom, mint tárgyi-asítható képlet, nem annyira egy elsüllyedt föld, inkább egy vágykép, mely a nagy művészet-történeti korszakokban minduntalan felbukkant, hiszen ki ne vágyodott volna a tisztaság, a rend, a béke után. Budaházi Tibor táblái, vásznai némiképp a prehisztorikus lenyomatokra emlékeztetnek, egymást lefedő áttetsző rétegeket látunk, melyek alól valamilyen sejtelmes titokzatos belső fény dereng fel. Az izgalmas szinte plasztikus faktúra előtt a kultúrtörténetből ismerős jelek bukkannak elő (kereszt, háromszög), melyek kétségtelenül hordoznak szakrális tartalmakat (Krisztus keresztje, a Szentháromság jele) ám jelentéstartományuk sokkal bővebb. Egyfelelő a barbarikumig mennek vissza, másfelelől kozmológiai jelként is értelmezhetők, a világmindenség harmóniája, a rész és az egész összefüggéseire utalnak.
Ez a gondolatmenet erősíti a Budaházi- opuszokon gyakorta megjelenő vízfodorszerű írásfolyam, mely (ahogy ez a művész konzekvens jelhasználatából következik) megintcsak többértelmű, hisz képalkotó elem, grafiakai jellegű, izgalmasan tölti ki a teret, (megoldja a horror vacui problémát), szerepe azonban ennél sokkal fontosabb.
A par excellence festő a négy alapelem (föld, víz, tűz, levegő) betűjeleit írja sorba.
Budaházi piktúrájának kulcsszava az allúzió. Különös, hogy e műszó egy múlt századi parnasszista költő, Stephan Mallarmé leleménye. Sejtést, célzást, a majdnem kimondását jelenti.
Budaházi képeibe belelátható a világ- Pompei és Altamira, lehámló vakolatok egy kültelki bérház belső udvarán, rosszkedvünk tele és töprengéseink alkonya. Azaz a táguló és mégis oly szűk világ.

Fotó: Seres Péter

Forrás: DSY

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. április
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat