Egerszeginfo logo

Hírek

2012.11.16

Borús megyénk jövőképe


Zala Megye Fejlesztési Koncepciója Helyzetelemzés munkaanyag társadalmasítása címmel rendeztek fórumot a közelmúltban. A rendezvény keretében megyénk és városunk vezetői fejtették ki álláspontjukat, ismertették elképzeléseiket és a lehetőségeket.

Twitter

Sajnálatos a megállapítás, hogy Zala hiába tartozik a fejlettnek mondható Nyugat-dunántúli régióhoz, ebből nem sikerült ez idáig profitálnunk.
A zalai médiák olvasói leveleiben egyre gyakrabban felvetődő hozzászólás, hogy lassan minden "épkézláb" céget, vállalkozást elsorvasztanak, vagy a központosítás keretében elvisznek városunkból, illetve a megyéből.
Legújabb történetként a Zala Volán esetét említik, amikor egy jól működő céget és elismert vezetőjét fosztották meg a további sikeres működés lehetőségétől. Megkérdőjelezik  a város- és a megyevezetés lobbizásának hatékonyságát.

Tény, hogy Győr-Moson-Sopron és Vas megye jóval előttünk jár az infrastrukturális fejlesztések és a munkahely teremtés és foglalkoztatás terén. Városunkban egyre több családban jelentkezik a munkanélküliség "keserű kenyerének" problémaköre. Sajnálatos, hogy a Flextronics folyamatos létszámleépítése, illetve esetleges kivonulása után számottevő, nagy létszámot foglalkoztató vállalkozásról már nem is beszélhetünk Zalaegerszeg esetében.

Ilyenkor gondolunk igazán nosztalgiával az Akkor és most fotórovatunk 60-as években készült képeire. A Ruhagyár, Sajtgyár, Baromfifeldolgozó, Húsüzem, Kőolaj Feldolgozó, a Ganz Mávag, MOM, Alugépgyár stb. Zalaegerszegre települése óriási fejlődést eredményezve megsokszorozta a város lélekszámát és hosszú évekre biztosította a nyugodt megélhetést a városlakók számára.

A rendszerváltozás után csaknem negyed századdal már nem ildomos arra hivatkozni, hogy nehezen megközelíthető közúton és vasúton városunk. Ugyanis pártállástól függetlenül a parlamentbe küldött honatyáinknak sok-sok idejük volt arra, hogy lobbizzanak a helyzet megváltoztatása érdekében.

Többen, akik nyitott szemmel és füllel közlekednek a Nyugat-magyarországi régióban, szomorúan nézik Győr városának fejlődését, de példaként említhetnénk Tatabánya esetét ahol kettő Ipari parkban több mint 80 kisebb-nagyobb vállalkozás tevékenykedik. A legnagyobb problémájuk pedig az, hogy a régióból nem tudnak már több megfelelő szakembert találni üzemeikbe, ugyanis a gépipar számára évek óta nem képeznek kellő számban esztergályos, marós, lakatos, stb. szakmunkást. De ne utazzunk ilyen messzire, hiszen városunkból is egyre többen dolgoznak Szentgotthárd üzemeiben.

Jó volna, ha Zala megye és Zalaegerszeg nem csak egy szürke folt lenne országunk térképén (lásd. fotó), illetve még sötétebb, hogy visszaidézhessék az általunk sértőnek talált múlt század eleji jelzőt.

 

Ezeknek az információknak az ismeretében olvassák el a megye fejlesztési koncepciójának fórumán készült jegyzőkönyvet.

További kommentár nélkül ki-ki vérmérséklete és a témakörök érdeklődési szempontjai szerint értékelje azt.

Forrás: Zala.hu

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. január
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat