Egerszeginfo logo

Hírek

2024.06.27

Zalaistvándi ovisok mentették meg a gömböcfalvi madarakat


A mesebeli Csillám-csapat tagjai ismét üzentek az óvodásoknak, ők pedig mindent bevetettek, hogy segítsenek gömböcfalvi barátaiknak. A Mesél a szemünk óvodai pályázatán a gyerekek kis szuperhősökké válva bizonyíthatták rátermettségüket és kreativitásukat.
Twitter

A játékos pályázat célja az volt, hogy mesés történeteken keresztül hívja fel a figyelmet a sokszor már kisgyermekkorban jelentkező rövidlátás megelőzésének fontosságára, azon belül is nagy hangsúlyt fektetve a szabadban eltöltött idő jótékony hatására és a mesék szerepére. 

Ovisokból kis hősök

Az óvodai csoportok egy játékos Madárcsalogató küldetés, a Kukkancs kaland teljesítésével és interaktív feladatok megoldásával pályázhattak a nyereményekért. A zalaistvándi ovisok ösvényt építettek, ködöt oszlattak, süteményeket formáztak, kerek kincsek után kutattak és színes fészket is építettek a szégyenlős cicomadaraknak. A feladatok végrehajtása során a gyerekek átélhették, hogy cselekedeteiknek hatása van a varázsvilágra, miközben egymással együttműködve, empátiával és kreatív megoldásaikkal segítették hazajuttatni az eltévelyedett gömböcfalvi madarakat.

Interaktívan a szabadban is

A pályázat részeként a gyerekek hangüzeneteket kaptak a mesebeli fénygömböcöktől, amiket az óvodapedagógusok a képernyőmentes tartalmakra fókuszáló Plukkido applikáción keresztül értek el. A küldetés elsődleges célja az volt, hogy interaktív módon arra ösztönözze a gyerekeket, hogy a képernyő helyett a környezetükre figyeljenek, és minél több időt töltsenek a szabadban szemlélődve, jó fényviszonyok között. A küldetést a Plukkido pszichológusai kifejezetten óvodák számára készítették szemész szakemberek életmódbeli ajánlásait is beépítve.

A pályázaton résztvevő óvodapedagógusok véleménye a kezdeményezésről:

  • „A feladatok mind élményalapúak voltak. A csoportban több visszahúzódó gyermek is van, de a fantáziadús játékoknak köszönhetően igazi csapatmunkában tevékenykedtek, mindenki bekapcsolódott a játékba.”

  • „Nagyon szereti a csoportom ezeket a játékokat. Sokat segít abban, hogy közösen tudjanak dolgozni, ezáltal újabb oldaláról ismerjük meg mi is a gyerekeket.”

  • „A gyerekek nagy élvezettel csinálták végig a küldetéseket, napokig visszatérően erről beszéltek, játékaikhoz ebből is merítettek ötletet.”

  • „Az illatos sütik varázslatosak voltak, felfedezték, hogy tényleg fogyott belőlük, ezért újra és újra visszatértek a nagy gondossággal elkészített desszertekhez.”

A pályázat társadalmi célja

A Mesél a szemünk kezdeményezés célja, hogy játékos módon hívja fel a figyelmet a társadalom egyre nagyobb részét érintő gyermekkori rövidlátás (myopia) megelőzésének fontosságára. Ugyanis az előrejelzések szerint 2050-re a világ lakosságának körülbelül 50%-át érinteni fogja a rövidlátás, mely gyakran gyermekkorban kezdődik.1 A megelőzés folyamatában éppen ezért nagy segítség az óvodások határtalan képzeletvilága, hiszen arra építve a mesék és a játék révén már 3-6 éves kortól kezdve a gyerekekkel együtt tehetünk a szemük egészségének védelméért. 

Nyertesek és alkotások

A júniusban lezárult „Fényjáték az óvodában” pályázaton 110 ovis csoport és közel 2.500 gyermek vett részt. A Hoya Lens Hungary Zrt. jóvoltából a pályázaton induló összes óvodai csoport nyereményben részesült, így a fénygömböcök tovább kísérhetik zalaistvándi gyerekek mindennapjait is.

Válogatás az ovis pályaművekből itt érhető el. 

 
Forrás: Plukkido.hu

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat