Egerszeginfo logo

Hírek

2024.03.01

Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól


A Korona Szalon nagytermében történt az ünnepi megemlékezés. A városi rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester mondott emlékező beszédet.

Twitter

Levetítették a Nemzeti Emlékezet Bizottságának kezdeményezésére készített Apáink földje című filmet. Az alkotás az 1948 és 1961 között történt eseményeket mutatja be.

A diktatúrának világszerte mintegy 100 millió halálos áldozata volt. Közép és Kelet-Európában egymillió ember vesztette életét.

Magyarországról a második világháború után és az azt követő években 700 ezer embert hurcoltak a Szovjetunióba, akik közül 300 ezren soha nem jöttek haza. Azokra, akik visszatértek, megbélyegzés és kirekesztettség várt.  

Zalaegerszegről 1945 áprilisában több tucat embert vittek a Szovjetunióba. Káli Csaba levéltáros közülük két fiatal sorsát mutatta be, akik a gulág illetve gubvi táborokban töltött hosszú évek után az 1950-es években térhettek haza, Magyarországra.

„A jövendő nemzedékek előtt kötelességünk feljegyezni a 20. század bűneit, és biztosítani, hogy azok soha ne ismétlődhessenek meg." - a városvezető Milan Kundera cseh író sorait idézte. Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapjuk a kommunizmus áldozatainak. Az Országgyűlés 2000-ben február 25-e mellett döntött. A megszálló hatóságok 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, aki kilenc évet töltött szovjet börtönökben és munkatáborokban.

Forrás: Városi Portál

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat