Egerszeginfo logo

Hírek

2024.01.11

2023 Zalában: lakástűzben hárman, szén-monoxid-mérgezésben egy ember vesztette életét


Tavaly összesen 145 tűzeset keletkezett lakóingatlanban Zala vármegyében, ami a 2022-es évhez viszonyítva 13 százalékos növekedést jelent. 2023 folyamán mintegy 2500 négyzetméternyi épített környezet vált a tűz martalékává, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
Twitter

A lakástüzekben három ember vesztette életét, míg 2022-ben mindössze egy. Idén Keszthelyen kettő, míg Szentgyörgyváron egy ember halálát okozta ilyen jellegű esemény. A tűzoltók 33 embert mentettek ki az égő épületekből, és közel háromszáz tűzoltóautót riasztottak a vármegyében azért, hogy fékezzék meg az ingatlanokban felcsapó lángokat, amelyek eloltása összességében 113 órányi munkát adott a tűzoltóknak. 

A leghosszabb beavatkozás Zalaegerszegen történt, május 6-án, amikor is kigyulladt egy társasház tetőszerkezete a Holub József utcában. A helyszínre a zalaegerszegiek mellett Pacsáról, Lentiből és Körmendről is érkeztek hivatásos tűzoltók, 11 tűzoltójárművel közel 30 tűzoltó kezdte meg a lángok megfékezését a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. Az egységek hat vízsugárral és egy létrasugárral, több oldalról támadva oltották el a tüzet. Az oltási munkálatok során a rendőrséggel közösen a tűzoltók a társasházakból mintegy harminc embert és két kutyát mentettek ki. Nyolc fő enyhe füstmérgezést szenvedett. A lángok több mint nyolcszáz négyzetméteren pusztítottak, de az egységeknek sikerült megakadályozni, hogy további társasházakra is átterjedjenek. Ez volt egyébként az ország tavalyi legnagyobb, társasházat érintő tűzesete. 

Zalában a tüzek pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 13 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A vármegyei statisztikák azt mutatják, hogy legtöbbször kéményben (29 eset), konyhában (20 eset), és a hálószobában (15 eset) csaptak fel lángok. A leggyakrabban elektromos probléma, nyílt láng használata, a fűtési rendszer hibája, főzés és dohányzás vezetett tűzhöz. 

Intő jel, hogy a 145 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid miatt 2023-ban egy ember vesztette életét a vármegyében, Gellénházán. A zalai tűzoltók 48 helyszínen igazolták a mérgező gáz jelenlétét, ami a 2022-es 46 esethez képest minimális emelkedést mutat. Öt ember szenvedett mérgezést, 42 helyszínen érzékelő hívta fel a figyelmet a bajra. Hat helyszín viszont nem volt CO-érzékelő, köztük például a sajnálatos gellénházi esetnél. 

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. július
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat