Egerszeginfo logo

Hírek

2023.01.06

Zala Vármegye: Tavaly egy ember halt meg lakástűzben, szén-monoxid miatt senki


2022-ben összesen 117 lakástűz keletkezett Zala vármegyében, 26-al kevesebb, mint 2021-ben, ami 18 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 1966 négyzetméternyi épített terület égett le. Ez a szám 2021-ben meghaladta a 3300 négyzetmétert, így itt is jelentős csökkenés figyelhető meg.
Twitter

A zalai lakástüzekben 1 ember vesztette életét, még februárban, Hévízen. 2021-ben az áldozatok száma 3 volt. A lakástüzek eloltásához 271 tűzoltóautót riasztottak a vármegyében, a tűzoltóknak összesen 134 órára volt szükségük az oltásokhoz. Hat ember megsérült, egyet pedig a tűzoltóknak kellett kimenteni az égő otthonból. 

A leghosszabb beavatkozás közel hat órán keresztül tartott: február utolsó napján kigyulladt egy ötven négyzetméteres kazánház Dióskálon, a Kossuth Lajos utcában. A tűz átterjedt a mellette lévő, mintegy százötven négyzetméteres családi ház tetőszerkezetére is, mely teljes terjedelmében égett. A riasztott pacsai, zalakarosi és keszthelyi hivatásos tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hét vízsugárral eloltották a lángokat. Az egységek az oltás közben az épületből négy propánbutángáz-palackot, egy dissousgáz-palackot és egy oxigénpalackot hoztak ki, amiket visszahűtöttek. A tűzoltók a kigyulladt kazánház melletti műhelyből további tizenkilenc gázpalackot távolított el. A ház lakhatatlanná vált. 

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 10 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy nyílt láng használata okozott bajt. 

A 117 tűzzel érintett otthon közül egyikben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A zalai tűzoltók mindössze egy helyszínen találkoztak olyan ingatlannal, ahol volt ilyen készülék: gyakorlatilag mire kiérkeztek, a tulajdonos az eszköznek köszönhetően addigra már megfékezte a lángokat.

A szén-monoxid-érzékelők hazai és zalai elterjedése is kedvező adatokat mutat. 2022-ben 103-szor hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt a különböző otthonokba, a tűzoltók 46 helyszínen igazolták a mérgező gáz jelenlétét. Ez 2021-ben 48 volt, így itt is csökkenés figyelhető meg. Szerencsére egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. 

Az érzékelők terjedésének köszönhetően azokban az ingatlanokban, ahol volt a készülékből, egy esetben sem történt mérgezés Zalában. Ennek köszönhetően a mérgező gáz 2022-ben sem követelt emberi életet a vármegyében. Ugyanakkor intő jel, hogy 6 ember mégis kórházba került különböző mértékű szén-monoxid mérgezéssel. Az ő otthonaikban nem volt életmentő készülék.  

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelem

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat