Egerszeginfo logo

Hírek

2012.11.11

Ünnepel a Ganz Ábrahám Gépészeti Szakközépiskola


50 éves a Ganz Ábrahám Gépészeti Szakközépiskola. Az elmúlt fél évszázadra az idei tanévben több programmal is emlékeznek. Az egykori és jelenlegi diákok időkapszulát helyeztek el, kiállítás is nyílt és egy felújított tantermet is átadtak. Az alábbiakban egy kis iskolatörténetet olvashatnak.
Twitter

Ganz Ábrahám nevét 1970-ben vette föl az intézmény - hangzott el a jubileum alkalmából rendezett ünnepségen. Ma már mint székhelyiskola működik, és 587 diák jár ide- fogalmazott Vargáné Bérczes Bernadett igazgató. Az évek során több szerkezeti és szervezeti változtatáson esett át az iskola, ám a cél mindig ugyanaz maradt. 

A jubileum alkalmából kiállítás nyílt az iskola aulájában. Az érdeklődők fotók és írásos emlékek segítségével követhetik nyomon az intézmény történetét. 

A Ganz (Gépipari) iskola története

1962 februárjában a Zala megyei és a zalaegerszegi városi tanács, valamint a Kohó- és Gépipari Minisztérium között előzetes megállapodás jött létre egy új, szakoktatással foglalkozó középiskola létesítéséről. A szót tett követte, s két hónappal később (a Költészet napján) határozatot hoztak a Zalaegerszegi Általános Gépipari Technikum megalapításáról. Egy új intézmény - főleg egy iskola - „indítása” mindig sok nehézséggel jár. E nehézségek leküzdését a minisztériumon kívül egy pécsi testvérintézet segítette. Az ő közreműködésükkel tartották meg az első „felvételit”, amelyen a leendő tanulóknak számot kellett adniuk tudásukról magyar nyelv és irodalomból, matematikából, szabadkézi rajzból és gyakorlati ismeretekből. Az iskola mindössze négy (két nappali, egy esti és egy levelező tagozatos) osztállyal indult. Az első tantestületnek csak három „állandó” tagja volt: Sereg József igazgató, Koller Nándor igazgatóhelyettes és Tóth József műhelyfőnök. A tantestület kiegészült a Ságvári Endre Gimnázium óraadó tanáraival.

Az első tanév, az 1962-63-as, kéthetes késéssel indult a volt Zárda épületében. A következő évben már mind a tanári kar, mind a tanulócsoportok száma gyarapodott, s a tavaszi szünet végére az első önálló tantestület és a diákság birtokba vehette az „alma mater” Gasparich utca 27-es szám alatt lévő épületét. A „letelepedést” követően az iskola dinamikus fejlődésnek indult. A diákság létszáma folyamatosan növekedett,az iskola infrastrukturálisan fejlődött. Szinte nem volt olyan esztendő, amelyikben az intézmény valamilyen épületrésszel ne gyarapodott volna. A bővítésre óriási szükség volt, hiszen 1963-ban még csak négy tanterem és néhány kiegészítő helyiség készült el.

A ’60-as években négy tanterem, majd a rajztár és rajzterem, néhány iroda, valamint új tanári helyiségek készültek el. Sajnos a technikumi lét nem tartott sokáig: a nappali tagozaton 1972-ben végeztek utoljára technikusként tanítványaink, a levelezőn 1974-ben. 1970. október 8-án Ganz Ábrahám nevét vette fel az intézmény, így neve ezután Ganz Ábrahám Gépészeti Szakközépiskola lett. Ugyanebben az évben készült el a tornaterem és a négyszintes tanműhely is. Az iskola udvarán szinte a semmiből - alapvetően a tanulók munkájának köszönhetően - futópályák, sportpályák „nőttek ki”. 1972-re már saját kollégiummal is büszkélkedhetett az iskola. Bár nem sokáig, mert 1977-ben a Komjáth Aladár Fiúkollégiumhoz csatolták, s az iskola csak 1991-ben kapta vissza az épületet. A tantestület kapcsolatokat épített ki több hazai (Szombathely, Kaposvár), és néhány külföldi (Varasd, Pinkafő, Togliatti) város iskoláival. Szintén a kapcsolatkeresés eredményeként teljesíthettek tanulóink szakmai gyakorlatot a Ganz - MÁVAG, a Magyar Optikai Művek, az Egyesült Izzó, a Volán vagy a MÁV valamely telephelyén.

1977-ben, Sereg József távozása után, Vas Gyula lett az új igazgató. Változás történt az iskolai képzésben is. Az eddigi géplakatos, szerszámkészítő és műszerész tanulók mellé négy „autóforgalmis” osztály került a Zrínyi gimnáziumból a Gépipariba. Az 1978-79-es tanévben a gépészeti terület szakmunkás képzési célú szakközépiskolává alakult át. 1981-82-re nálunk is kialakult a 16 osztályos iskola. A változás az iskolát is elérte, a diákság 1983-tól az olasz, majd 1985-től az angol, az ezt követő évtől pedig már a német nyelvet is tanulhatta a „kötelezően választható” orosz mellett.

1985-ben újabb igazgatóváltásra került sor: Vajda László lett az intézmény új vezetője. Az iskola még ebben a tanévben ismét technikusképző intézménnyé válhatott. Két évvel később (1987. október 17-én) nagyszabású rendezvénysorozattal emlékezhettünk meg az intézmény elmúlt 25 évéről. Ebből az alkalomból szobor- és domborműavatásra került sor, valamint több kiállítás tette szemléletessé az elmúlt évtizedek történéseit, fejlődését. A külső változások az iskolát is megújulásra késztették. A számítástechnika térhódítását észlelve már a ’80-as évek elejétől tartottak informatikaórákat az iskolában. Ennek a szakterületnek az iskolán belüli gyors fejlődését jelzi, hogy 1989-től iskolánk - középiskolaként a világon akkor egyedülállóan - elnyerte a Hivatalos AutoCad Oktatóközpont minősítést. 1993-ban az egykori gépjárműüzemi szak neve általános közlekedési szakra változott, és kiegészült a rendészeti fakultációval. Ez utóbbi igen sok jelentkezőt vonzott és vonz ma is: azokat a diákokat, akik a középiskola befejezése után a rendőrtiszti pályát szeretnék választani. 1995-ben egy - az Ady utcai iskola felszámolásáról rendelkező - önkormányzati határozat hagyományos képzési profilunktól távoli kézműves képzést iskolánkba helyezte át. Így újabb öt - ezúttal bőrdíszműves osztállyal - színesedett szakképzésünk.

Tóth István, új igazgatónk hivatalba lépésekor (1996) három nagy szakmacsoportot indítottak: a gépészeti, a közlekedési és a bőrdíszműves képzést. Iskolánk tanulóinak létszáma erre az időre már meghaladta a 600 főt. A „főépület” azonban már képtelen volt befogadni ekkora létszámot, ezért az oktatás több helyszínen zajlott: a törzsépület melletti kollégiumban kialakított néhány teremben és a Gasparich utcai egykori óvoda épületében. A hagyományos gépész szakmai-gyakorlati felkészítés az egykori Alumíniumipari Gépgyár területén kialakított tanműhelyben (a Wlassics utcában) kapott helyet, ahol már korszerűbb Bosch-, Hoffmann- és Schenk - gépeken gyakorolhattak és gyakorolhatnak ma is tanulóink. 1998-ban egy pályázat nyerteseként iskolánk a világbanki képzés oktatási programját vehette át, így további fejlesztésekre (számítógépek, szemléltetőeszközök beszerzésére) került sor. Az újítások mellett iskolánk mindig törekedett a hagyományok, a régi értékek megőrzésére, átmentésére. Ennek a törekvésnek köszönhetően 1998 nyarán első alkalommal találkozhattak egykori, ma már „öreg diákok” és tanáraik. Az első, igen jó hangulatú összejövetel sikerén felbuzdulva ezek a találkozások évről évre megismétlődtek. Az „Öregdiákok” segítségével jött létre, az ő irányításuk alatt áll a Ganz Ábrahám Diákalapítvány, amely a ganzosok új nemzedékeinek felnövekedését támogatja.

2001-ben, a negyvenedik tanév kezdésekor ismét új igazgatója lett iskolánknak. Tóth István helyébe Baján Antal lépett. Napjainkban is arra törekszünk, hogy az „életre” és a sikeres munkára készítse fel a tanulókat. A városban, a régióban található ipari létesítményekkel, világcégekkel építünk ki kapcsolatokat, hangoljuk össze képzésünket az igényekkel. Ennek eredményeként sikerült kapcsolatba lépni a Festo és a Flextronics cégekkel. Az előbbi korszerű robotgépével segíti a tanműhelyben folyó szakmai felkészítést, az utóbbi támogatásával pedig 2001 novemberében egy korszerű, számítástechnikai eszközökkel felszerelt nyelvi labort avatott az iskola.

Forrás: Ganz-Munkácsy

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. október
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat