Egerszeginfo logo

Hírek

2022.11.16

Kórházban lenni gyermekként nehéz, de a KalanDobozz segít benne


A kórházi fehér falak, a sok ismeretlen, bizonytalan, olykor félelmetes új helyzet és a betegségekkel együtt járó bizonytalanság felnőtt emberek számára is sok stresszt és szorongást okoz. Játékos fejlesztő dobozt alkotott meg az Amigos a gyerekekért Alapítvány.
Twitter

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány létrehozta a KalanDobozzt a probléma enyhítésére, hogy a kórházba kerülő gyerekek egy játékos foglalkoztató eszközökkel teli varázsbőröndből meríthessenek motivációt és erőt a rájuk váró kezelések előtt. 

Miért fontos a játék és a mese?

A gyermekek verbális kifejezőképessége sokszor még fejletlen, így alkotással és játékkal élik meg és dolgozzák fel azokat az érzéseiket, melyeket másképp nem tudnak. Ebben a feldolgozásban segítenek az Amigos a gyerekekért Alapítvány egyetemista önkéntesei, akik már 8 éve hetente látogatják és játékos nyelvtanulással motiválják a kórházban fekvő beteg gyerekeket. 

“Nem találhatunk minden betegségre egy mesét, azonban minden élethelyzetben találhatunk egy olyan történetet, ami segít megélni, feldolgozni és megküzdeni az adott helyzettel. Erre helyeztük a hangsúlyt a KalanDobozz megalkotása során.”

 - mondta el Dobos Kata, gyógypedagógus, az Amigos Alapítvány munkatársa és a projekt vezetője

Barátság nélkül nincs Amigos

A KalanDobozz megalkotása során az Alapítvány bevonta az önkénteseket, a szülőket, a kórházi dolgozókat, az Amigos támogatóit és LEGO Csoportot is, akik támogatása, összefogása nélkül nem valósulhatott volna meg a projekt. 8 városban (Zalaegerszegre, Ajkára, Miskolcra, Salgótarjánba, Szolnokra, Nyíregyházára, Kisvárdára és Balassagyarmatra) 1000 gyermek kapja kézhez kórházba kerülésekor ezt a kincsesládát, amit két korosztály számára fejlesztettek ki. 

“Mindenkinek szüksége van barátokra. Amikor pedig kórházba kerül egy beteg gyerek, nemcsak a megszokott mindennapokat kell nélkülöznie bizonytalan időre, hanem a barátait is. Tudom milyen érzés ez, átéltem alsó tagozatosként. Erre adunk mi választ, enyhítjük a magányt. Ahol jelen tudunk lenni a 150 egyetemista önkéntes Amigóval, ott személyesen a gyerekek ágya mellett ülve. Ahol pedig erre még nincs lehetőségünk, ott a barátsággal és a játékkal teli KalanDobozz mintegy előfutára az Amigóknak, visz egy kis vidámságot majd a bizonytalanságba.”

  • mondta el Forgács-Fábián Sára, az Alapítvány megálmodója és vezetője

Az érintettek bevonásával olyan eszközöket válogattak össze, melyekre valóban szükség van és fejlesztő hatással is bírnak. A dobozt úgy építették fel, hogy a kórteremben egyedül játszva és a társakkal, családdal együtt is élmény legyen felfedezni a benne rejlő elemeket, így megadva a barátság és a társas kapcsolatok élményét is. A doboz önmaga is egy társasjátékot rejt, hátán egy Ki nevet a végén? alapú társasjáték lapul, de belül is izgalmas elmekkel töltötték fel őket.

Mi rejlik a KalanDobozzban?

Az Amigos saját fejlesztésű világutazó kártyajátékával a gyerekek 16 ország jellegzetességével, köszönéseivel ismerkedhetnek meg és kétféleképpen is játszhatnak vele. A nagyok küldetésfüzetében egy izgalmas űrutazás történetét ismerhetik meg, az óvodások füzetében pedig a bátor kisegér kalandjait kísérhetik nyomon a gyerekek. Színes ceruzákkal és jegyzetfüzettel tudják a felmerülő gondolataikat, rajzaikat lejegyezni, az ovisok pedig állatos ujjbábok segítségével játszhatják el élményeiket, gondolataikat. 

Az iskolások egy online időutazós foglalkozásban tudják a LEGO kockáikat használni, az óvodások pedig egy kiselefántot építhetnek meg,  közben pedig egy különleges mesét is meghallgathatnak a csökönyös kiselefántról. 

Nézd meg Te is, mi mindent rejt az Amigos KalanDobozz: https://amigos.hu/amigos-box/ 

 
Forrás: Amigos

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. május
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat