Egerszeginfo logo

Hírek

2022.10.18

Óvjuk otthonainkat


2022-ben Zala megyében eddig több mint kilencven helyszínen volt szükség tűzoltói beavatkozásra lakásokban, családi házakban lakástűz miatt.
Twitter

Sajnos február elején Hévízen emberéletet is követeltek a lángok, de így sem múlik el szinte hét anélkül, hogy a megye tűzoltói ne kapjanak riasztást otthon jellegű létesítményekhez, ahol valamilyen oknál kifolyólag tűz keletkezett. Havonta átlagosan tíz lakóingatlanban keletkezik tűz a megyében, ezeket pedig meg lehet előzni! A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éppen ezért, a fűtési szezon kezdetével fokozott odafigyelést kér az ingatlantulajdonosoktól!

A tűzesetek megelőzhetők, elkerülhetők, a károk mértéke pedig csökkenthető akkor, ha rendelkezünk egy füstérzékelővel. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy ahol van ilyen készülék, ott nem csak haláleset nem következett be, de még nagyobb tűz sem keletkezett az érintett ingatlanokban. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy az érzékelő életet ment, ezért szerezzenek be otthonaikba egy ilyen készüléket! Intő jel, hogy a megyében keletkezett eddigi lakástüzeknél egyik helyszínen sem volt füstérzékelő! 

Az életmentő eszköz idejekorán, hangos akusztikus jellel hívja fel a tulajdonosok figyelmét a problémára, akkor, amikor még akár a saját testi épségünk kockáztatása nélkül mi magunk is meg tudjuk fékezni a lángokat. Éppen ezért ajánlott otthonra egy tűzoltókészülék beszerzése is.  

A fűtési szezonban általános jelenség, hogy növekszik a lakástüzek száma. Az emberek több időt töltenek otthon, többet főznek, többet kell világítani, intenzíven kell fűteni. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy figyeljenek egyedül élő idősebb szomszédjukra, ismerősükre!

Nem árt odafigyelni a kémények, valamint tüzelő-fűtő berendezéseink állapotára sem! Évente legalább egyszer ellenőriztessük ezeket az eszközöket szakemberrel, ha pedig szükségét látjuk, akkor akár többször is. Az országos statisztikák szerint leggyakrabban a nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibája vezet tűzhöz Magyarországon. 

Elkerülhető a lakástűz továbbá akkor, ha odafigyelünk például arra, hogy 

  • csak megbízható forrásból származó elektromos berendezést vásárolunk és használunk, és nem alakítjuk át házilag az elektromos berendezést! Az elektromos hálózat átalakítását, javítását csak szakemberrel végeztessük!
  • nem dohányzunk odabent, sem a szobában, sem az ágyban! Mindig nyomjuk el, oltsuk el a parázsló cigarettacsikket!
  • a tüzelő, fűtő berendezést helyesen gyújtjuk be és a tüzet körültekintően tápláljuk!
  • nem halmozunk fel szemetet, éghető anyagot lakásunkban, különösen nem a fűtőberendezések környezetében!
  • nem takarjuk le a tüzelő, fűtő berendezést!
  • soha nem hagyunk felügyelet nélkül gyertyát, mécsest, egyéb nyílt lánggal égő tárgyat!
  • eltávolítottuk az éghető anyagokat a gyertya, mécses, egyéb nyílt lánggal égő tárgy környezetéből, mielőtt meggyújtottuk!
  • elzárjuk a gyermekek elől a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket (gyufát, öngyújtót)!

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot, és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelem

Szóljon hozzá...


Programajánló

2024. február
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat