Egerszeginfo logo

Hírek

2022.06.29

Ketrecbe zárt titkok Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?


Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vannak egyidejűleg komoly erőfeszítések ezek lehallgatására. A legújabb példa az okostelefonok feltörésére használt Pegasus kémszoftver esete – de ez csak a jéghegy csúcsa.
Twitter

Mindent tudni akaró hatóságok, kíváncsi üzleti riválisok és közönséges bűnözők vadásznak az adatainkra. Tökéletes védelem nem létezik ellenük, de már Magyarországon is elérhető olyan technológia, amellyel megnehezíthető, egyes esetekben lehetetlenné tehető a telefonok lehallgatása. 

Adatvédelmi szempontból az okostelefon az egyik legérzékenyebb pontunk. A legtöbb ember telefonján érzékeny személyes adatok, bizalmas pénzügyi, egészségügyi és munkahelyi információk tömege érhető el. Ráadásul a készüléket mindenhová magunkkal visszük, így ha a hackerek hozzáférést szereznek a mikrofonhoz vagy a kamerához, bárhol lehallgathatnak vele.

A telefon szoftveres védelme tekintetében az átlag felhasználó kénytelen rábízni magát az operációs rendszerek fejlesztőinek figyelmére és szaktudására. A fizikai védelem azonban mindenki számára elérhető és egyes helyzetekben rendkívül hatásos.

A mobilokat rádiófrekvenciás és elektromágneses árnyékolással gyakorlatilag tökéletesen lehallgatásbiztossá lehet tenni. A technológia alapja egy egyszerű fizikai jelenség, a Faraday-ketrec: elektromosan vezető anyagból készült védőháló. A felhasznált anyag fajtájától, elektromos ellenállásától és a rácsszerkezet sűrűségétől függően képes a különféle elektromágneses hatásoktól védeni. A Faraday-ketrec leghétköznapibb példái az autók: a fémkarosszéria belsejében az utasok még egy közvetlen villámcsapás esetén is biztonságban vannak.

„A passzív árnyékolással működő biztonsági tokok és dobozok külső burkolatába egy sűrű fémszövet van beágyazva, amely kialakításánál fogva megakadályozza a hozzáférést a telefonhoz, gyakorlatilag bármilyen elektromágneses jelátviteli megoldást alkalmazó támadó számára. A ketrecen nem hatolnak át a rádióhullámok, sem a GSM/4G/5G, NFC, vagy GPS-jelek, sem a bluetooth, sem pedig a vezeték nélküli vagy a mobilinternet” – foglalta össze Fehér László, a Lorix Kft. alkalmazástechnikai szakértője. „Egy ilyen módon a külvilágtól elszigetelt eszközzel semmilyen formában nem lehet rádiófrekvenciás úton, kívülről kapcsolatba lépni. A védelmet csak fizikailag, a telefon megszerzésével lehetne megkerülni” – tette hozzá.

A technológia felhasználási területe túlmutat a mobilokon. Faraday-ketrecen alapuló árnyékolással meg lehet előzni például a kulcs nélkül nyitható autók trükkös ellopását. A tolvajok antennával megkeresik a közelben lévő kulcs jelét és az autóhoz továbbítva egyszerűen kinyitják és elindítják. Ezt el lehet kerülni, ha az indítókulcs le van árnyékolva.

A passzív árnyékolás bizalmas megbeszélések, kényes üzleti tárgyalások során kiemelt biztonságot nyújt. Nem véletlenül alkalmaznak ilyen eszközöket a diplomáciai testületek és a hadseregek is. Teljes körű védelmet értelemszerűen nem jelent a mobilok számára: a dobozból kivett és újra az internetre csatlakozó eszközt bármikor érheti rosszindulatú támadás és települhet rá adathalász vagy kémprogram – akár a tulajdonos hibájából.

Az árnyékoló dobozok használata azonban ezeknek a rosszindulatú szoftvereknek a dolgát is meg tudja nehezíteni. Hálózati kapcsolatok hiányában ugyanis ezek a programok leállnak, értelemszerűen nem tudnak adatokat továbbítani. És nem feltétlenül kelnek életre maguktól, ha a bizalmas megbeszélés végeztével a tulajdonosok aktiválják a telefonokat. Egy távolból vezértelt professzionális kémprogramot persze a kapcsolat elvesztése után könnyen újraindítanak az irányítói, de az egyszerűbb adathalász megoldásokat a rendszeres árnyékolás el tudja lehetetleníteni.

„Tökéletes védelem nem létezik, de aki értékes és bizalmas információkkal dolgozik, annak érdemes az elérhető lehetőségeket maximálisan kihasználni” – adott tanácsot Fehér László. 

A b.lock egy magyar fejlesztésű, az árnyékoló fémszövetet minőségi bőr alapanyaggal ötvöző biztonsági megoldás. A fejlett gyártástechnológiának köszönhetően a felhasználásával készült tokok, dobozok és más eszközök hatékony védelmet nyújtanak a telekommunikációs eszközök lehallgatása ellen. Ugyanezen az elektromágneses árnyékolási eleven alapulnak a paypass bankkártyák biztonságát fokozó, vagy az autókulcsok nyitási jelét blokkoló, lopás ellen védő megoldásaik.

 

Forrás: KHOANI

Szóljon hozzá...


Programajánló

2022. augusztus
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

Cégadatbank

Autó, motor

Autó, motor

Itt bármit megtalál ami az autójával kapcsolatos lehet. Új- és használtautó kereskedéseket, szak-szerelőket, hivatalos márkszervizeket.
Egészségügy

Egészségügy

Természetes dolog, hogy minden ember számára a saját, és családja egészsége a legfontosabb.
Elektronika

Elektronika

Vásárolni szeretne valamilyen új elektronikai berendezést? Akár háztartási gépet, akár szórakoztató elektronikai berendezés...
Építőipar

Építőipar

Építkezik? Vagy lakását szeretné felújítani, korszerüsíteni? Nagyon öszszetett folyamatok ezek, és természetesen nem olcsó beruházás...
Faipar

Faipar

Portálunk ezen listáján bemutatjuk azokat a vállalkozásokat melyek a fakitermeléstől kezdődően a bútorgyártásig segítik...
Fémipar

Fémipar

Esztergályost, lakatost vagy hegesztőt keres? Kovácsoltvas kerítést szeretne, vagy csak a felesleges vashulladéktól kíván megszabadulni?
Kereskedelem

Kereskedelem

Talán az egyik legátfogóbb csoportot magába foglaló kifejezés a KERESKEDELEM szó. Nehéz is átfogóan egy általános leírást adni...
Szabadidő

Szabadidő

Kikapcsolódásra, felüdülésre vágyik? Vagy aktívan szeretné eltölteni idejét barátai, családja társaságában?
Számítástechnika

Számítástechnika

A számítógép már olyan szinten az életünk részévé vált, hogy nélküle már el sem lehet képzelni az életet. Szinte minden területen megkönnyíti dolgunkat...
Szépségápolás

Szépségápolás

Itt bármit megtalál ami megszépülését, felfrissülést, és a természetes séget segíti. Nők is, és férfiak egyeránt megtalálhatják a nekik megfelelő szolgáltatást.
Szolgáltatás

Szolgáltatás

Az egyik legtartalmasabb listázásunk. Itt szinte minden olyan témakört megtalál amit az előzőekben nem tudtunk egyértelműen rendszerbe sorolni.
Vendéglátás

Vendéglátás

Az alábbi listáról kiválaszthatja kedvenc vendéglőjét, fagyizóját, de lehetősége nyílik akár azonnali szállásfoglalásra is a hotelek és panziók sokaságából.
Lap tetejére
Impresszum | ÁFSZ, adatvédelem, cookie-szabályzat